Виртуалните културни маршрути все по-добре се вписват в цифровото ни

...
Виртуалните културни маршрути все по-добре се вписват в цифровото ни
Коментари Харесай

Виртуалните културни маршрути - модерна форма на туризъм

Виртуалните културни направления все по-добре се вписват в цифровото ни всекидневие. Университетски преподаватели, студенти и локалните управляващи в Благоевград и Серес събират в взаимен цифров артикул общото културно завещание на района с концепцията през високите технологии да се разпространяват най-важните монументи. В момента се приготвя снимането на основни обекти.

Предвижда се социализирането на четири групи археологически монументи. От българска страна водещ ще бъде обектът Царев връх в Западна Рила сред Благоевград и Рилския манастир – едно от най-големите скални тракийски светилища. „ Това е най-интересната мегалитна тракийска обсерватория в България, известна ни до този миг “, разясни пред „ Хоризонт “ проф. Васил Марков от Югозападния университет " Неофит Рилски " и добави, че евентуално ще бъдат включени и някои от другите огромни мегалитни монументи.

От гръцка страна акцентът пада върху античния град Амфиполи, където има открита македонска гробница с мащабите на царските гробници от столицата на Древна Македония. Около тази гробница кипят разногласия дали не е на самия Александър Македонски. „ С област Серес работим върху една обща територия в древността и това породи концепцията да построим този трансграничен план главно върху археологическите монументи “, посочи проф. Васил Марков.

Друга линия на виртуалните направления ще бъде отдадена на възрожденските монументи и църкви, обичайната национална архитектура от двете страни на границата.

Транспортният кулоар №4 и непрекъснатият поток от туристи облагодетелства плана и усилването на интереса към културно-историческото завещание на района, уверен е проф. Марков.
Слушайте репортажа на Кети Тренчева в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР