Виртуалните частни мрежи стават все по-популярен инструмент за връзка към

...
Виртуалните частни мрежи стават все по-популярен инструмент за връзка към
Коментари Харесай

VPN: интернет без цензура и следене

Виртуалните частни мрежи стават все по-популярен инструмент за връзка към интернет. И има за какво: с помощта на тях можем да се движим в предпазен „ тунел “ в световната мрежа, което обезсилва средствата за ограничение, цензура и следене.

VPN ни разрешава да преодолеем интернет рестриктивните мерки и да защитим своята дискретност. Виртуалните частни мрежи (VPN) постоянно биват описвани като „ тунели “ сред компютъра на потребителя и сървърите. VPN резервират в загадка дейностите на интернет-потребителя от любопитни очи и зловредни планове.

Поради другите регулации в обособените страни най-подходящите услуги са тези, които обезпечават местни сървъри. Това значи, че за България най-подходяща би била с местни сървъри тук. Добрата вест е, че такива оферти има и са изцяло налични за всички, като да вземем за пример Surfshark .

Има ли разлика сред криптиране и VPN

Краткият отговор е „ да “. VPN е шифрован и затова предпазен канал, който свързва компютъра с интернет. Шифрован или криптиран ще рече, че целият трафик бива закодиран и може да бъде разгадан единствено от изпращача и получателя.

Но криптирането е единствено едно от средствата, които се употребяват при VPN. Освен шифрирането VPN употребява и други средства за отбрана на самостоятелната интернет-активност.

Можем да съпоставим това с ограниченията за отбрана на дома. Те могат да включват алармена система, здрава ключалка на вратата, решетки на прозорците, даже куче-пазач. Всички тези ограничения съставляват сигурността на дома. По сходен метод и криптирането е единствено едно от средствата за отбрана на интернет-трафика, само че VPN обгръща и други средства. Така че в случай че криптирането е „ бравата на врата “ при VPN, паралелно с него се ползват и други способи за предотвратяване.

Защита на поверителността

Вероятно най-масовата причина хората да употребяват VPN е да защитят поверителността си. Чрез криптиране на уеб-активността виртуалната частна мрежа подсигурява, че никой, който би желал да прихване нечии интернет връзки, не би могъл да декодира данните. Това прави VPN мрежите изключително потребни, когато потребителят влиза през социална Wi-Fi мрежа, да вземем за пример в локалното кафене или публичната библиотека. VPN не разрешава на другите участници в същата мрежа да шпионират това, което потребителят прави.

Но поверителността може да бъде значима и вкъщи, когато човек употребява домакински рутер за достъп до интернет. Повечето консуматори разчитат на снабдител на интернет услуги (ISP), с цел да влязат в интернет. И в всеобщия случай доставчикът на интернет обезпечава добра отбрана от хакери. Той обаче не обезпечава отбрана от шпиониране. Затова някои консуматори може да желаят да се скрият от „ погледите “ на евентуални шпиони, изключително в случай че обменят сензитивна информация. VPN обезпечава точно подобен тип отбрана.

Без цензура и ограничавания

В ново време доста страни лимитират достъпа до интернет или не разрешават избрани уеб сайтове по идеологически аргументи. Виртуалната частна мрежа разрешава на жителите да се спасят от сходни интернет ограничавания и да употребяват интернет свободно, без цензура.

Избягването на рестриктивните мерки е изключително мечтано при потребление на стрийминг услуги. Мнозина от нас употребяват услуги за стрийминг, да вземем за пример с цел да гледат телевизионни излъчвания и филми. Не всеки обаче знае, че предаваното наличие може да е друго според от географското местонахождение на потребителя. Някои услуги дават обещано наличие единствено за аудиторията в Северна Америка, да речем, или пък лимитират обещано наличие съответно за страните от Източна Европа.

Тъй като крият потребителския IP адрес, VPN услугите вършат географската локация „ невидима “ за стрийминг услугите. За потребителя това значи, че може да има достъп до всякакво наличие от всяка точка на света.

Опазване на персоналните данни

Особено скъпо е приложението на VPN за спомагателна отбрана при комуникиране на персонална информация. Както към този момент стана дума, главната задача на VPN е да криптира пренасяните данни, а това е доста подходящо, в случай че се обменят данни, които могат да разпознават съответния човек. Подобна информация не трябва да бъде уязвима за кражба по време на превозването онлайн. Това може да включва, да вземем за пример при попълването на формуляри, неща като рождена дата, ЕГН, адрес, месторождение, биометрична информация.

Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР