Виненият бранш се оказа един от най-потърпевшите в кризата. Каква

...
Виненият бранш се оказа един от най-потърпевшите в кризата. Каква
Коментари Харесай

Работим за създаването на маркетинг борд, който да засили имиджа на българското вино

Виненият отрасъл се оказа един от най-потърпевшите в рецесията. Каква е картината в този сегмент след първата половина на 2020, разказва Галина Нифору, ръководител на Българската асоциация на експортьорите на вино и шеф на BIWCF.

- Каква е обстановката във винения бранш след първата шокова вълна на рецесията и следствията от нея в първите шест месеца?

- Винарският отрасъл е един от най-потърпевшите в рецесията. Затварянето на заведенията и хотелите за три месеца неизбежно докара до фрапантен спад на продажбите в ХОРЕКА бранша. За някои от дребните и междинните мазета това са към 80% от продажбите. Положителна наклонност имаше в онлайн покупките. Секторът ни е един от дребното, при които е-продажбите не заемат повече от 5–6% годишно. Сега някои от уеб страниците записаха до 200 и 300% растеж, което е доста обнадеждаващо. Продажбите в супермаркетите се резервираха, само че се ускори наклонността към консумация на по-евтини виновност. Експортните пазари също бяха наранени. Наблюдаваме закъснение на поръчки от към този момент извоювани сътрудници и компликации при намирането на нови.

- Какви виновност се употребяват у нас по време на пандемията?

- Най-голям спад се следи при виновността над 25 лева, тези под 10 лева се употребяват най-вече. В началото на изключителната обстановка започва спонтанна акция на избите с обръщение да се употребяват български виновност. Нещо, на което всяка страна винопроизводител разчита. Много са образците във Франция, Италия, Гърция и други страни, в които консуматорите ще изберат локално вино. Това би трябвало да е политиката на сектора, който да успее да се споразумее с ХОРЕКА бранша да обърне внимание на локалните виновност във всеки район на България.

- Данък добавена стойност от 9% върху виното до какви резултати ще докара?

- С намаляването на Данък добавена стойност потребителят няма да усети никаква смяна. Ако желаеме помощ за винарския бранш, би трябвало да настояваме за избран % на български виновност в менютата на заведенията, както и на районни виновност в другите елементи на България. През 2019 година по самодейност на Българската асоциация на експортьорите на вино бе извършена Национална конференция за да сложим значими въпроси за излизането на външните пазари с нов имидж и за нуждата от основаване на Български винен маркетинг ръб, който да работи за това. Мисля, че в скоро време ще имаме подготвеност да стартираме работа по този значим за българското вино план.

* Балканският интернационален винен конкурс и фестивал (The Balkans International Wine Competition & Festival) се организира за девети път. Белград ще бъде хазаин на конкурсната част, а София ще посрещне феновете на балканското вино в интервала 17–19 септември пред НДК. Мисия на BIWCF е да разпространява балканските виновност у нас и по света. Балканите са на пето място в света по винопроизводство след Италия, Франция, Испания и Съединени американски щати.

Венцислав Савов. Интервюто е оповестено в бр. 09 на списание " Мениджър ", който е на пазара
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР