Винаги спортните тържества на човешкия дух и особено футболът се

...
Винаги спортните тържества на човешкия дух и особено футболът се
Коментари Харесай

Ивана Радомирова: Бирата отключва хормона на радостта при спортни тържества като Световното по футбол


Винаги спортните тържества на човешкия дух и изключително футболът се свързват с бирата. Често ние се майтапим, че това е като едно стабилно фразеология, тъй като няма футболно съревнование, в което да не е спонсор или спомоществувател някоя от бирените компании, а когато това е световно футболно празненство, каквото е международното, несъмнено някои от огромните пивовари.

Това сподели в изявление за БГНЕС Ивана Радомирова, изпълнителен шеф на Съюза на пивоварите в България, потърсена във връзка със сезона на нараснало ползване на кехлибарената напитка, Световното по футбол, оценките на Брюксел за българските достижения в бранша и отношението на българина към бирата във всичките й разновидности и усети.

Специално за България за последните 25 години, когато ние следим тези събития, за месеците, когато се организират футболните тържества, в които се организират футболните шампионати, е доста мъчно да отчетем дали, в случай че има растеж на потреблението, той е обвързван с футболните шампионати. Тъй като те са в един от най-активните сезони на пивопроизводство и на потреблението /в страната те са през юни/, статистиката и методологията на премерване не може да регистрира тъкмо дали заради тази причина има смяна в индикаторите.

Обичайно специалистите смятат, че има напълно леко покачване от към 1-2 %. Но доста по-голямо въздействие оказва, в случай че по време на международни и европейски спортни събития, имаме шанса да е съчетано с едно топло и прелестно слънчево време, тогава несъмнено потреблението се покачва.

Нещо доста забавно в тази връзка – всекидневно е регистрирано, че потреблението на бира се покачва очевидно по време на международни и европейски шампионати в страните, в които се организират тези шампионати. Там се събират ужасно доста почитатели, нормално всички са на улицата в заведенията, където има големи екрани. Целият дух на общността са във екстаз от това, което се случва и естествено пият бира, тъй като тя е една нискоалкохолна напитка, а тя с изключение на всичко останало отключва и хормона на насладата.

Наблюдава се повишение на потреблението и в страни, които напредват в надпреварата, както е била прословутата 1994 година България, когато българският тим има извънредно достижение.

Като умозаключение можем да кажем – да през лятото бира се пие, когато има международни шампионати, тази кехлибарена течност се разлива още повече, само че не можем тъкмо да определим с какъв брой. Около 60% от продажбите на бира в страната обичайно се осъществят през летните месеци, акцентира Радомирова.
 Ивана Радомирова, изпълнителен шеф на Съюза на пивоварите в България Ивана Радомирова, изпълнителен шеф на Съюза на пивоварите в България / БГНЕС
До преди 8-9 години, българският потребител беше доста закостенял, както мъжете, по този начин и дамите, само че изключително мъжете – отявлените бираджии не обичаха да опитват с разнообразни усети, с нови стилове и типове бира, които не са обичайните на българския пазар. Леко с смяната на поколенията, с това от ден на ден, изключително младежи са в чужбина и като туристи и като студенти и на работа, изключително когато са в страни с доста развито портфолио, наситени бирени пазари с обичаи – давам образци като Германия, Англия, Белгия, Холандия, Чехия, когато те се върнат в България те желаят да намерят нещо сходно, те към този момент имат друго отношение. Това несъмнено се отразява доста мощно върху развиването на пазара и върху диапазона на другите типове пива, които се оферират у нас. До преди няколко години мъжете бяха доста дейни, най-много във връзка с потреблението на ярко питие, до момента в който дамите като че ли малко повече обичаха да пробват нещо ново и разнообразни, появиха се радлерите, т.е. този вид бири, които са питие и сок. Те бяха основани за дамите, само че откриха и своята мъжка публика. Започнаха доста всеобщо да навлизат, изключително през зимния сезон тъмните и червени пива. Започна доста сериозен импорт на разнообразни типове бира, за какво, тъй като пазарът го изисква, т.е. консуматорът. Членуващите в Съюза на пивоварите компании всяка година уголемяват портфолиото си с най-малко 14 асортимента бира, което е почтено за почитание, това са 6 компании.

Понастоящем по нашата статистка в страната се организират 8 лицензионни пива, някои от които са световни марки, което демонстрира доверието, което имат тези международни производители на българските майстори пивовари и на българските изцяло компании, без значение дали те са местоположения на интернационалните колоси или са си с българско акционерно присъединяване. Както и се вижда една наклонност дамите също да са потребители на питие, като ние мерим потреблението в периодичност, не в литри както е статистиката, а какъв брой постоянно българинът пие бира и в този ред на мисли, лято приблизително време месечната периодичност на бира е към 13,5 – 14 пъти, като дамите стават все по-активни потребители също и може би повода за това се крие както в доста огромния диапазон от бири, който се предлага, по този начин и че се уголемява от ден на ден предлагането на нискоалкохолни и безалкохолни пива – една наклонност, която от ден на ден се утвърждава в страните от Европейски Съюз. На неотдавна завършилия в Брюксел бирен конгрес беше отчето, че през предходната година делът на безалкохолните бити общо в страните от Европейски Съюз е към 55, нещо, което е в действителност доста значително като количество, а на нискоалкохолните бири, т.е. под 2,5% е от към още 9%, значи към 14 общо за този вид бити.

В тази връзка, ще си разреша да споделя нещо доста забавно с вас, обвързвано с една общоевропейска регулация. В момента се разискват промени върху структурната инструкция за акцизите върху алкохолните питиета и предлагането на комисията е да има понижения в таксуването в акцизните ставки на бири, които са с алкохолно наличие под 3,5%. Досега тази граница беше 2,8. Това демонстрира, че към този момент всички регистрират, че би трябвало да има едни в действителност рационални политики, с които не позволява несъмнено корист с алкохол, само че да се предизвикват консуматорите да избират по-ниско алкохолни питиета и да се подтиква това произвеждане, което е добре както за нашата промишленост по този начин и изцяло за развиването на категорията.

Наскоро в Брюксел бяхме извънредно задоволени от своето показване като българи. Най-напред тъй като като високоорганизирана промишленост, ние се оказахме в първите 5 страни, които са изпълнили доброволния ангажимент за даване на лист със съставките върху етикетите, енергийна стойност и другите 6 детайла на хранителната информация. Като 99% от създаваните в страната бири са със лист на съставките, което не е наложително, само че ние сме го поели като ангажимент пред Европейска комисия и също по този начин към 97-98 са с изписване на енергийна стойност и надлежно показване он-лайн на останалите хранителни детайли. Това е едно извънредно достижение за българските пивовари, тъй като данните за страните от Европейски Съюз са 70% от продукция със лист на съставките, към 40 стойност за енергийно съдържаните. Другото, което доста прелестно ни изненада е, че излязоха първите данните за репутационното проучване, което се организира през последните 3 години, всяка година във всички страни от Европейски Съюз за репутацията на пивоварната промишленост и за трета поредна година България е на второ място след Чехия, мисля че това е още по-висок индикатор за това какъв брой добре се оправяме като ни разделят 2 точки в рейтинга, чехите са преди всичко, ние на второ. И спрямо миналата година, сме повишили рейтинга на промишлеността с 2 пункта, чехите също. Така че вървим ръка за ръка с тях. Това демонстрира, че промишлеността фактически се употребява с уважението на българските жители, на консуматорите и нещо, което е извънредно значимо – една от главните аргументи за това е, че на първо време ние сме безусловно транспарантни като промишленост – няма никакви нелоялни или неточни практики, въпреки това, продуктите, които произвеждаме са фактически чисти, с доста положително европейско качество. В бирата се съдържат единствено натурални съставки. И една любопитна информация за консуматорите, че бирата дава опция за една доста огромна диверсификация усети, аромати и това най-вече се цени от всеки един консуматор - по този начин излиза от проучванията и евентуалната причина за това е, че е освен естествен артикул, само че вътре се съдържат към 1000 съединения и субстанции. Една огромна част от тях биха имали позитивен резултат върху нашия уравновесен метод на живот при умерена консумация, това го демонстрират и редицата към този момент стотици медицински и научни проучвания и някак си подсъзнателно несъмнено ние го усещаме, още повече това е една доста - доста антична напитка и по доста приятни питиета си споделяме: Наздраве, а в този момент с опцията това да бъде и с безалкохолните бири, тези мотиви още повече. Така че идва лято, международното стартира, на добър час на всички, дано почитателите да употребяват бирата на драго сърце и мярка и да имаме доста - доста позитивни страсти, на добър час на всички. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР