Винаги сме вярвали, че за изкуството няма граници по отношение

...
Винаги сме вярвали, че за изкуството няма граници по отношение
Коментари Харесай

Исторически търг на дигитална творба за десетки милиони

Винаги сме вярвали, че за изкуството няма граници във връзка с изразните средства, тематиките и местоположението. Но не се бяхме замисляли за всички вероятни способи, по които може да се осъществя. Имаме поради най-прекия път, по който може да си откри притежател.
 Банкси, пандизът в Рединг, Оскар Уайлд и какво желае да каже художникът с новото си създание
Банкси се разписа и в град Рединг

Този път с отпратка към гениалния Оскар Уайлд

Престижната аукционна къща Christie " s преди малко направи революционна продажба - съумя да пласира дигитален колаж на актьора Beeple против небесната сума от 69,4 млн. щатски $, платени с криптовалута.

Търгът протича онлайн и уредниците настояват, че крайната цена на продадения колаж е в пъти по-висока в съпоставяне на редица физически творби от доста по-известни художници.

За да подсигурява достоверността на творбата, тъй като въпреки всичко се предлага само и единствено на дигитален притежател, от Christie " s употребяват нашумелия в последно време незаместим маркер NFT. Другата причина, заради която аукционната къща ще остане в историята.

Незаменяемите токени, известни като NFT, са електронни идентификатори, които удостоверяват достоверността на обещано произведение посредством записване на елементи от него в цифрова книга, тип блокчейн.

Токените са издънка на криптовалутите и с тях се реши един от главните проблеми в цифровото изкуство. А точно - по какъв начин да се потвърди произходът на цифрова творба, която може елементарно и безпределно да се дублира.

Но да се върнем към другия воин в историята - графичният дизайнер и илюстратор Beeple, чието същинско име е Майк Уинкелман, и който е създател на колажа Everydays: The First 5,000 Days.

След като го продаде за сумата от близо 70 милиона щатски $, той се трансформира в един от тримата най-скъпо платени художници. Другите двама са Дейвид Хокни и Джеф Куунс.
 Портрет на художник (басейн с две фигури), Дейвид Хокни и най-скъпата картина на жив художник
От през днешния ден това е най-скъпата картина на жив художник

Коя е и за какъв брой се продава

Творбата му се състои от 5000 фотографии, илюстрации и колажи, които снима и основава всеки ден в продължение на години. По-точно от май 2007 година насам, прецизират още от The Guardian.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР