Вилиана СЕМЕРДЖИЕВАСъздаването на Национална стратегия за българската култура, достъпът до

...
Вилиана СЕМЕРДЖИЕВАСъздаването на Национална стратегия за българската култура, достъпът до
Коментари Харесай

Атанас Атанасов ще разчита на заразното добро

Вилиана СЕМЕРДЖИЕВА

Създаването на Национална тактика за българската просвета, достъпът до просвета, качественият културен продан на интернационално равнище, опазването, съхраняването и потреблението на нашето богато културно завещание са целите на екипа на министъра на културата Атанас Атанасов, които той показа на първата си среща с публицисти в изложба " Средец " на Министерството на културата. Негови заместници са Весела Кондакова, Юрий Вълковски и проф. д.а.н. арх. Бойко Кадинов. Атанасов благодари откровено на своя екип, тъй като " няма по какъв начин без мощен и професионален състав да променим средата ".

Изпитвам голямо неспокойствие и отговорност от всичко, което следва. Дълбоко имам вяра в благосъстоянието на българската просвета и съм уверен, че с изключение на с нашето славно минало и красиви обичаи, имаме капацитета да се гордеем с едно ярко, обещаващо бъдеще, в което България да заеме своето почтено място на международната карта, сподели министър Атанасов. Той ще разчита най-много на " заразното положително ", на здравия разсъдък, както и на силата на всеки да превъзмогне личното си его в името на по-голямата обща идея. Вярвам, че с такава сила няма по какъв начин да не може да променим подтекста. А подтекстът, за жалост, сега е леко тъмен, сподели Атанасов. Упадъкът на смисъла да си човек на изкуството, омаловажаването на креативните специалности, КОВИД-кризата - всички би трябвало да бъдем ангажирани в тези процеси, с цел да успеем да върнем българската просвета там, където й е мястото, и да превърнем отношението с нашата родна аудитория в същински вдъхновяващо другарство.

Министърът призна, че процесът по никакъв начин няма да е лек, ще изисква промяна на гледни точки, доста висока професионална експертиза, баланс сред увереност и самообладание, проницателност, най-много взор към един доста по-широк и по-далечен небосвод. " Защото плодовете на това, което посеем през днешния ден, ще останат за идващите генерации. "

Атанасов сподели, че неговото тръгване за Америка в никакъв случай не е било бягство от България, а по-скоро странствуване, с което да натрупа опит и умения от необятния свят, които един ден да може да показа тук, вкъщи, за по-добро.

Весела Кондакова е взела участие в двата служебни кабинета на проф. Велислав Минеков, била е и външен специалист към Министерството на културата. Сега тя дава отговор за авторското право, театралните изкуства, българското кино, учебните заведения по изкуства, фонд " 13 века България " и НДК. Надявам се скоро да се почувства напредък в нашата просвета и изкуства, сподели тя.

Юрий Вълковски има 25 години опит в културния бранш, само че познава работата на министерството и бранша единствено извън. Според него е значимо спазването на три правилото в работата: първият - на включване и на групово усилие; да се чуват всички гласове - гилдиите, артистите, експертите, да не се разделят създателите на държавни и частни, самостоятелни, подвластни и така нататък Вторият е за бистрота - всичко, което се прави, да е очевидно за медиите, за сътрудниците, за публиката, за цялото общество. Трето - културата е развой, екосистема, в която има голям брой разнообразни участници. По неговите думи би трябвало да се излезе от дълго наслагваното схващане, че Министерството на културата дава отговор за държавната просвета. Ресорите на Вълковски са библиотеките и читалищата, интернационалното културно съдействие и присъединяване в стратегии и планове, както и НФ " Култура " - институция, която през последните години придобива все по-голяма значителност и опция да поддържа културни начинания, организации и обособени създатели.

Проф. Бойко Кадинов е човек със солидна креативна биография, дълготраен учител във ВИАС, който е уверен, че доста е значимо да има знак на тъждество сред думи и протичащо се. Той дава отговор за опазването на недвижимото културно завещание и счита, че са наложителни промени в Закона за културното завещание, напълно възобновяване в раздела за недвижимото културно завещание, обвързвано с НИНКН. Ще бъдат преразгледани и прецизирани законите за авторското право и за меценатството, както и ще се работи за основаване на Закон за архитектурата. Проф. Кадинов ще обърне особено внимание и на въпросите на реставрацията и консервацията.

Темата за Северна Македония е предпочитана за държавното управление, ще бъде предпочитана и за нас, споделиха още Атанасов и сътрудниците му. Сред концепциите е основаването на общ културен календар, оптимално стимулиране на креативния продан сред български и македонски създатели от всички области и така нататък Вярваме, че културата е измежду най-мощните принадлежности хората да се опознават и да се схващат. Работната група за просвета и просвета сред българското и македонското държавно управление е една от групите с максимален капацитет да реализира резултати, които да бъдат разбрани от всеки жител, добави Юрий Вълковски.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР