Виктория Нюланд: Моментът на истината за ТръмпПредстоящите две срещи на

...
Виктория Нюланд: Моментът на истината за ТръмпПредстоящите две срещи на
Коментари Харесай

Виктория Нюланд: Моментът на истината за Тръмп
Предстоящите д

Виктория Нюланд: Моментът на истината за Тръмп
Предстоящите две срещи на върха на Доналд Тръмп – първо със съдружниците от НАТО в Брюксел, а по-късно и с съветския президент Владимир Путин в Хелзинки – или ще възстановят международното владичество на Съединени американски щати, или ще го подкопаят дефинитивно. Всичко ще зависи от това, по какъв начин Тръмп ще изиграе своите карти.

Единството в НАТО, в случай че то бъде подкрепено от корав звук по време на срещата с Путин, ще покаже решителността на Вашингтон да протегна ръка за помощ към съдружниците и да се опълчи на стратегическите съперници. Точно противоположното, Тръмп ще пропилее цялата мощ и власт на Съединени американски щати, в случай че продължи да обсипва нашите съдружници с обиди и да сее ужас измежду тях, а също по този начин разточително да хвали обожавания от него автократ, възнамеряващ да подкопае нашата народна власт и позициите ни на международната сцена. Всичко ще зависи от това кой от двамата президенти Тръмп ще се появят в Брюксел и Хелзинки – този, който, по думите на съветника по национална сигурност, жадува да усили НАТО или другият, който твърди, че на Северноатлантическия алианс „ от дълго време му е изпята песента “.

В историята постоянно е било по този начин, че американските президенти са печелили от срещите си със стопаните на Кремъл, в случай че са имали стабилната поддръжка на съдружниците. Ако Тръмп употребява срещата на НАТО, с цел да координира своето обръщение към Москва, той ще умножи силата си, говорейки от името на десетки свободни страни, а не от името на самотна Америка. Необходимостта от среща Тръмп-Путин е назряла от дълго време. Проблемите, натрупали се в връзките сред двете страни, изискват среща на четири очи, тъй като Путин собственоръчно е кастрирал личното си държавно управление, отнемайки му всякаква дарба да приема каквито и да било решения.

Екипът на Тръмп, по въпросите за НАТО се води от министъра на защитата Джим Матис, е надъхан за сполучлива среща, само в случай че президентът е подготвен да одобри напъните на съдружниците. Макар харчовете за защита да започнаха да порастват още при Барак Обама, единствено по времето на Тръмп съвкупният боен бюджет на страните-членки от НАТО е повишен с 14,4 милиарда $. Всички 28 страни от НАТО, като се изключи една, са нараснали своите бюджети. 26 от тях изпращат военни за присъединяване в задачите на НАТО. 16 страни твърдо имат намерение да покачат своите военни бюджети до 2% от Брутният вътрешен продукт в сходство с основополагащите условия на НАТО.

Вместо да им дава един зад тила, президентът би трябвало да се радва на техните триумфи, по всякакъв начин да се пробва да форсира двустранната работа, с цел да се навакса пропуснатото. Другите заслуги на НАТО включват два командни щаба – това ще увеличи боеготовността на силите на алианса и ще форсира по-нататъшната подготовка. Тези стъпки са ориентирани към това да се пресекат още в корен всевъзможни териториални упоритости на Москва, и имат за цел да укрепят ситуацията на Тръмп по време на срещата в Хелзинки.

Обаче всяко преимущество ще бъде изгубено, в случай че в речта си в Брюксел Тръмп повтори своето изявление от срещата на Г-8 през май: съдружниците са безполезни паразити, за Америка те са единствено непотребен товар, а нашето почитание заслужават единствено автократите.

От кавгите вътре в НАТО най-вече ще завоюва Путин, по тази причина той разчита на това. Единственото, което не му стига за триумф в Хелзинки, това са парите. И тук картите на Тръмп са също толкоз мощни, колкото бяха в миналото на Роналд Рейгън през 1982 година - единствено би трябвало вярно да ги разиграе. Путин оцелява с помощта на система, която изисква международни цени на петрола да не са по-ниски от 60 $ за барел, държи хората с желязна ръка, а стопанската система на страната – на клептократична верига. Русия не може да бъде реформирана, в случай че не бъде лимитирана неговата власт, а самият той няма да се съгласи с това.

Народът, който той за малко опияни с военните дейности в Крим и Сирия, сега най-вече е угрижен за положението на съветските лечебни заведения и поликлиники – демонстрират последните допитвания до публичното мнение. Но в този момент след четири години на скъпоструващи военни интервенции, на фона на наказания и непосредствен до нулата напредък, държавното управление на Путин е банкрутирало. Той е похарчил половината от средствата, насъбрани от Русия в годините на петролния взрив, който съответства с първите му два президентски мандата, започвайки от 2000 година Жизненият най-малко за болшинството от руснаците е повишен с 15 и повече % и предходната седмица на Думата й се наложи да вдигне Данък добавена стойност и пенсионната възраст, с цел да обезпечи на страната приток от пари.

Затова на Путин Съединени американски щати са му по-необходими, в сравнение с той – на Запада. Той се нуждае от глътка въздух от глобите. Той се нуждае от директни вложения и търговия. Той се нуждае от нов контракт СНВ, защото остарелият изтича през 2021 година, а някак си не му се желае да харчи за ново потомство нуклеарно оръжие. Той желае Съединени американски щати да се махнат от Сирия и тогава съветските войски ще завземат източните богати на нефт провинции, които в този момент се намират под наша отбрана, и тогава петролните приходи ще изплатят войната. Той прелестно знае, че в случай че икономическото състояние на Русия не се усъвършенства, той ще ръководи „ Горна Волта с ракети “, както един път назова Съюз на съветските социалистически републики Дийн Ачесън /държавен секретар на Съединени американски щати в администрацията на президента Хари Труман/, единствено че в 21 век.

Всичко това дава на Тръмп доста преимущество преди срещата в Хелзинки, в случай че той разиграе американската карта по този начин сполучливо, както я беше изиграл Рейгън.

Вместо да предава Крим, да прости на Путин за намесата в нашите избори и да смекчава глобите, Тръмп може – получавайки поддръжката на НАТО – да върне величието на американската дипломация, показвайки на Путин, че в името на естествените връзки със Съединени американски щати на Русия ще й се наложи да се държи обичайно. Ако събитията се развият по различен сюжет – НАТО е долу в прахта, а Путин още веднъж на бял кон – Америка единствено ще отслабва, а Тръмп ще остане като простак в грандиозното опълчване, което самичък е почнал. /БГНЕС

-----------------------------------------------------------------------------------------

Виктория Нюланд, някогашен дипломат на Съединени американски щати в НАТО при президента Джордж Буш-младши и асистент държавен секретар по въпросите на Европа и Евразия при президента Барак Обама. В момента тя оглавява Центъра за нова американска сигурност. Нейният разбор е оповестен в "Ню Йорк Таймс".
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР