Виктор Божинов изтегли филма си Бягство от конкурса за определяне

...
Виктор Божинов изтегли филма си Бягство от конкурса за определяне
Коментари Харесай

Българското кино и "Оскар"-ите: сага с продължение

Виктор Божинов изтегли кино лентата си " Бягство " от състезанието за установяване на българската номинация за " Оскар " за чуждоезичен филм, откакто в края на предходната седмица бяха оповестени деветте заглавия, препоръчани от Националния кино център.

Решението си режисьорът и продуцентите на кино лентата Галя Тонева и Кирил Кирилов оповестиха с писмо до изпълнителния шеф на НФЦ Петър Тодоров. В него като причина за зародилия спор се показва присъединяване на един от членовете на селекционната комисия в снимачния екип на кино лентата. Става дума за Иван Чертов, който е асистент-оператор на " Бягство ". Името му не се загатва в писмото, само че " това слага под въпрос коректността на процедурата ", считат основателите на филмовата продукция. Според тях са налице предпоставки за следващи разногласия в гилдията, което им дава съображение да не вземат участие " в съревнование, чийто победител е авансово прочут ".

В " Какво се случва " Виктор Божинов изясни, че спорът на ползи единствено измества фокуса от същинския проблем – " в систуация, в която има естетически групи, не трябва комисията да доминира от едно естетическо лоби ", тъй като това значи, че " всички филми, които имат по-различно схващане за това по какъв начин се прави кино и кое е стойностно в киното, са автоматизирано отсвирени ". Това от своя страна се дължи на обстоятелството, че Националният съвет за кино не е конституиран до дъно, защото процедурата е в съда. А е там, тъй като две от професионалните сдружения в киносредите имат искания за метода, по който се избират организациите, част от така наречен " необятна представителност на Съвета ". В Закона за филмовата промишленост ясно е регламентирано, че процедурата за избора на филмите, включени в състезанието и определянето на българската номинация, е вменена точно на Съвета за кино. Той е съвещателен орган не на Националния кино център, а на Министерството на културата.

Миналата година още веднъж НФЦ избра селекционната комисия и предложи филмите в състезанието, само че след координиране с министъра на културата и прехвърляне на правата за това персонално от него. Тогава изборът на българската номинация за " Оскар " за чуждоезичен филм също сътвори скандал.

След като " Страх " на Ивайло Христов беше предпочетен пред кино лентата " Жените в действителност плачат ", в който взе участие Мария Бакалова – ръководителят на комисията тази година, тогавашният член на журито Теодор Ушев, разгласи, че българското кино продължава да се води и кара от архаични и съмнителни правила и престижи.

Според Виктор Божинов киносредите у нас не са съумели да си вземат нужната поука след този случай. Сега даже се откриват грешки и във връзка с сподели на филмите, които вземат участие в конкуренцията за номинацията.

Кремена Димитрова от Националния кино център обаче изясни, че всички девет заглавия, определени за присъединяване в състезанието, са селектирани от изпълнителната организация след подадени заявки, а задачата на НФЦ не е да сътвори напрежение в гилдията, а да даде опция на положителните български филми да доближат до дългия лист за премията на Американската кино академия и да няма нулева година и в това направление.

В последна сметка Националният кино център наложи смяна в състава на комисията за лъчение на българския кандидат за " Оскар " – на мястото на Иван Чертов към този момент е операторът Алексансър Станишев. Въпреки това " Бягство " няма да взе участие в състезанието.

Защо филмът направи съдбоносен противоположен завой по пътя към най-престижната премия за чуждоезичен филм в света на киното и какво следва оттук насетне – чуйте в звуковия файл.
Снимка – operationkino.net
По обявата работи: Милена Очипалска
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР