ВиК-Варна няма вина за скъсания водопровод и замърсяването във Варненското

...
ВиК-Варна няма вина за скъсания водопровод и замърсяването във Варненското
Коментари Харесай

ВиК-Варна: Нямаме вина за замърсяването в езерото

ВиК-Варна няма виновност за скъсания тръбопровод и замърсяването във Варненското езеро, декларират от сдружението. Те показаха, че са уведомили всички институции още предишното лято. Въпреки това - решение на казуса ще стартира едвам през май тази година.

Очаква се на следващия ден да стартира прокопаването на подводните траншеи, в които да се сложи новата тръба .
 БГНЕС
За довеждане докрай на ремонта ще са нужни 45 дни . За проблем с тръбопровода се схванало, когато налягането на помпите в станцията в Аспарухово спаднало.

" Наехме водолазни екипи да създадат проучване на тръбата. Предвид това, че е лятото поради нарасналата температура на водата, в езерото е доста мътна и доста мъчно може да се откри каквото и да било ", сподели Михаил Маринов, зам.-управител на ВиК-Варна.

Ние по никакъв метод не сме повода на това замърсяване в случай че го има и доколкото го има, защото ние сме единствено експлоатиращо дружество на тази тръба. След преписка сред ведомствата и неуспехи за гаранционно премахване - се стартира работа с пари от районното министерство.
 БГНЕС
Гръцката компания беше поканена през месец ноември, откакто получихме информация от Министерството на околната среда и водите. Те не реагираха, добави Христо Иванов, зам.-кмет на Варна.

" Новата компания, която прави ремонта към този момент е извадила 270 метра от засегнатото трасе. Тръбата е заглушена и от двете страни, с цел да не се изпълни с нещо, което ще ни е проблем след това " , акцентира инж. Христо Николов, реализатор на ремонта.

" Този водопровод може да е бил под дъното, само че може да е изкаран от това влияние от горната страна - може да се е напълнил с въздух, може да са станали доста неща ", добави Николов.

Заради замърсяването от авариралата тръба на ВиК Варна е наложена глоба от 44 хиляди лева на месец. Тя обаче е понижена на 11 хиляди, а от сдружението ще упорстват и за в допълнение съкращаване, защото считат, че е непозволено.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР