Вижте престъпната схема, в която са замесени Министерството на отбраната

...
Вижте престъпната схема, в която са замесени Министерството на отбраната
Коментари Харесай

На вниманието на прокуратурата! Ето как се краде милион от тролеите на Враца

Вижте незаконната скица, в която са забъркани Министерството на защитата и общината, ръководена от ГЕРБ

Тия дни основният прокурор Иван Гешев е евентуално е най-заетият човек в страната около драмата с коровируса – ловене на извършители, търгаши и всякаква сган, решила, че е сервиран гуляй по време на чума. Въпреки това обаче обвинител №1 е време да огледа и отвън рамките на епидемията, тъй като до момента в който народът спи с проблемите на вируса, нагли далавераджии не спят и стремително източват милиони от държавния бюджет.

Иначе казано, сега текат пари от корупция към свързани с властта „ предприемачи ”, без това да се записва от радара на прокуратурата. Ето ви една мръсна история, в която се преплитат Министерството на защитата, комфортна фирма-нарушител и кметството във Враца. А сюжетът на мерзката преживелица е подплатен с милион лв..

Поради очевадната потребност от нови тролеи в града под Околчица на 13.12.2019 година е открита социална поръчка от шефа на „ Тролейбусен превоз ” ЕООД Виктория Христова Красимирова – Начева, който е фактическият възложител. Всъщност, възложител се явява кметството на Враца, което стои зад сдружението.

Важна вметка – кметът на Враца е от ГЕРБ – Калин Каменов. Градоначалникът беше от близкото обграждане на премиера Бойко Борисов, даже бе негов зам.-министър на спорта в две държавни управления. Към днешна дата обаче Каменов лази по нервите на от ден на ден хора от водачите на ГЕРБ. Дори и самия Борисов му е вдигнал мерника, тъй като кмета по доста възмутителен метод се заиграва с далавери. Като направи в ето този случай.

В публичната поръчка за деветте тролейбуса вземат участие две компании, едната от които е „ Авто Инженеринг Холдинг Груп ” – известна в предишното с редица скандални публични поръчки и замесвана и преди в корупционни кавги. Навръх националния празник 3 март тази година, който апропо беше и неработен ден, комисия, избрана и назначена от възложителя (община Враца), трябваше да отвори ценовите предложения на двете компании и респективно да бъде избран победител. Случи се обаче друго. Едната от фирмите бе отстранена от процедурата тъй като, съгласно комисията, не дава отговор на заложените механически параметри по съответната социална поръчка.

Това значи неотваряне на нейната ценова оферта, заради което се стигна до служебна победа за една единствена позволена до финалния стадий компания – „ Авто Инженеринг Холдинг Груп ” ЕООД. Дотук на пръв взор нищо укоримо. Така решила уважаемата експертна комисия, по този начин направила.

Как обаче изчезват парите на данъкоплатците?

Изненадата за заговорниците пристигна преди началото на съвещанието, откакто от отстраненото сдружение входирали писмо до комисията с прибавен документ към него, с което медията ни разполага.

Документът потвърждава несъблюдение на социална поръчка от избраното за реализатор „ Авто Инженеринг Холдинг Груп ” ЕООД на 100% oт размера ѝ, т.е., в досието си служебно победилата компания има напълно неизпълнена социална поръчка.

При това гарант бил не Цар Киро от Катуница, а Министерството на защитата на воеводата Красимир Каракачанов.

Заради цялостното несъблюдение на заръката контрактът с военните бил преустановен, а на компанията зад далаверата й наложени неустойки в размер на близо 100 000 лв.. Съгласно Закона за публичните поръчки обаче военното ведомство е задължено да уведоми Агенцията по публични поръчки (АОП) за установеното несъблюдение от страна на „ Авто Инженеринг Холдинг Груп “ ЕООД и да й показа доказателства и документи, с цел да може АОП от своя страна да осъществя законоустановените си пълномощия и да се погрижи „ Авто Инженеринг Холдинг Груп “ ЕООД да получи своята глоба – да бъде включен в забранителен лист за присъединяване в бъдещи поръчки според член 57, алинея 4 от Закон за обществените поръчки.

След редица сигнали до Министерство на защитата месеци по-късно хората на Каракачанов видимо уведомили АОП за нарушаванията на тарикатското ЕООД, само че по метод, който изначално слага в неспособност Агенцията да осъществя глобата си по отношение на нарушителя. https://dox.abv.bg/download?id=5b52d9ce6c# – Линк за събаряне

Уведомлението на военното министерство е било безусловно неприемливо, защото са били позволени несъответствия и не са изпратени верните документи. Това е видно от писмо на Агенцията по публични поръчки – (вижте тук: https://dox.abv.bg/download?id=e9c3589b2e# – Линк за събаряне

Видно от посоченото писмо на организацията, преписката е върната за премахване на позволените несъответствия, само че без посочен период за това.

Въпреки установените и потвърдени нарушавания от страна на сдружението „ Авто Инженеринг Холдинг Груп “ ЕООД, които са законови учредения то да бъде отстранено и недопускано до сферата на публичните поръчки, макар множеството сигнали и макар писмата до Министерство на защитата, както и до Агенцията по публичните поръчки и до куп други органи, имащи отношение по тематиката, както и след повече от 4 (четири) месеца от осъществяването на нарушаването в резултат на заиграването сред АОП и МО, „ Авто Инженеринг Холдинг Груп “ ЕООД продължава да бъде прикривано от тези две институции

и към момента не попада в листата със стопанските субекти с нарушавания

Само по себе си прекратеният с военните контракт е задоволително съображение за наложително премахване от последващи участия в публични поръчки на провинилия се участник според Закона за публични поръчки – член 55 от Закон за обществените поръчки, по отношение на изискванията за присъединяване в процедурата. Този факт обаче е съзнателно неизречен от шефа на „ Авто Инженеринг Холдинг Груп ” ЕООД – 45-годишния Юлиян Тодоров Димов, в най-важния документ, с който се потвърждава сходството с поставените критерии за присъединяване. Умишленото премълчаване, с изключение на закононарушението „ обявление на погрешни данни ” по чл 313 от Наказателен кодекс, съставлява на собствен ред друго наложително съображение да бъде отстранена компанията на Юлиян Димов, съгласно член 54 от Закон за обществените поръчки.

Така излиза, че според авансово признатите от възложителя мотиви за премахване, на съображение Закона за публичните поръчки, „ Авто Инженеринг Холдинг Груп ” ЕООД е следвало да бъде мигновено изритана от надпреварата.

В Закона за публичните поръчки ясно е казано, че индивид, за който е потвърдено, че е отговорен за несъблюдение на контракт за социална поръчка или на контракт за концесия за строителство или за услуга, довело до повреждане или предварителното му преустановяване, погашение на компенсации или други сходни наказания, като се изключи случаите, когато неизпълнението визира по-малко от 50 на 100 от цената или размера на контракта, може да бъде отхвърлен от присъединяване в социална поръчка.

Проверката ни сподели, че хитреците от „ Авто Инженеринг Холдинг Груп ” ЕООД са рецидивисти – за същото обявление на погрешни данни да вземем за пример това сдружение към този момент е било отстранявано от различен възложител – Столична община, и сега против шефа му се води следствие за обявление на погрешни данни от Икономическа полиция (приложение 1. Решение СО).

Това обаче не пречи на „ Тролейбусен превоз ” Враца да си затвори очите и да в профил всички останали претенденти, като допусне единствено компанията на Юлиян Димов. Явно горницата от един милион лв., с която съгласно осведомени е повишена действителната цена на препоръчаните от фирмата-нарушител тролейбуси, е изиграла своята роля в избора на снабдител, разяснява наш източник от общ. Враца.

Очаквано, „ инспекцията ” приключва с парадокса, че не е установено нарушаване. И то макар обстоятелството, че информацията за прекратения контракт с Министерството на защитата е обществена и може да се види от всекиго на следния адрес:

http://www.aop.bg/case2.php?mode=show_doc&doc_id=941423&newver=2

Законът за публичните поръчки е явен – възложителят в лицето на общинската компания „ Тролейбусен превоз ”, респективно кметството, би следвало неотложно да в профил от присъединяване в процедура за възлагане на социална поръчка участник, когато е показал и документ с погрешно наличие – т.е. подправен документ, с който се заявява неналичието на учредения за премахване или осъществяването на критериите за присъединяване.

На съвещанието комисията изгледаше очевидно сюрпризирана от новонастъпилото събитие към проблематичния участник „ Авто Инженеринг Холдинг Груп ” ЕООД. Оказа се, че неизпълненият на 100% контракт не е заявен, с което комисията е сложена или в илюзия, или някак си е пропуснала да записва шашмата при осъществената наложителна инспекция.

Така се стигна до правния парадокс комисията във Враца, подопечна на Общински съвет и респективно на кмета от ГЕРБ Калин Каменов, да отвори само ценовото предложение на „ Авто Инженеринг Холдинг Груп ” ЕООД. Резултатът – при цялостно несъгласие със закона и откритите правила, сдружението „ Авто Инженеринг Холдинг Груп “ ЕООД е несъмнено за победител и реализатор на поръчката (Приложение 8 Избор изпълнител) с препоръчана доста по-висока цена (с над 1 000 000 лв., б.ред.) спрямо пазарната. Интересен е и фактът, че плануваният за процедурата бюджет в действителност е раздут също с над един милион лв. – явно планувани за „ свои хора “.

Има и различен любопитен миг – с цел да „ ревизира “ информацията за прекратения контракт с МО, възложителят е счел за задоволително да се обърне единствено и само към „ Авто Инженеринг Холдинг Груп “ ЕООД с искане за обяснение и се е задоволил единствено и само с писмени изказвания от същото сдружение, съгласно които скандалната компания нямала преустановен контракт заради „ цялостно и отговорно несъблюдение ”.

Изявления, противоречащи на оповестените в регистъра на АОП публични документи, само че получили цялостно доверие и кредитиране от страна на възложителя!

документът тук: https://dox.abv.bg/download?id=e6a4e1152d# – Линк за събаряне

Отричането на явни обстоятелства от „ Авто Инженеринг ” и фактът, че „ Тролейбусен превоз ” Враца избира да си затвори очите, може да се изясни единствено по един метод – безогледна и зверска корупция.

Скандалните обстоятелства обаче не свършват дотук:

Съгласно Закона за публичните поръчки (чл. 230 от ЗОП) Министерство на защитата е задължено да уведоми Агенцията по публични поръчки за установеното несъблюдение от страна на „ Авто Инженеринг Холдинг Груп “ ЕООД и да й показа съответстващите доказателства и документи, с цел да може Агенцията по публични поръчки от своя страна да осъществя законоустановените си пълномощия, и да се погрижи „ Авто Инженеринг Холдинг Груп “ ЕООД да получи своята глоба – да бъде включен в забранителен лист за присъединяване в бъдещи поръчки според член 57, алинея 4 от Закон за обществените поръчки.

След редица сигнали до Министерство на защитата месеци по-късно хората на Красимир Каракачанов видимо уведомили АОП за нарушаванията на „ Авто Инженеринг Холдинг Груп “ ЕООД, само че по метод, който изначално слага в неспособност Агенцията да осъществя глобата си по отношение на нарушителя. документът тук: https://dox.abv.bg/download?id=e9c3589b2e# – Линк за събаряне

Уведомлението на военното министерство е било безусловно неприемливо, защото са били позволени несъответствия и не са изпратени верните документи. Това е видно от писмо на Агенцията по публични поръчки – документът тук: https://dox.abv.bg/download?id=ac6cddb346# – Линк за събаряне.

Както се вижда от посоченото писмо на организацията, преписката е върната за премахване на позволените несъответствия, само че без посочен период за това, с цел да се даде опция цялата история да се размие без ясна отговорност.

Въпреки установените и потвърдени нарушавания от страна на сдружението „ Авто Инженеринг Холдинг Груп “ ЕООД, които са законови учредения то да бъде отстранено и недопускано до сферата на публичните поръчки, макар множеството сигнали и макар писмата до Министерство на защитата, както и до АОП и до куп други органи, имащи отношение по тематиката, както и след повече от 4 (четири) месеца от осъществяването на нарушаването в резултат на заиграването сред АОП и МО, „ Авто Инженеринг Холдинг Груп “ ЕООД продължава да бъде прикривано от тези две институции и към момента НЕ попада в листата със стопанските субекти с нарушавания по член 57, алинея 4 от Закон за обществените поръчки.

Интересно е какъв брой ли коства на „ Авто Инженеринг Холдинг Груп “ ЕООД да бъде по този начин старателно прикривано от две другояче съществени институции като Министерство на защитата и Агенцията за публични поръчки?

Интересно е също на кого се заплащат тези пари, с цел да може сдружението необезпокоявано да продължи да печели скандални публични поръчки за милиони.

Според осведомени на шефа на Дирекция „ Отбранителна аквизиция “ в Министерство на защитата Аделина Николова е било категорично неразрешено от директен висшестоящ началник да извърши служебните си отговорности и да подаде нужната информация към Агенцията по публични поръчки. В тази връзка – https://dox.abv.bg/download?id=38491f7352# – Линк за събаряне

В разследване на това, „ Авто Инженеринг Холдинг Груп “ ЕООД не е съответно докладвано до Агенцията по публичните поръчки от ведомството, имащо обвързване да стори точно това. АОП, отговаряща солидарно с Министерството на защитата с оглед уведомяването й, въпреки и ненадлежно, също не е упражнила законоустановените си функционалности по контрол и най-общо казано по съгласуване и следене по кое време и с какви документи да бъдат отстранени установените от нея несъответствия.Без отговор остават и редица питания отправени към Министерството на защитата по горните въпроси . Към момента се правят и няколко следствия и инспекции по други скандално извоювани публични поръчки от сдружението.

Преди повече от месец до основния прокурор Иван Гешев и ДАНС е достигнала информация за скандалната социална поръчка във Враца, където авансово е било разказано тъкмо какво ще се случи.

Към момента информацията е доказана на 100% – остава да забележим какво ще подхващат Гешев и българското ФБР. Остава да забележим и кой ще вземе скандалния подкуп от един милион лв., за който притежателят на далавераджийската компания Юлиан Димов се е похвалил пред другари, че бил заречен, с цел да завоюва във Враца.

Резултатът от посочените нагоре скандални условия е от една страна фактът, че една компания, неспазвайки общите правила и критерии необезпокоявано конкурира останалите търговци и участници в областта на публичните поръчки. Факт, който безусловно свидетелства за подобие в ползите на субекти от частния и обществен бранш, неизбежно подхранен и от користни планове. От друга страна безхаберието и отводът от осъществяване на законоустановените им пълномощия на редица органи, изразяващо се в тяхното незаконно безучастие, преплетено с детайли на съгласуваност и единност, основава възприятие за недостиг на правдивост. Създава се среда, прекомерно нападателна и негостоприемна за задгранични вложители. Инвеститори, които изрично и окончателно се отдръпват, дружно с техните финанси от българския пазар точно заради осъществяване на опорочени процедури по възлагане на публични поръчки като посочената в „ Тролейбусен превоз ” – Враца.

Далаверата продължава

Докато кметството във Враца и Министерството на защитата се чудят по какъв начин да замажат измамата, която, когато бъде разплетена, може да коства престояване за прочут интервал трудоустрояване в жилище от заключен вид на виновниците, е отворена друга социална поръчка, чийто предмет е: „ Доставка на съоръжение за основаване на трансгранична точка за възстановяване на потенциала на администрацията за превъзмогване на спешни обстановки и бедствия във Враца ” за над 4 милиона и половина лв..

Зададените в тази поръчка критерии за асортимент поразително доста наподобяват на критериите по посочената нагоре поръчка за тролейбуси. Интересното е, че в действителност „ новата ” поръчка не е по никакъв начин нова, така е била пускана два пъти в предишното, само че след това няколкократно спирана и прекратявана заради обжалвания, а по-късно е наново оповестена. Интересното е, че „ Авто Инженеринг Холдинг Груп ” ЕООД е била измежду участниците. Нещо повече, макар многократните прекъсвания и прекратявания, скандалните критерии за асортимент остават все по този начин непроменени. Вероятно с претекст съответен участник в процедурата да бъде още веднъж съдбоносен за реализатор.

АВТОР: Стефан Апостолов
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР