Виждаме различни видове поражения при децата с Covid- 19 -

...
Виждаме различни видове поражения при децата с Covid- 19 -
Коментари Харесай

Проф. Иван Иванов: Нямаме информация SARS-CoV- 2 вирусът да остава в тялото много дълго


" Виждаме разнообразни типове провали при децата с Covid- 19 - има и леки, има и тежки провали, тъй че този вирус SARS- CoV- 2 по-много разнообразни способи може да повреди нервната система ", сподели пред БНР проф. Иван Иванов от Клиниката по педиатрия и генетични заболявания -  УМБАЛ " Свети Георги ", специфичен посетител в рубриката на стратегия " Хоризонт " - " Covid-19 и имунизациите: думата имат специалистите " .

" Може да има както имунни директни увреждания в острата фаза на инфекцията , по този начин може да имаме тромбофилни затруднения по време на боледуването, а и след прекарана зараза.

 Дали този вирус има прилики с варицела зостер вируса - има и прилики, и разлики. Логиката е, че ДНК вирусите , това са най-големите вируси, каквито са херпетичния и други, всички те имат особеността да остават дълго време в организма и да оставят дълги късни затруднения.

Приликата с варицела зостер вируса е, че и този предизвикват ендотелна увреда. Затова и при леко превозване на Covid- 19 може да се следят инсулти или исхемични провали, само че при пациенти с разнообразни тромботични положения. Това е и главната причина за васкулити при децата и за инсулти - това е варицела зостер вируса.

Нямаме информация обаче SARS- CoV- 2 вируса да остава в тялото доста дълго и да даде затруднения след години като варицела зостер вируса. Това, което остава от Covid, води до така наречен цитокинова стихия., до така наречен Мултисистемен възпалителен синдром при децата ", сподели още проф. Иванов.

" При боледуване при децата те ставата отпаднали, бледи, изпотени, с нараснала температура, тогава родителите търсят лекарска помощ.  Тогава се намират измежду проучвания понижена помпена функционалност на сърцето, ехографски се откриват коронарити, изливи в перикарда, някои прояви като при болест на Кавазаки, като оток по клепачите, обрив по тялото. В този миг родителите би трябвало незабавно да потърсят лекарска помощ.

Вече сме много по-добре насочени в болестта и много сполучливо се оправяме с него, постоянно може да има изненади и тежки случаи, само че към този момент нещата общо взето вървят добре ", разясни проф. Иванов.

По думите му децата, приети в болница сега в Клиниката са с Омикрон,  са най-вече с висока температура, с оток на ларинкса, това са по-малките деца от няколко месеца до три -четири годишна възраст:

" Протича леко и нямаме съществени и изключително тежки случаи . С изключение при децата в рисковите групи - с високо кръвно или затлъстяване, или с редки заболявания ", сподели още експертът.

Появата на Грип А ще усложнни обстановката логистично да се намерят кревати за всички деца, в случай че стартира висока заболеваемост. Но защитните ограничения досега ни пазят и от грипа, разясни проф. Иванов.

Още по тематиката в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР