Виж още Френският президент Еманюел Макрон призна отговорностите на страната

...
Виж още Френският президент Еманюел Макрон призна отговорностите на страната
Коментари Харесай

Еманюел Макрон призна отговорността на Франция за геноцида в Руанда през 1994 г.

 Дългоочакваният отчет за Руанда: Франция носи тежка отговорност за геноцида Виж още

Френският президент Еманюел Макрон " призна отговорностите " на страната си за геноцида в Руанда през 1994 година, лишил живота на 800 000 души. Той направи това в тирада, която произнесе през днешния ден край отдадения на нещастието мемориал в столицата Кигали, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Франция " не бе съизвършител ", само че стана причина " прекомерно дълго време мълчанието да надвива над изследването на истината ", съобщи той в това мощно предстоящо слово, в наличието на своя сътрудник Пол Кагаме.

То бе произнесено по време на формалното му посещаване в Руанда, показано като " финалния стадий от нормализирането на връзките " сред двете страни след повече от 25-годишно напрежение, обвързвано с ролята на Франция в геноцида.

 Снимка: AP/БТА

Това е първото посещаване на Макрон в Руанда от встъпването му в служба. Преди отпътуването си той изрази вяра за ново начало в двустранните връзки.



Комисия от историци неотдавна стигна до умозаключение, че Франция носи тежка отговорност за геноцида. Един от изводите беше, че Париж е останал кьорав за подготовката на всеобщите убийства. Историците обаче не са разкрили доказателства за съучастничество на Франция в геноцида. Очаква се на следващия ден Макрон да замине за Република Южна Африка.

 Снимка: AP/БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР