Виж още БСП номинира журналиста Ивайло Данаилов за нов генерален

...
Виж още БСП номинира журналиста Ивайло Данаилов за нов генерален
Коментари Харесай

БСП номинира Ивайло Данаилов за директор на БТА срещу Кирил Вълчев, издигнат от ГЕРБ

 Синдикатите в Българска телеграфна агенция желаят Кирил Вълчев за нов шеф след гибелта на Максим Минчев Виж още

Българска социалистическа партия номинира журналиста Ивайло Данаилов за нов общоприет шеф на Българска телеграфна агенция. Така той ще се конкурира с единствения различен претендент за поста на умрелия от ковид Максим Минчев - Кирил Вълчев, също публицист, само че и правист, който бе препоръчан от синдикатите в Българска телеграфна агенция и повдигнат от ГЕРБ.

По закон номинациите за началник на държавната организация могат да бъдат направени единствено от депутати, а Народното събрание назначава определения.

Кандидатурата на Данаилов беше импортирана в деловодството на Народното събрание от групата на социалистическата партия през днешния ден - в последния ден, когато депутатите могат да вършат номинации за състезанието.

Той е публицист, преводач и някогашен консултант за медиите на министър председателите Сергей Станишев и Пламен Орешарски.

 През 2013 година Ивайло Данаилов (в средата) беше медиен консултант на премиера Пламен Орешарск
През 2013 година Ивайло Данаилов (в средата) беше медиен консултант на премиера Пламен Орешарск
Снимка: Булфото

Професионалната му кариера стартира точно от Българска телеграфна агенция, където е стажант, до момента в който е студент. По-късно стартира работа като преводач и кореспондент в отдел " Информация за чужбина ", а по-късно и във " Вътрешна информация ".

След време Данаилов работи във вестник " 168 часа ", а след това се връща в Българска телеграфна агенция като основен редактор на " Пресфото ". Тогава подема самодейността в Българска телеграфна агенция да бъдат купени цифрови фотоапарат - първите в българските медии, и стартира и дигитализацията на архива на организацията.

Любопитното е, че Кирил Вълчев , който в този момент води политическото предаване " Седмицата " по Дарик радио, също на млади години е работил в редакция " Информация за чужбина " на Българска телеграфна агенция, през 2011 година взе участие интензивно в писането на закона за организацията, а през последните години е неин юридически консултант и основава новата й конструкция.

 Кирил Вълчев
Кирил Вълчев
Снимка: Булфото

Процедурата по избора на нов общоприет шеф планува чувания в Комисията по просвета и медии и показване на концепции от претендентите. За да бъде определен един от тях, е нужно нормално парламентарно болшинство.

За съпоставяне, генералните шефове на Българска национална телевизия и БНР се избират от Съвета за електронни медии, който по закон е самостоятелен орган.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР