виж галерията Любимият музей на децата - Природонаучният, отвори врати днес

...
виж галерията
Любимият музей на децата - Природонаучният, отвори врати днес
Коментари Харесай

Любимият музей на децата отвори врати напълно обновен

виж галерията Любимият музей на децата - Природонаучният, отвори порти през днешния ден изцяло освежен. Всички гости могат да прегледат обогатената музейна експозиция, която се намира на улица " Константин Фотинов " № 30, в първия му работен ден /19 март/ гратис.

" Благодаря на Община Бургас за изключителната помощ, която ни даде за реализирането на плана за възобновяване на музея. Средствата за ремонт са по стратегия " Красива България " и от Общината. Благодарности и на Областна администрация за бързото правене на нужните документи по програмата. ", съобщи шефът на РИМ-Бургас Милен Николов.

" Днес още веднъж сме в обичания музей на децата, само че този път той е освежен и допълнен с нови витрини, експонати и провокации, ориентирани към посетителите. В целия свят музеите са визитните картички на всеки град пред жителите и гостите му. Затова и Община Бургас незабавно откликна на Регионалния исторически музей и оказа помощ да се осъществя планът за главен ремонт на постройката - монумент на културата, която е дом на природонаучната експозиция. Поздравявам чиновниците на музея, които направиха огромна част от обновителните действия на витрините и пространствата ", показа заместник-кметът на Община Бургас Йорданка Ананиева.

Фасадата на постройката и всички декоративни детайли по нея са възобновени и пребоядисани. Извършена е цялостна замяна на покрива, дренаж за отбрана на постройката от подпочвени води, сменена е цялостната ел. апаратура и остарялото осветяване с енергоспестяващо. Изградена е нова пожароизвестителна апаратура за оптимално предотвратяване на културните полезности, съхранявани във фондовете на музея. На външните стени е сложена топлоизолация, а остарялата дограма е сменена с нова.

Веднага след формалното разкриване гостите разгледаха обновените витрини и експонатите в музея. Една от изненадите за дребни и огромни е новата витрина, която още от вратата притегля погледа на посетителите. В нея са ситуирани 3D експонати в действителен размер на четирите типа бозайници, които се срещат в Черно море - афалата, муткура, черноморския делфин и тюлена.

В приземния етаж на музея може да се види още диорама /умален макет на действително съществуваща местност/, която демонстрира образно по какъв начин се образуват и нарастват минералите и кристалите подземен. Тя е построена с калцитните друзи /кристали, сраснали в единия край в обща основа и завършени единствено откъм другия край/, които са намирани в затворените към този момент Бургаски медни мини.

Експонатите са допълнени от четири интерактивни тъч скрийн /сензорни/ екрани, които дават на посетителите опция да получат спомагателни изображения и забавна информация за тях.

Музейните витрини са актуализирани като са съобразени с всички модерни условия за по-добро предпазване на експонатите и тяхното показване. Експозицията е допълнена с нови изображения и двуезични текстове.

Сградата на улица " Константин Фотинов " 30 е издигната през 1896 година за фамилията на бургаския лекар Куцодимитрос. Обособена е за потребностите на Природонаучния музей през 1985 година, когато е оповестена за недвижима културна полезност от локално значение.

На откриването на актуализирания Природонаучен музей участваха още регионалният шеф Вълчо Чолаков, ръководителят на комисията по просвета в Общинския съвет Веселин Пренеров, народни представители, общински съветници и възпитаници от ОУ " Васил Априлов ".
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР