виж галерията Флора БургасПриморски парк0 коментара за Флора БургасТази вечер в

...
виж галерията
Флора БургасПриморски парк0 коментара за Флора БургасТази вечер в
Коментари Харесай

Откриват най-големия форум за международно историческо документално кино във Флората

виж галерията Флора БургасПриморски парк

0 коментара за Флора Бургас Тази вечер в Бургас ще бъде открит първият Международен кино фестивал за историческо писмено кино - DOCK. Събитието е от 19.00 часа в Експо център " Флора Бургас " с българския документален филм на режисьора Стефан Командарев от 2010 година - " Русенската кървава женитба ".

Това споделиха през днешния ден на конференция в Експоцентър " Флора " заместник-кметът Йорданка Ананиева, Петър Стоянович - създател на феста и селекционер на филмите, Димитър Стоянович - съосновател и селекционер, проф. Владимир Игнатовски - ръководител на журито и международният кино оператор Торстен Липсток.

" Подкрепяме изцяло този фестивал, тъй като считаме, че няма задоволително прояви, които да демонстрират на публиката качественото историческо писмено кино. Програмата на фестивала предизвика и дава опция за диалози и полемики. Благодаря на нашите сътрудници за положителната селекция. ", показа зам.-кметът на Бургас Йорданка Ананиева.

" Рядко се случва в днешно време да се открива нов културен фестивал, какъвто е този. Той включва спортна стратегия на филми, направени през последните две години. Девет заглавия ще се състезават в конкурсната стратегия, която ще се организира тук, в Експоцентър " Флора Бургас ". Втората част ще бъде отдадена на навършването на 100 години от Първата международна война и ще бъде в Културен център " Морско казино ". Ще има и три прожекции на одобрени интернационалните класики на документалното кино на открита сцена " Охлюва ", описа създателят на фестивала, историк, политик и публицист Петър Стоянович.

" По време на фестивала в Бургас ще могат да се видят неповторими заглавия и лауреати на най-престижните кинофестивали в света - претенденти за Оскар, участници в Кан, Берлин, Венеция, Амстердам и други Филмите ще бъдат оценени от интернационално жури отпред със международно приетия кинокритик проф. Владимир Игнатовски, кино операторът Торстен Липсток, режисьорът и продуцент проф. Марин Марчевски, които са тук, при нас. Останалите членове на журито са още филмовия продуцент Мартичка Божилова и Зоран Хамович. Наградата ще бъде връчена на 22 септември, Деня на Независимостта на България ", добави съоснователят на фестивала Димитър Стоянович - основен редактор на L`Europeo, историк и сценарист.

" Програмата е доста мощна и на журито няма да е по никакъв начин елементарно да ги прави оценка. Освен това доста се надяваме да дойдат повече младежи да гледат филмите, защото съм сигурен, че има какво да научат за историята ", съобщи проф. Владимир Игнатовски.

" Голямо наслаждение за мен е да съм тук, в Бургас. Наистина е доста мощен подборът на филмовите заглавия. Надявам се това да предизвика доста съществени полемики за историческите събития ", добави международният кино оператор Торстен Липсток.

Ето кои филми-финалисти ще вземат участие в конкурсната стратегия:

- " Ходейки по водата ", режисьор: Джанмарко Д`Агостино, Италия, 2017 г.;

- " Шестима музиканти на фона на града ", режисьор: Татяна Данилянтс, Русия, Армения, 2018 година. Този филм е притежател на " Грами " и Световната музикална награда;

- " Червената душа ", режисьор: Джесика Гортер, Холандия, 2017 г.;

- " Съветски хипита ", копродукция сред Естония, Германия и Финландия, режисьор Терье Тоомисту, 2017 г.;

- " Момичетата на златна зора ", режисьор Хьовард Бустнес, Норвегия, 2017 г.;

- " Червено, прекомерно алено ", режисьор Божина Панайотова, България, Франция, 2017 г.;

- " Другата страна на всичко ", режисьор Мила Турайлич, Сърбия, Франция, 2017 година, също притежател на влиятелни награди;

- " Новият ни президент ", режисьор Максим Поздоровкин, Съединени американски щати, Русия, 2018 г.;

- " Жертва на пешки ", режисьор: Асен Владимиров, България, 2018 година

На срещата участва и италианският кино режисьор Джанмарко Д` Агостино, чийто филм " Ходейки по водата " също ще бъде част от конкурсната стратегия на първия Международен кино фестивал на историческото писмено кино - DOCK в Бургас.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР