Виенското колело, монтирано на централния площад от варненска фирма, раздели

...
Виенското колело, монтирано на централния площад от варненска фирма, раздели
Коментари Харесай

Архитектът на Пловдив защити поставянето на Виенското колело

Виенското колело, инсталирано на централния площад от варненска компания, раздели пловдивчани в разногласието дали мястото е уместно за сходен жанр уреди. Конструкцията, наречена " Окото на Пловдив " по сходство на колелото в Лондон, се издига съвсем на равнището на 12-етажния някогашен партиен дом.

Виенското колело на пл. " Централен " е сложено с позволение на кмета, според утвърдена скица от Експертния съвет по устройство на територията на Община Пловдив, която е в сходство с Наредбата за реда и изискванията за издаване на позволение за прилагане на място общинска благосъстоятелност. Това заяви Главният проектант на Община Пловдив Димитър Ахрянов. Той изясни, че решението на ЕСУТ е основано на утвърдената скица през 2013 година от Общински съвет за разполагане на кампанийни уреди на площад " Централен ".

" Въпреки спорните отзиви за колелото, бих желал да кажа, че то беше част от един много по-мащабен план, с който Експертният съвет не се съгласи и счете за само задоволително оборудване виенското колело, тъй като то подхожда на критериите на общината за централна градска част ", съобщи още арх. Ахрянов.

" Мащабите на колелото също бяха едно от нещата които сметнахме забавни за града и преценихме, че хората биха били заинтригувани от подобен размер на виенското колело, което идва в Пловдив от центъра на Амстердам. Площадът е пространство, което изначално е предопределено за разполагане и осъществяване на събития от общоградски темперамент, а колелото ще бъде там единствено за един месец ", акцентира основният проектант на града.

Той изясни още, че колелото е сложено на място на площада, което е с подсилена настилка точно, с цел да може на него да се организират разнообразни обществени събития и концерти.

Преди слагането на атракционното оборудване, по искане на ЕСУТ, комисия е направила оглед за положението на настилката, с цел да може откакто бъде демонтирано, да се види дали е нанесло вреди по нея. По искане на ЕСУТ компанията реализатор е подала в общината, с изключение на таксата от 23 100 лева и гаранция в същия размер. Тя няма да бъде върната преди комисия да удостовери какво е положението на площада.

Арх. Ахрянов разяснява още, че на самия площад като градско пространство сме привикнали да виждаме разнообразни събития. Предстои и провеждането на " Пловдив чете ". Там също към този момент е утвърдена схемата за слагането на шатрите. На 24 май пък беше ситуиран и обект на National Geographic със занимателни стратегии за децата.

На въпрос по какъв начин ще разяснява предлагането на общинските съветници от ГЕРБ да внесат предложение за мораториум за слагането на сходни обекти, арх. Ахрянов съобщи, че администрацията ще се съобрази с него, в случай че то бъде утвърдено от Общинския съвет.

Виенското колелото разполага с всички застраховки и паспорт за сигурност. Работното време е съобразено с Наредбата за запазване на публичния ред. Разрешителното е за период от 26 май до 28 юни.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР