Виена. Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката

...
Виена. Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката
Коментари Харесай

Жозеп Борел: Забраната за издаване на визи за руснаци няма да получи единодушна подкрепа

Виена. Върховният представител на Европейски Съюз по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел счита, че цялостната възбрана за издаване на шенгенски визи на руснаци няма да получи единомислеща поддръжка в Европейски Съюз. Това сподели той в неделя вечерта в изявление за австрийската телевизионна и радиокомпания ORF .

„ От моя позиция цялостната възбрана за всички руснаци по каквато и да е причина не е добра концепция. Не мисля, че спирането на връзките с гражданското население на Русия ще помогне. И не мисля, че тази концепция ще получи единомислеща поддръжка [в ЕС] “, сподели той.

В същото време Борел счита за вярно да се вкара по-селективен метод при издаването на визи. Той означи, че е належащо „ да се преразгледа методът към даването на визи на някои руснаци “, по-специално да не се дават на олигарсите. „ Трябва да сме по-селективни. Но аз не съм за прекъсването на издаването на визи на всички руснаци “, акцентира Борел. Той изрази убеденост, че външните министри на страните от Европейски Съюз ще обсъдят този въпрос и ще изработят уравновесено решение.

Външните министри на 27 страни от Европейски Съюз на неофициална среща на 30 август в Прага ще обсъдят обединен метод по въпроса за издаването на визи на съветски жители. Водещите страни от Европейски Съюз, по-специално Германия, към момента внимателно обмислят опцията за възбрана за издаване на шенгенски визи на руснаци, защото сходна мярка може да бъде удостоверение, че глобите на Европейски Съюз не са ориентирани против управлението на Русия, а против цялата страна и нейния народ. Германският канцлер Олаф Шолц акцентира, че мъчно може да си показа прекъсване на издаването на шенгенски визи на руснаците. Според него отговорността за обстановката в Украйна носи управлението на Руската федерация, а не елементарните жители.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР