Виена. Австрия влезе отново в пълен национален локдаун, в опит

...
Виена. Австрия влезе отново в пълен национален локдаун, в опит
Коментари Харесай

Euronews: Австрия влезе в пореден пълен локдаун

Виена. Австрия влезе още веднъж в цялостен народен локдаун, в опит за справяне с повишаването на коронавирусните инфекции, предава Euronews .

Това е втората страна от Европейски Съюз, която ползва фрапантната мярка на фона на актуалната вълна от Covid-19, която връхлита редица европейски страни (първата беше Латвия, само че там локдаунът беше до 15 ноември).

Австрия обаче става първата страна от Европейски Съюз, оповестила наложителна имунизация, която ще влезе в действие от 1 февруари 2022 година.

Средната дневна смъртност се е утроила през последните седмици в Австрия, а някои лечебни заведения предизвестиха, че техните отделения за интензивно лекуване доближават потенциала си.

Локдаунът ще продължи минимум 10 дни, само че може да продължи и 20, споделиха чиновници.

Хората ще могат да напущат домовете си единствено по лимитирани съответни аргументи, в това число закупуване на хранителни артикули, посещаване на доктор или физически извършения.

Австрийският канцлер Александър Шаленберг разгласи локдауна и наложителната имунизация в петък, като се извини на всички имунизирани хора, заявявайки, че не е заслужено, че би трябвало да страдат от възобновените ограничавания поради неимунизираните.

По-рано Австрия тества локдаун единствено за неимунизираните хора, само че това не забави задоволително инфекциите.

По-малко от 66% от 8,9 милиона души в Австрия са изцяло имунизирани, а имунизациите е на едно от най-ниските равнища в Западна Европа.

Австрия е измежду няколкото западноевропейски страни, където инфекциите се усилват бързо и където има опасения, че равнищата на имунизация са незадоволителни, с цел да задържат зимния скок и претоварването на лечебните заведения.

Новият локдаун в Австрия е четвъртият от началото на пандемията и идва. В петък тя регистрира 15 809 нови инфекции, което е най-високото равнище за всички времена.

След 10 дни ще бъдат оценени резултатите от блокирането. Ако случаите не са намалели задоволително, срокът може да бъде продължен до най-много 20 дни.

След това блокирането ще бъде отстранено за всички имунизирани хора, само че може да остане в действие за тези, които отхвърлят да се имунизират, споделя държавното управление.

Новите ограничения, изключително наложителната имунизация, бяха посрещнати с яростна опозиция в европейската страна.

Съботният митинг в столицата Виена притегли 40 000 души, съгласно полицията, в това число членове на крайнодесни партии и групи.

Мерките в други страни в Европа също бяха посрещнати с от време на време съпроводени с принуждение митинги през последните дни.

В петък вечерта холандската полиция откри огън по протестиращи и седем души бяха ранени при вълнения, избухнали в центъра на Ротердам към проява против рестриктивните мерки поради ковид.

Протести през уикенда се организираха и в италианската столица Рим и в Загреб.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР