Видният футболен агент, Николай Жейнов, даде ексклузивно интервю за. Той

...
Видният футболен агент, Николай Жейнов, даде ексклузивно интервю за. Той
Коментари Харесай

Николай Жейнов пред Nostrabet: Всеки лош резултат на националния отбор прави трансфер на българин в Европа по-труден


Видният футболен сътрудник, Николай Жейнов, даде извънредно изявление за. Той оцени хода на летния трансферен прозорец, натъртвайки, че все още се следи нормализация спрямо предходните години, в които преобладаваща тематика беше пандемията от ковид.

Жейнов показа, че ползата към българските играчи въобще не е висок и това няма по какъв начин да се промени, до момента в който резултатите на националния тим са толкоз слаби. Агентът се обоснова, че никой европейски клуб няма да види смисъл в наблюдаването на родни футболисти, в случай че даже не можем да бием Гибралтар.

Футболният управител хвърли и взор върху продължаващите разногласия към легитимността на актуалното управление на БФС. Жейнов има вяра, че смяната, в лицето на екипа на Димитър Бербатов, ще се реализира рано или късно, само че признава, че актуалното междувластие е причина за изпадане на футбола ни в още по-голяма безтегловност.

- Здравейте, господин Жейнов! Трансферното лято е в разгара си из цяла Европа, в това число и у нас. Може ли да се приказва за известна нормализация след предходните години, които минаха под знака на пандемията?

- Здравейте, да за благополучие има известна нормализация, въпреки и не на 100%. В последните години в действителност беше много по-трудно, защото обстановката беше доста несигурна и даже самите клубове не бяха наясно какво тъкмо да вършат. Това обаче мисля, че се отнасяше за всички сфери на живота ни.

- Сега около войната в Украйна също има някои проблеми, които към момента не са изчистени, само че въпреки всичко можем да кажем, че пазарът малко по малко се завръща към нормалността. Разбира се, футболът, а и трансферният пазар около него, непрекъснато се развиват, тъй че постоянно има място за нови неща и нов метод.

- Родните клубове към този момент започнаха и с формалните мачове. Може ли да чакаме особена интензивност в идващите седмици, или множеството работа по българска линия към този момент е свършена?

- Трансферният пазар е доста динамичен на всички места, като България не прави изключение. Дори и когато не е интервал на деен прозорец, постоянно нещо се случва или приготвя. За у нас особено, където преобладаващата част от покупко-продажбите са на свободни играчи, е по-лесно да се вършат прехвърляния и отвън трансферния прозорец.

- С набирането на скорост на шампионата постоянно има оживление на по този начин наречения „ второстепенен пазар “. Винаги има тимове, които няма да стартират сполучливо шампионата и ще търсят незабавно нови попълнения, на други пък ще им се контузи някои футболист и ще би трябвало да му се търси заместител. Дай Боже да са по-малко тези случаи, само че те са част от играта. Трети пък ще са закъснели със селекцията и ще я вършат в придвижване. Общо взето интензивност постоянно ще има.

- Има ли интерес от чужбина към български състезатели, без значение дали приказваме за подрастващи, или приключени играчи?

- Интерес има, само че за жалост не е доста огромен. Резултатите на мъжкия народен тим напоследък въобще не спомагат за повишаване на интереса към нашите футболисти. Радостно е, че при юношите имахме хубава година, като се класирахме на Европейското до 17 години, което е един добър отзив и знак към клубовете, че в България има гении.

- Това обаче не е задоволително единствено по себе си, тъй като към момента има много пропуски в подготовката на огромна част от тези момчета и това не остава неусетно от скаутите и треньорите на тимовете от Европа.

- Колко по-трудно става след всяко разочароващо показване на българския народен тим да се приказва с задгранични клубове за родни състезатели?

- Ами много по-трудно е. Съвсем обикновено е клубовете като видят, че националният ни тим не може да победи Гибралтар да си кажат, че въобще няма смисъл да следят българи за техните клубове. Резултатите на националния тим в последните години доста удрят по реномето на футбола ни в Европа.

- Равенство с Гибралтар и погром против Грузия ли е равнището на нашия тим, или го отдавате и на странични фактори?

- За страдание наклонността напоследък е да вървим все по-надолу като резултати, а и като игра. Иска ми се да имам вяра, че не е това действителното равнище на националния тим, само че всеки минал мач приказва точно за това. Представителният ни тим е отражение на футбола ни като цяло, тъй че логиката е, че нещо не е както би трябвало на по-дълбоко равнище.

- Сръбският експерт Младен Кръстаич беше показан като новия селекционер на националния тим. Как бихте коментирали сходен ход?


- Не го познавам персонално, нонационалният тим има потребност незабавно от събуждане и повдигане на равнището. Независимо кой застане отпред, ще има много тежки задания за решение.

- Един от Вашите клиенти, Филип Кръстев, публично остава в Левски. Колко удовлетворени сте от развоя на събитията?

- Мисля, че решението бе най-правилно за всички страни. Филип игра чудесно през предишния полусезон в Левски и съумя да показва огромна част от качествата, на които е кадърен и които по една или друга причина нямаше по какъв начин да покаже преди този момент. Вярно е, че имаше много интерес към него след мощните мачове при „ сините “, като несъмнено от финансова позиция Филип можеше да премине в тим, където да взима в пъти повече от „ Герена “. Всички обаче взехме решение, че това сега е на назад във времето и верните стъпки за кариерата му са доста по-важни от паричните благоприятни условия.

- Колко значим би бил един възможен европробив на Левски за повишението на интереса към Кръстев, както и към други родни играчи на „ сините “?

- Каквото и да си приказваме за един футболист най-важни са точно мачовете в Европа и тези в националния тим. Това срещите, които дефинират цената на даден състезател. В този ред на мисли е ясно, че в случай че Левски реализира пробив в клубните шампионати, цената на Филип, а и на останалите футболисти ще се увеличи много повече, в сравнение с единствено при положително показване във вътрешния шампионат.

- В последните седмици влязохте в словесно противоборство с Лудогорец, което провокира даже и „ зеленото “ управление да излезе с декларация по Ваш адрес. Защо разградчани одобриха Вашия коментар толкоз във вътрешността?

- Ами обстановката беше малко от вида виновен негонен бяга. Аз не съм изразил никакви подозрения по отношение на редовността на дейностите на Лудогорец. Просто акцентирах един факт и не мисля, че съм го направил по афектиран метод, с цел да се засягат толкоз. Още по-малко пък съм желал да атакува който и да е футболист на отбора.

- Пречи ли моделът „ Лудогорец “ на българския футбол? Знаем, че сте от критиците на този клуб от известно време.

- Не желая да давам такива изрично изказвания дали едно нещо пречи или не. Факт е обаче, че българският футбол и в частност националният тим, не е в положително положение в последните години. Лудогорец залага най-вече на чужденци, което за всеки е ясно, че не оказва помощ на представителния ни отбор. В Разград имат отлична школа, която обаче не зарежда първия тим с фрагменти, което за мен е проблем, който директно въздейства и на българския футбол, защото няма по какъв начин да имаш мощен народен тим, в случай че в хегемона на шампионата има единствено двама- трима българи, които да са измежду главните футболисти.

- Квалификациите за евротурнирите започнаха към този момент. Какви са Ви упованията за представянето на българските отбори?

- Пожелавам триумф на всички тим - нека съумеят да стигнат допустимо на първо време.

- Готов ли е някой да се опълчи на Лудогорец през целия сезон в efbet Лига, с цел да има действителна конкуренция за купата?

- Когато има сериозна конкуренция, постоянно е добре за футбола. Надявам се, че ще има повече конспирация през това състезание. Дано обаче е тъй като другите тимове са се доближили до Лудогорец, а не тъй като Лудогорец се е доближил до тях.

- В последните седмици имаше и развиване по тематиката с ръководството на БФС, въпреки и единствено ненапълно. В безтегловност ли е българският футбол, до момента в който правосъдните разногласия не престават?

- За страдание, да. Това състояние по никакъв метод не оказва помощ на българския футбол. Не е загадка, че аз поддържам Димитър Бербатов и неговия екип. Смятам, че рано или късно тази смяна ще пристигна и тя ще е за положително.

- Йордан Лечков загатна, че този безпорядък може да продължи даже 7 години, което звучи много стряскащо. Колко гибелен дълготраен резултат може да има този много дълъг интервал на междувластие?

- Не съм експерт по правосъдните въпроси, само че отново споделям, че това не оказва помощ на футбола ни. Всеки един вакуум води до в допълнение забатачване на много от проблемите.

- Може ли сходен дълъг очаквателен интервал да обезкуражи Димитър Бербатов и неговия екип?

- Не, не мисля. Екипът на Димитър Бербатов е непрекъснат в своята борба, тъй като знае какви са задачите му и за какво се е заел с тази битка. Забавянията не могат да го обезкуражат, а в противен случай – ще го приготви още по-добре в своята експертиза.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР