Видният български специалист, Георги Дерменджиев, даде ексклузивно интервю за сайта.Той

...
Видният български специалист, Георги Дерменджиев, даде ексклузивно интервю за сайта.Той
Коментари Харесай

Георги Дерменджиев пред Nostrabet: Българските клубове не могат да минат на самоиздръжка


Видният български експерт, Георги Дерменджиев, даде извънредно изявление за уеб страницата.Той показа усещанията си от първия полусезон в efbet Лига, натъртвайки, че продукцията не му е допаднала изключително. Дерменджиев регистрира, че най-притеснителният миг е обвързван с финансовата неустойчивост при редица елитни отбори, застъпвайки концепцията, че е време да се мисли за понижаване на тимовете в елита ни. Той не счита, че родните клубове могат да минат на цялостна самоиздръжка и че този модел е жертван на неуспех.

Бившият ментор на Лудогорец и Левски разяснява и представянето на двата клуба. Треньорът счита, че са били позволени редица селекционни и тактически неточности, довели до слабото показване на разградчани в Европа. По отношение на Левски, някогашният народен селекционер има вяра, че клубът върви в вярна посока със Станимир Стоилов отпред.

Към края на изявлението, Дерменджиев засегна и тематиката за националния ни тим, изтъквайки, че гении у нас постоянно ще има, само че неналичието на нрав и частично грешките при подготвянето на състезателите по школите води до слабите им представяния при излизане зад граница.

Здравейте, господин Дерменджиев! През последните месеци Вие се отстранихте от футболната сцена. Беше ли Ви нужна отмора и по какъв начин я оползотворявате?

На фона на обстановката сега желаех да обърна по-голямо внимание на фамилията, защото дълго време не съм бил с него и съм удовлетворен от това решение.

Следите ли българския шампионат и с какви усещанията сте от равнището през есента?

Да, проследявам всички мачове. Лично не съм по никакъв начин удивен от видяното в шампионата. Има и оспорвани конфликти, само че в последна сметка това, което се случва сега, е доста проблематично. Говоря за финансовото положение на 3-4 клуба от 14 в efbet Лига. Арда, Берое – тим с доста история и обичаи, Царско село и няколко други отбори, за които слушам за сходни проблеми. Мисля, че това се отразява на цялото състезание.

Както споменахте, много клубове са изправени до стената финансово. Идва ли краят на модела „ бащица “ и имат ли потенциал клубовете да се трансфорат в самоиздържащи се сдружения?

Абсолютно не мисля, че това е допустимо. Необходимо е тимовете да имат мощни школи, да вземат участие в европейски шампионати, да продават добре свои играчи и така нататък, с цел да се извърши тази цел. За момента единствено Лудогорец може да е на обичайно равнище при самоиздръжка. Много е мъчно обаче. Виждате, нямаме посещаемост, не могат да се печелят доходи по тази линия. И с Левски видяхме какво се случва, само че там приписвам големите си възторженостти на почитателите, които запазиха в клуба в тежките моменти.

Вярвате ли, че „ сините “ ще съумеят да се трансфорат в образеца и за другите клубове в това отношение?

Мисля, че Левски е единственият тим в България, който може да оцелее по този метод. С времето нещата ще се подобрят там, само че е мъчно у нас да се самоиздържа даден клуб. Дори и формата би трябвало да се промени. Не би трябвало да има повече от 10 тима в елита, по моя преценка.

Нужна ли е държавна помощ за футбола, или най-малко за 10-12 тима, които да оформят шампионата?

Добре е страната да се намеси и да помогне, само че когато се помогне на един, то 10-15 тимове също се подреждат на опашка за помощ. Труден въпрос е за решение е това. Държавата обаче би трябвало да предприеме някакъв курс, с който да спомогне родния футбол.

Да обърнем внимание и на Левски. Мъри Стоилов привидно стабилизира нещата. Може ли обаче той да надскочи това равнище, без съответно финансиране?

Именно качеството на играчите дефинира всичко. Мъри Стоилов е страховит треньор и беше отлично решение от страна на Левски да го върнат. Той усъвършенства тима и ще направи оптималното за отбора. Надскачането може да е в границите на няколко мача, само че не и за непрекъснато. Мисля, че след зимната подготовка, извършена от него, Левски ще наподобява по-добре. В бъдеще, в случай че се привлекат играчи, то тимът ще може да се бори за освен това.

Друг някогашен Ваш клуб, Лудогорец, за поредна календарна година стартира с нов треньор. Смятате ли, че тази политика оказва помощ на клуба, или в противен случай?

Мисля, че спечелването на 10 следващи трофеи красноречиво подсказва, че политиката е вярна, само че единствено в границите на българския шампионат.

Защо се стигна до ново европейско отчаяние след мощните квалификации за Шампионската лига?

Мисля, че се позволиха доста съществени тактически неточности в мачовете и оттова се получи този срив. Това са доста друг вид мачове, по отношение на българските. В тези дуели треньорът би трябвало да има опитът, с цел да планува всички обстановки и да доближи до успеха. Малките елементи вземат решение всичко, а не на последно място и подборът на играчи е основен. Те би трябвало да изиграят мачовете, тъй че и селекцията е доста значим развой.

Беше ли вярно освобождението на Валдас Дамбраускас?

Аз не съм индивидът, който би трябвало да дефинира дали е вярно, или не. В предходния въпрос обрисувах детайлите, които са нужни за триумф в интернационалните мачове. Той е сътрудник и всеки бърка. В тези дуели обаче даже и с един състезател да сбъркаш, към този момент имаш огромни проблеми.

Господин Дерменджиев, Вие сте били част от най-големите европейски триумфи на Лудогорец и някои популярни мачове с Арсенал, Реал Мадрид, Ливърпул, ПСЖ и други Могат ли да се върнат европейските вечери в България? Не стана ли прекомерно мъчно влизането в ШЛ?

По принцип влизането е доста мъчно, само че е допустимо с доста вярна селекция и верен метод на целия клуб. Това би трябвало да се повтори, тъй като е значимо за родния футбол. Знаете, че Шампионската лига няма еднакъв с други шампионати. Зарядът е друг и съгласно доста експерти тези дуели се гледат от повече хора даже спрямо мачовете на Световни и Европейски шампионати. Те носят имидж и авторитет за клуба. Виждате каква е цената на състезател, който играе в ШЛ, спрямо цената на един състезател в България. Обнадежден съм, все пак, че български тим още веднъж може да влезе в ШЛ.

Мечтаете ли да водите още веднъж тим, който да се бори за Европа и ШЛ?

Разбира се, всеки треньор желае да бъде в тим, който има избран план, без значение от краткотрайната позиция. Реален план за реализиране на напредък. Това е доста значимо, с цел да имаш опция да дадеш всичко от себе си и да изпълниш задачите.

ЦСКА за момента е единствено на две точки след Лудогорец в таблицата. Очаквате ли действителна битка за купата, или Лудогорец още веднъж ще дръпне?

Аз желая да има конкуренция, с цел да има усъвършенстване на родния футбол, както и той да стане по-интересен. Лудогорец и ЦСКА желаят да подобрят селекция си, вземайки нови играчи. Надявам се мачовете посред им да са забавни. Сам по себе си обаче този мач не взема решение шампионата, тъй като загубата на точки против по-слабите тимове е надалеч по-фатално в тази борба.

Да приключим с тематиката за националния тим. Проведе се известно подмладяване на състава, макар че резултатите още веднъж бяха противоречиви. Това ли е пътят и отсега нататък?

Аз постоянно съм казвал, че България има гении. Ние сами сме виждали Стоичков, Бербатов, Петрови и други В момента обаче знаем за каква класа става дума – какъв брой играчи имаме на открито и къде играят. Въпреки всичко мисля, че геният е там, само че нещо се обърква в една избрана възраст. Добре е за националния тим да има млади играчи, които да бъдат видяни и да излязат на открито. Истината е, че очевидно у нас мъчно могат да се развият, тъй като би трябвало тотално да си трансформират манталитета и метода на работа. Това ще им помогне отсега нататък.

Добре е, че има подмладяване в националния тим, само че не би трябвало да се случва принудително. Необходимо е тези играчи да си заслужат и затвърдят местата в отбора.

На липса на нрав или на липса на класа отдавате компликациите на наши играчи, когато излязат зад граница?

И двете са фактор. В даден миг тези играчи са посочили прогрес и оттова насетне са взети, с цел да се усъвършенстват зад граница. Това изисква време. Говорех за манталитета, тъй като когато отидат там, те би трябвало да се приспособят към едни надалеч по-високи критерии за метода на извършване на работата си. Няма по какъв начин в Европа да не се съобразиш с това, тъй като другояче те грози неуспех. Както и Вие споменахте – те отиват зад граница и им би трябвало време, с цел да стигнат нужния нрав и да се трансфорат в цялостни експерти, във всеки смисъл на думата.

И за край, господин Дерменджиев – какво си пожелавате в персонален и професионален проект през тази година?

Както всички, поисквам си здраве за себе си, фамилията и нацията. Дано сме дисциплинирани и да съблюдаваме рестриктивните мерки. В професионален проект не приказвам ненужно – когато се случи нещо, ще бъде оповестено.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР