Видни футуролози предричат масово печатане на човешки органи и хотели

...
Видни футуролози предричат масово печатане на човешки органи и хотели
Коментари Харесай

Светът след 50 години: автобусите летят, къщите сами шетат

Видни футуролози предсказват всеобщо отпечатване на човешки органи и хотели в Космоса

Подводни автомагистрали, “небостъргачи ” надолу в земята, летящи рейсове и таксита, всеобщо произвеждане на човешки органи с 3D принтери, домове, които се почистват сами, почивка в Космоса.

Така ще наподобява светът не след 500, а единствено след 50 години. Прогнозата е на екип от авторитетни учени, футуролози, IT експерти.

“През идващия

половин век ще настъпят

най-големите софтуерни

промени и нововъведения,

на които човечеството е ставало очевидец. Цифровата гражданска война, както и промишлената преди 250 години, надвишава всички наши показа и догадки за това по какъв начин ще наподобява бъдещият живот ”, споделя известната футуроложка Жаклин де Рохас, президент на TechUK - орган, представляващ английския софтуерен бранш. Тя дружно с шефа на лондонската Кралска софтуерна академия доктор Рийс Морган и футуроложката по храните доктор Моргейн Гей е измежду създателите на отчета “Бъдещето във фокус ”, поръчан от “Самсунг ” във връзка 50-годишния празник на корпорацията.

Според видните оракули до 2069 година напредването ще претърпи гражданска война. Градският превоз ще стане въздушен и ще се реши въпросът със тапите и замърсяването. Таксита и рейсове ще се носят над постройките и ще оставят пасажерите на мечтаната спирка.

За по-далечни дистанции

ще се употребяват ракети за

многократна приложимост,

летящи свръхбързо в горните пластове на атмосферата. Подводни автомагистрали в херметически затворени тунели ще се прокарат под дъното на моретата и по тях ще фучат контейнери с пасажери, които ще стигат от Англия до Скандинавия за по-малко от час.
Подводни автомагистрали ще порят дъното на моретата.

Прогнозите на учените не са гола фикция – експертите към този момент са създали някои прототипи и технологии на бъдещето. Според екипа на Жаклин де Рохас до 50 години принтери за тримерен щемпел ще създават значими човешки органи за незабавна трансплантация. Но усъвършенствани биопринтери към този момент печатат пълноценни копия на кости, ръце, уши и други хрущяли благодарение на стволови кафези и специфични полимерни шаблони, напомня сп. “Нейчър биотекнолъджи ”. След 50 години

импланти в тялото

ще наблюдават за

здравословни проблеми

до края на живота ни и ще превеждат уловените признаци на всевъзможни езици. Но и през днешния ден към този момент се ползват импланти за кръвна захар, следене на кръвното налягане и пулса и тези технологии непрекъснато се усъвършенстват.

Според създателите на прогнoзата небостъргачите на бъдещето в презастроените градове ще са “земестъргачи ”, тъй като ще се строят в земята по нова антиземетръсна техника. Tе ще преобърнат архитектурата безусловно с главата надолу.

Вече са подготвени проектите на такава 305-метрова здания на пъпа на Ню Йорк и 75-етажно подземно здание във формата на обърната пирамида в столицата Мексико. Идеята е подовете и покривите на “земестъргачите ” да са стъклени и да пропущат светлина.

Самопочистваща се къща - фантазията на всяка стопанка, до половин век ще прави домакинската работа, до момента в който сме на открито или спим. Съдовете ще се мият и подсушават напряко в долапите, сходни на миялни машини. Няма да е нужно да вадим

мръсните облекла от

дрешника – те ще се перат,

сушат и гладят напряко на

закачалките и подредени

ще чакат да ги облечете

Хладилникът ще алармира какви артикули липсват, а куче робот ще пази къщата. Подовете и стените ще се мият и плакнат с вградени в тавана пръскачки и ще се сушат с топъл въздух. Подобни къщи няма да се оборудват, а ще се продават подготвени, тъй като целият интериор и подредбата би трябвало да са водоустойчиви.

От веригите за бързо хранене ще си купуваме кюфтета от инсекти, предсказват футуролозите. Те ще станат основният източник на протеин за хората. На кухненския плот, където през днешния ден държим микровълновата печка, ще има инкубатори за отглеждане на буболечки.

В Космоса ще процъфтява туристически бизнес, капсули хотели ще обикалят в орбитата на Луната и други планети, генерирайки лична гравитация. За тях няма потребност да се чака половин век – за 2022 година е планувано откриването на Orion Span`s Aurora Station – първия галактически комплекс за отдих, до който ще се стига с ракета. 26 посетители към този момент са си запазили стаи там, въпреки че цената е 790 000 $ на нощувка. За съпоставяне - една нощ в най-скъпия хотел на Земята – женевския “Президент Уилсън ”, излиза “скромните ” Щатски долар 80 000 на нощ.
Така ще наподобява галактическият хотел.

Спортът и заниманията също ще се трансформират радикално, предсказват футуролозите. Мачове ще се играят на летящи дъски и куидичът от “Хари Потър ” към този момент няма да е научна фантастика. А посредством виртуална действителност

всеки фен ще става

участник във кино лентата,

който гледа

Човекът на бъдещето също ще се нуждае от ъпгрейдване, с цел да си служи с тези интелигентни нововъведения.

По поръчка на “Самсунг ”, който неотдавна откри в Лондон пробен център за иновационни технологии, се организира анкета за отношението на британците към очертаващите се чудеса на техниката. 63% от тях с най-голямо неспокойствие чакат самопочистващата се къща, а над 50 на 100 – имплантите лекари и летящите рейсове и таксита.

Ще можем да си създадем

идеалния сътрудник и

да се венчаем за него

Внуците ни ще видят клавиатура и мишка единствено в музеите. До половин век човешкият мозък ще бъде директно обвързван с интернет, вещае Жаклин де Рохас. Високоскоростните квантови калкулации ще станат действителност.

С помощта на холографски интерфейс и система за биообратна връзка, която ще направи чувствата същински, ще можем без значение от географското състояние да се срещаме, здрависваме, да играем голф или да пием по чаша в онлайн бар, споделя футуроложката.

Няма да е нужно да пътуваме на почивка –

ще усещаме изцяло

достоверно пясъка,

шума и дъха на морето, до момента в който седим на канапето в хола. Възможно е виртуалната действителност да се развие дотолкоз, че да можем да си създадем идеалния сътрудник и да се венчаем за него.

Езикът няма да е затруднение – като в сериала “Доктор Ху ” посредством мозъчни импланти всяка тирада ще ни стане понятна, а езици ще учим единствено за наслаждение. С микрочип в мозъка хората ще усъвършенстват паметта и умствените си умения.

Изкуствен разсъдък ще ръководи всекидневието ни, логаритми ще обработват всяка информация и ще ни поучават кое решение е най-хубаво.

Ще пазарим онлайн, само че по друг метод. Харесвате да вземем за пример роклята на актрисата във филм или дивана, на който седи водещият. Натискате копче за поръчка и 3D принтер незабавно отпечатва продукта, а дрон ви го доставя вкъщи, изяснява Де Рохас.

Образованието ще

стане най-крупният

и значим бранш

– би трябвало да сме готови за непрекъснатите промени. В новия свят доста значими ще станат консултантите по акомодация към нововъведенията и промените.

Наставници по нравственос ще ни оказват помощ да си отговорим на основния въпрос: “Трябва ли да вършим това единствено тъй като можем? ” Ще чакаме с десетилетия, с цел да получим нужните регулаторни и етични позволения.
Кабината на летящите транспортни средства ще наподобява по този начин.

Светът ще стане забавен и в политически проект, споделя Жаклин де Рохас. Укрепването на обществените връзки и лесното и бързо образуване на митинги ще разклатят обичайна държавност.

Градовете

под купол,

тънат в зеленина

През 2069 година над две трети от популацията ще живее в градовете. Затова още занапред би трябвало да се мисли за напълно нова тактика на стабилно развиване, споделя проф. Дейл Ръсел, експерт по иновационен дизайн в лондонския Кралски лицей по изкуствата.

Представете си великански климатизиран комплекс, затрупан с транспарантен купол, под който температурата се контролира и няма ветрове и стихии. Огромните мравуняци в Намибия могат да станат модел за постройките на бъдещето – структурата им разрешава потокът на въздуха да се насочва по този начин, че да охлажда вътрешността дори под жаркото африканско слънце.

Същият принцип може да се приложи и в небостъргачите. Те ще бъдат съединени с пешеходни и колоездачни преходи на разнообразни равнища. Система за събиране на дъждовна вода ще добавя градското водоснабдяване. Вятърни турбини отвън купола ще доставят електрическа енергия. “Живи мембрани ” ще преобразуват въглеродния диоксид в О2.

Градът на бъдещето ще тъне в зеленина. Хидропониката - развъждане на растения без почва – съществува от доста години, само че в бъдещето по тази технология буйна растителност ще обгръща постройките. Не пестициди, а умни защитни системи ще я пазят от вредители и заболявания, твърди професорът. Изследванията сочат, че хидропониката дава 500% по-високи добиви от обичайното земеделие. Всеки небостъргач ще може да отглежда лична годишна продукция от зърнени храни, плодове и зеленчуци – локални и тропически. Жилищата в него ще се самопочистват с роботи.

По крайбрежията на Япония и Дубай към този момент има жилища на изкуствени острови. Защо след половин век да няма острови градове, разсъждава Дейл Ръсел. Хора може да живеят и под вода в комплекси на 3000-4000 метра дълбочина. Те ще отглеждат сами хранителни артикули, ще има и доставяне с дълбоководни подводници.

Морската вода ще се преработва в питейна, електрическа енергия ще се добива от океана, а топлинната сила ще се черпи от вулканични кратери на морското дъно. Много от тези технологии към този момент съществуват, а други са на етап обмисляне – бъдещето стартира от през днешния ден, споделя професорът. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР