Видин. Внесохме жалба в Районна прокуратура – Видин за оклеветяване,

...
Видин. Внесохме жалба в Районна прокуратура – Видин за оклеветяване,
Коментари Харесай

Архимандрит Антим, Видинска митрополия: Внесохме жалба в Районна прокуратура – Видин за оклеветяване

Видин. Внесохме тъжба в Районна прокуратура – Видин за очерняне, сподели на конференция архимандрит Антим, един от 6-мата епархийски гласоподаватели, които са внесли жалбата, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Видин . Той уточни, че жалбата е против 7 души, двама от които са духовници, както и против информативен уебсайт. „ Бяхме оклеветени, наричани „ мафия “, против нас бяха публикувани обвинявания, че сме манипулирали епархийските избори на 28 януари за Видински митрополит, че сме подкупни, че не сме дали своят вот по съвест “, сподели архимандрит Антим.
Той уточни, че 6 епархийски гласоподаватели са решили да заведат дело за клюка и да потърсят по един заслужен метод отговорност на тези, които са ги оклеветили. Поводът за зародилия скандал са извършените епархийски избори за митрополит на 28 януари. Тогава бяха излъчени двама претенденти за Видински митрополит – свещеник Даниил и свещеник Герасим. Само два гласа получи свещеник Поликарп, работил 10 години във Видинската епархия и в чиято поддръжка бяха събрани 6565 подписа на поданици на региона. В деня на епархийските избори пред постройката на Видинската света митрополия, събралите се видински жители скандираха „ мафия “, чуваха се обидни избрания за 29-тимата епархийски гласоподаватели. Според присъстващите свещеници на конференцията към епархийските избори е имало един всемирски метод към чисто каноничната процедура.
„ Нашият върховен клир би трябвало да се сезира и да вземе отношение по това, което се случи във Видин, тъй като в действителност бе извършена една световна предизборна акция за един от претендентите за Видински митрополит, какво щеше да стане в случай че за всеки свещеник от листата бе проведена такава акция? “, попита отец Нифон от Боровишкия манастир. На 3 февруари Светия синод на БПЦ би трябвало да реши дали епархийският избор е годен и извършен по надлежния ред и в случай че това е по този начин, то на 4 февруари Синода отпред с патриарх Неофит ще изберат сред свещеник Даниил и свещеник Герасим новия Видински митрополит.
Анна ЛОЗАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР