Видин. Кметът на община Видин Огнян Ценков се срещна с

...
Видин. Кметът на община Видин Огнян Ценков се срещна с
Коментари Харесай

Видин: Кметът на общината Огнян Ценков се срещна с жители на град Дунавци

Видин. Кметът на община Видин Огнян Ценков се срещна с поданици на град Дунавци. Срещата се провежда от Инициативен комитет във връзка разискване на въпроси, свързани с животновъдна плантация, оповестиха от пресцентъра на общината. На нея участваха Красимир Асенов, заместник-председател на Общински съвет – Видин и Димо Скорчев, кмет на Дунавци. Председателят на Инициативния комитет Малин Младенов откри общоградското заседание. Той напомни посредством къс видеоклип събитията от преди 10 години, когато хората от обитаемото място се подвигат на митинг против построения свинекомплекс, който замърсява въздуха с нездравословни излъчвания. И през днешния ден опасенията са, че фермата отново може да бъде пусната в употреба и всичко да се повтори. Инициативният комитет е подал тъжби, с които е уведомил виновните институции на районно и национално равнище, от които зависи решаването на казуса. Сезирани са министърът на опазването на здравето, народните представители от нашия изборен регион и националния омбудсман Мая Манолова. В отчета си от предходната година Манолова е предложила на националните избраници да бъде възобновена анулираната Наредба №7, която регламентира хигиеничните условия за здравна отбрана на селищната среда. Надеждата на хората е в най-скоро време да има законодателни промени в тази тенденция. Малин Младенов уточни, че в Областната дирекция по сигурност на храните не съществуват документи, от които да е видно регистрирането на фермата. За да действа този обект, той би трябвало да има издадени всички нужни за това позволения.
Кметът на Община Видин Огнян Ценков изрично съобщи, че няма да допусне свинефермата да проработи още веднъж. И напомни, че със заповед на шефа на Регионална дирекция за народен строителен надзор – Видин през 2007 година е спряна работата на комплекса. От страна на фирмата-собственик на фермата последва обжалване пред Административен съд – Видин, който удостоверява заповедта на Регионалната дирекция. Действията не престават с обжалване и пред Върховен административен съд, който от своя страна анулира решението на Административен съд – Видин, с което заповедта на РДНСК е оповестена за незаконосъобразна. В претекстовете се показва, че откакто е имало градеж, сбъднат през 1972 година и е съществувала животновъдна плантация, без значение че е със статут на кравеферма, постройката може да бъде употребена и за свинеферма. Фирмата употребява този акт на Върховен административен съд, с цел да възобнови желанията си и по този метод свинекомплексът да стартира отново работа. Видинският кмет акцентира, че откакто се е срещнал с казуса, е предложил на Инициативния комитет да бъде образувана комисия, в която да се включат и специалисти от Регионалната ревизия по околната среда и водите в Монтана. Огнян Ценков се обърна към всички присъстващи в залата с апел, когато се провеждат митинги, хората да се преценяват със законно регламентираните дейности, в сходство със закона за събранията, митингите и манифестациите. Той предложи на Инициативния комитет да провежда подписка, която персонално ще внесе в Общински съвет – Видин, за започване на процедура за смяна в нормативната база, а точно Наредба №7. Предложението ще бъде изпратено в Народното събрание, до президента, до министър-председателя, до министрите на опазването на здравето и на земеделието.
Собствениците на фермата ще бъдат известени с писмо в едномесечен период да изградят ограда към свинекомплекса, с цел да се ограничи достъпа на външни лица до постройките, които се разрушават и са рискови за хората.
В края на срещата кметът на Община Видин Огнян Ценков увери жителите на Дунавци, че с пълномощията, дадени му от закона, ще постави всички старания и ще бъде направено нужното, с цел да не се допусне на територията на града да бъде възобновена животновъдната плантация.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР