Видеозаписи на полицай, свалил на земята мъж от ромски произход

...
Видеозаписи на полицай, свалил на земята мъж от ромски произход
Коментари Харесай

Ромският Джордж Флойд? Чех почина, след като полицай затиска врата му 5 минути

Видеозаписи на служител на реда, свалил на земята мъж от ромски генезис и натиснал врата му с коляното си в Чехия, провокираха бурни реакции в обществените мрежи. Задържаният умира в колата за спешна помощ, а постъпката на служителя на реда беше съпоставена със случилото се с Джордж Флойд в Минеаполис, оповестяват международните медии.
Още по тематиката
Видеото е снимано на 19 юни. То демонстрира по какъв начин трима служители на реда в Теплице - град в северната част на Чешката република, задържат мъж, като го повалят на земята. Докато единият държи краката му, другият притиска врата с коляното си за над 5 минути, а третият се пробва да сложи белезници. Във видеото се чуват гласове на няколко странични наблюдаващи.

" Задушават го ", чува се женски глас.

" Това е тяхната работа ", споделя различен в отбрана на полицейската интервенция.

" Стойте долу, не ставайте ", поучава трети.

Йозеф Микер, деятел и водач на чешката ромска общественост, приказва пред " Гардиън ", откакто се върна от мястото на случая, където имаше шествие в памет на починалия.

" Хората ми споделиха, че се споделя Станислав Томаш и е на 46 години. Той живееше на улицата, само че работеше в близкия супермаркет като защита. Когато видял, че различен мъж блъска транспортно средство, Станислав се опитал да се намеси. Полицията помислила, че той е виновният, и го свалила на земята ", сподели Микер.

" Направихме мемориал, с цел да може хората да знаят какво се е случило. Това не би трябвало да остане неусетно. Много хора са на работа и нямат визия. Ще идваме тук всеки ден, до момента в който разберем истината ", добави той.

The replies to this echo the right wing talking points used against George Floyd. Same racism, different language. I wonder if the Czech people will stand up for the Romani in the way they showed up for BLM
— what. (@rRedaArif)

Кадрите от случая накараха доста чехи да съпоставят гибелта на рома с тази на Джордж Флойд в Съединени американски щати.

" Полицейска свирепост, завършваща със гибелта на ромски юноша в Теплице, Чехия. Нека Джордж Флойд от ромите да почива в мир ", написа консуматор в обществените мрежи.

Флойд беше погубен в Минеаполис през май 2020 година, откакто служител на реда Дерек Шовин постави коляно върху врата в продължение на няколко минути по време на ареста му, макар митингите на Флойд, че не може да диша. Кадрите на гибелта му провокираха световни митинги против расовото неравноправие.

Дискриминацията против ромите в Европа е документирана от организациите за правата на индивида, само че Европейската комисия против расизма и нетърпимостта (Ecri) разкритикува управляващите в Чешката република, че не са събрали изчерпателни данни за неравенството в личната си страна.

След случая представителят на районната полиция Даниел Витек заяви, че са получили сигнал в събота малко преди 15:00 ч. за двама мъже, които се бият и повреждат коли на улица в Теплице.

" Когато пристигнахме, открихме ранен мъж без риза. Той беше агресивен; одра ни и ни ухапа. Полицията трябваше да употребява насилствени ограничения, преди да се обади на колата за спешна помощ, където той умря макар напъните за реаниматорите. Един от тях сподели, че повода за гибелта е най-вероятно заради интоксикация ", разясняват от чешката полиция.

Гуендолин Алберт, член на чешкия държавен съвет по въпросите за ромското малцинство, съобщи пред " Гардиън ", че ромската общественост е възмутена. Тя вижда ясни съпоставения със случая на Флойд, като споделя: " Официалната полицейска позиция за събитието акцентира използването на опиати на мъж, който по-късно почива. Без странични наблюдаващи, снимали случая, обществеността няма да знае какво в действителност се е случило. "

В понеделник полицията актуализира изказването си, като съобщи, че аутопсията отстрани всякаква връзка на гибелта с полицейската интервенция.

Полицията също разгласява в Туитър видеоклип, на който се виждат две фигури без риза, които тичат по улицата, крещят и блъскат кола. Видеото е озаглавено " No " Czech Floyd " и получи смесени отговори.

Някои опазиха полицията, само че други разкритикуваха намесата. " Звучи като че чешката полиция се пробва да оправдае потреблението на мощ и техники, които за жалост са довели до ненужна гибел. И от двата видеоклипа е явно, че това, от което се нуждае този човек, е помощ ", написа консуматор.

Въпреки това, мрежата Ergo, която организира акции за правата на ромите, съобщи:

" Ние сме против полицейската свирепост и молим управляващите да не прикриват същинската причина за гибелта, и да има вярно следствие. "

Черна панделка с фразата " Romani Lives Matter " ( " Na romských životech záleží " ) се появи при цветята и свещите, оставени на мястото на индиндента. Тази събота в 14 часа в Теплице ще се организира митинг, съгласно уеб страницата на ромски юрист.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР