Видео: NOVAСлед случая на 3-годишното дете, чиито родители са търсили

...
Видео: NOVAСлед случая на 3-годишното дете, чиито родители са търсили
Коментари Харесай

Родители: Прехвърляха 3-годишното ни дете между няколко болници. Едните нямаха хирург, другите - ехограф

Видео: NOVA

След случая на 3-годишното дете, чиито родители са търсили помощ в три лечебни заведения преди то да издъхне в „ Пирогов ”, до NOVA доближиха доста сходни сигнали.

Родители описват, че и на тях им се налагало да чакат с часове пред педиатричната клиника в София. А доста от тях са били препращани към други болнични заведения. Причината не е изненада, тя е все една и съща – в педиатрията няма място.

Повечето родители се тормозят да застанат пред камера. Осмеляват се Лора и Георги Стоилови, чиято дъщеричка единствено преди няколко месеца е била на косъм от гибелта поради разиграване сред лечебни заведения.

„ Едните нямат хирург, другите нямат ехограф. Родителите са в някаква невъзможност ”, споделя Лора Стоилова.

„ Всеки родител, който се е сблъсквал с това нещо, знае, че би трябвало да обиколи няколко заведения, няколко кабинета ”, разяснява Георги Стоилов.

„ Понякога нямаш това време. Ние загубихме 2 дни, които можеше да са съдбовни ”, изяснява Лора.

Един призрачен уикенд, който семейство Стоилови няма да не помнят в никакъв случай -  погрешно сложена диагноза, липса тук-там в лечебни заведения, дефицит на лекарства, дефицит на експерти, закъснение на лекуването и неизясненост кой може да помогне на 3-годишно болно дете. С всичко това се сблъскват Лора и Георги през март тази година.

Петък против събота момиченцето стартира за повръща.

„ Призори към този момент се притеснихме и взехме решение, че ни би трябвало лекарска помощ. Първо отидохме при дежурен педиатър в частна клиника. Педиатърът установи, че има стомашно чревно разстройство. Даде ни някаква рецепта, която ние купихме от аптеката. Детето обаче продължи да се утежнява, подвигна и висока температура. Тогава взехме решение да отидем в детската педиатрия ”, изяснява Лора.

Там разказът звучи мъчително познато.

„ Там ни одобри дежурната гастроентероложка. Тя прегледа детето, единствено опипа корема. Заяви, че в действителност е стомашно-чревно разстройство, само че детето е мощно обезводнено. Трябвало да се постави на системи, само че защото те нямали свободно легло, можела да ни насочи към частна клиника. Те нямат стационар, няма да лежи, единствено ще стоим за часовете, до момента в който изтече системата, а по-късно да се прибирам в къщи. Или другият вид - в случай че ни била настаняла при тях, трябвало да лежим в коридора, което естествено нас нямаше по какъв начин да ни устройва ”, споделя Лора.

Така родителите взимат детето на ръце и го водят в 3-та болница. Пак частна. Със себе си носят документ от педиатрията, в който написа каква диагноза е сложила лекарката единствено с опипване на корема.

„ Отидохме в идната клиника. Там направиха кръвни проучвания. Нещо, което в педиатрията не направиха. Установиха, че има инфекциозен развой. Индексът за инфектиране CRP й беше 8, което е завишение леко на този стадий. Сложиха ѝ системи, поседяхме няколко часа и ни изписаха ”, споделя още Лора.

Казали им да дойдат на другата заран, тъй като нямат леглова база. На идната заран те отишли, направени били нови кръвни проучвания.

„ Въпросният индекс  CRP е скочил на 113! От 8 на 113! Но даже и за тях това не е чак толкоз притеснително ”, изяснява Лора. „ Ние от самото начало искахме обзор от хирург, те споделяха, че нямат подобен. За ехограф, споделят: „ Ние нямаме подобен, вероятно в понеделник ехографът ще работи ”. Следобедът детето очевидно се утежнява. Тя просто се отпуска и единствено стои полунеадекватна. След категорично мое гледище, че най-вероятно е апандисит ме поглежда и споделя „ Категорично не е! ” ”.

След което отново ги изпрашат вкъщи. С една спогодба – да дойдат отново на идващия ден в 14:00 часа, с цел да продължат със системите. Но вместо да се приберат у дома, родителите обръщат колата и потеглят към „ Пирогов ”.

„ В 1 часа през нощта детето е към този момент на операционната маса. Благодаря на доктор Житянов, който я избави и който след интервенцията, като излезе и сподели, че в случай че 5-6 часа още сме закъснели, е нямало да може да ни помогне ”, споделя Лора.

Така се оказва, че в случай че Лора и Георги бяха послушали лекарката в последната клиника да идат на идващия ден по обяд, най-вероятно през днешния ден щерка им нямаше да е измежду живите.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести ``

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР