Видеа, споделени в социални мрежи, показват, че президентът на Гвинея

...
Видеа, споделени в социални мрежи, показват, че президентът на Гвинея
Коментари Харесай

Преврат в Гвинея? Армията обяви, че президентът е задържан, властите отричат

Видеа, споделени в обществени мрежи, демонстрират, че президентът на Гвинея Алфа Конде е арестуван от армията, съобщи Ройтерс. Автентичността на фрагментите към момента не е доказана, предизвестява организацията, представена от Българска телеграфна агенция. Те са публикувани след часове на мощна пукотевица към президентския замък в столицата Конакри.

Армията декларира, че президентът е хванат, а действието на конституцията на страната е прекъснато, показва обаче Франс прес. Метежниците декларират също по този начин, че са взели решение за затваряне на сухопътните и въздушни граници на страната.

Същевременно министерството на защитата твърди, че е отблъснало офанзива против президентството.



Силна пукотевица с автоматизирани оръжия отекна тази заран в центъра на Конакри, столицата на Гвинея, по улиците имаше доста бойци.

Военен източник сподели, че единственият мост, който свързва централния квартал Калум с останалата част от града, е затворен и защитаван от голям брой бойци , някои тежко въоръжени, съобщи Ройтерс. В Калум се намират множеството министерства и президентският замък.

Жители на Калум оповестиха на Агенция Франс Прес по телефона за непрекъсната пукотевица. Пожелали анонимност от съображения за сигурност, те споделиха, че са видели по какъв начин бойци подреждат на локалните хора да се върнат по домовете си и да не излизат на открито.

Гвинея, ситуирана в Западна Африка, една от най-бедните страни в света макар забележителните си естествени благосъстояния . Вече от месеци тя е в дълбока икономическа и политическа рецесия, изострена от коронавирусната пандемия.

Президентът Конде се кандидатира на 18 октомври 2020 година за трети мандат, което провокира преди и след изборите месеци на напрежение, довело до десетки убити в страната, ставала нееднократно сцена на кръвопролитни политически конфликти. Десетки опозиционери бяха задържани .

Осемдесет и три годишният Конде дефинитивно бе провъзгласен за трети път за президент на 7 ноември макар напъните на главния му противник Селу Дален Диало и още трима други претенденти, които обявиха, че при изборите са били позволени редица нарушавания.

Правозащитници осъждат Конде поради властнически уклон през последните години, поставящ съгласно тях под въпрос достиженията от началото на неговото ръководство.

В предишното опозиционер, хвърлен в пандиза и даже наказан на гибел, Конде стана през 2010 година първият демократично определен президент след десетилетия властнически режими.

През 2008 година военните бяха взели властта със мощ след гибелта на президента Лансана Конте.

Според неговите съперници и мнозина бранители на демокрацията Алфа Конде е станал един от тези африкански водачи, които се задържат на власт след планувания период, употребявайки все по-често правни причини.

През март 2020 година - макар мощните още тогава митинги, той наложи приемането на нова конституция, която съгласно него самия има за цел " да модернизира институциите " и по-специално да даде на дамите и младежите по-голяма роля в публичния живот.

Опозицията жигосах тази самодейност като парламентарен " държавен прелом " . Протестите нееднократно бяха сурово потушавани.

Конде твърди, че е обезпечил прогрес в областта на човешките права и е възстановил страната, унищожена при започване на ръководството му.

През октомври 2020 година той отхвърли пред френски радиостанции упреците, че счита да откри " доживотно президентство ". Теоретично новата конституция му дава опция след шест години да се кандидатира още веднъж, само че той не разяснява въпроса.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР