Видът на кръвната група, която притежаваме, може да повиши или

...
Видът на кръвната група, която притежаваме, може да повиши или
Коментари Харесай

Някои кръвни групи са по-уязвими към атмосферното замърсяване


Видът на кръвната група, която притежаваме, може да увеличи или намали риска от инфаркт в следствие от високи равнища на замърсяване на въздуха. Това сочи ново проучване, показано по време на конференция в Анахайм, Калифорния.

Така да вземем за пример, вид на гена ABO, който може да бъде открит единствено в кръвните видове A, B и AB, е обвързван с нараснал риск от инфаркт заради доста атмосферно замърсяване, до момента в който при хората с нулева кръвна група се следи по-малка заплаха.

"Чудехме се, дали в случай че някой носи характерна разновидност на този ген, има по-голяма или по-малка възможност да развие съдбовни сърдечносъдови затруднения при мръсна околна среда", споделя клиничният епидемиолог Бенджамин Хорн от Института за сърдечни болести в Солт Лейк Сити, Юта.

Неговият екип анализирал данните от пациенти в града, следени в интервала сред 1993 и 2007 година След това била разпозната подгрупа от хора, претърпели изострен коронарен синдром, обвързван с излагане на високи равнища на фини прахови частици във въздуха. При съпоставяне на данните, те открили, че носителите на гена ABO с вид rs687289 А имали по-висок риск от сърдечни проблеми при високи концентрации на такива частици.

"Първичната разновидност, която изучавахме, разграничава кръвните видове. Онази, при която отчитаме намалена заплаха от съдбовно сърдечносъдово събитие в резултат на замърсяване, е нулевата група ”, сподели Хорн.

За риск се счита, когато концентрацията се увеличи над прага от 25 микрограма фини частици на пространствен метър въздух. За всеки 10 спомагателни микрограма частици на пространствен метър, рискът за хора с кръвни групи А, В и АВ се усилва с 25%, до момента в който при хората с нулева се покачва с 10 на 100.

Учените предизвестяват, че новите открития не трябва да водят до суматоха.

"В информацията, която предоставяме на нашите пациенти за замърсяването, се опитваме да подчертаем, че могат да създадат нещо по въпроса, с цел да понижат рисковете", уточни още Бенджамин Хорн. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР