Вхранилищата на Природонаучния музей в Лондон учени откриват неизвестни досега

...
Вхранилищата на Природонаучния музей в Лондон учени откриват неизвестни досега
Коментари Харесай

Откриха вкаменелости на най-стария гущер на Земята

Вхранилищата на Природонаучния музей в Лондон учени откриват незнайни до момента остатъци от античен гущер, чиято възраст - към 202 милиона години - трансформира находката в най-стария пример, доказващ съществуването на тази група влечуги.

" Откриването на тази вкаменелост е доста значимо събитие за палеонтологията, защото реалокира времето на появяването на първите същински гущери с съвсем 30 милиона години обратно във времето - от средата на юрския интервал до края на триаса.

По това време екосистемите на Земята са били коренно изменени, което е довело до появяването на доста от съществуващите през днешния ден растителни и скотски групи ", споделя професор Майкъл Бентън от Бристолския университет (Великобритания), чиито думи са представени от пресслужбата на университета.

Според актуалното разбиране на палеонтолозите първите лепидозаври - огромна група влечуги, която включва актуалните гущери и хамелеони, са се появили на Земята в средата на юрския интервал, преди към 180-170 милиона години.

Учените от дълго време се интересуват от това по кое време са се разделили предците на лепидозаврите и динозаврите и за какво последните са станали преобладаващи на планетата, до момента в който първите са достигнали доста по-малки размери през мезозойската епоха.

Професор Бентън и сътрудниците му ненадейно откриват, че гущерите са се появили на Земята доста по-рано, в сравнение с палеонтолозите са считали. Те вършат откритието, до момента в който учат вкаменелости от късния триас, съхранявани в хранилищата на разнообразни музеи в Обединеното кралство, в това число Природонаучния музей в Лондон - една от най-старите институции от този вид в света.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР