Ветровито беше днес, най-вече по северните склонове на планините, с

...
Ветровито беше днес, най-вече по северните склонове на планините, с
Коментари Харесай

Вятърът ще бъде силен и в петъчния ден

Ветровито беше през днешния ден, най-много по северните скатове на планините, с краткотрайно мощен югозападен вятър и пориви над 60 км/ч в Кърджали, на нос Калиакра, във Враца и Монтана, където и оптималната температура е най-висока – 18°.

Ветровито ще се задържи и на следващия ден с краткотрайно мощен югозападен вятър. Предупреждение за рискови пориви е оповестено в 14 области от страната.

Затоплянето ще продължи и оптималните температури ще са сред 10° и 15°, тук-там и по-високи. Облачността ще се усилва и по-късно денем ще завали, първо в западните региони. След обяд от северозапад ще нахлува по-студен въздух и там дъждът ще минава в сняг, а на доста места в планинските региони и западната част на Дунавската низина ще има заледявания.

Предимно слънчево ще е времето по Черноморието, само че до края на деня облачността и там ще се усили. Ще бъде доста прохладно с краткотрайно мощен югозападен вятър и оптимални температури сред 14° и 18°.

В планините също ще се заоблачи, а след обяд ще има превалявания от сняг, в по-ниските елементи - от дъжд и сняг. Ще духа мощен, по билата и краткотрайно плевел югозападен вятър, който по здрач ще отслабне и ще стартира да се ориентира от северозапад. С него ще нахлува по-студен въздух и границата сред сняг и дъжд бързо ще се намали.

По-често облачно и с превалявания ще бъде за следващ ден в по-голямата част от континента. Сняг ще вали на Скандинавския полуостров, Прибалтика и в Източна Европа. Интензивни превалявания и гръмотевици се чакат по Централното Средиземноморие. Причината е средиземноморски циклон, който ще дефинира в околните дни времето и на Балканите, в това число и в нашата страна. По западното крайбрежие на полуострова и в Гърция ще има проливни превалявания от дъжд, съпроводени от гръмотевици, а в Босна и Херцеговина, както и в Сърбия ще вали сняг.

У нас в събота преди обяд ще продължи да вали в Източна България, като в югоизточните региони ще са обилни по количество. Вятърът ще отслабне, а оптималните температури ще се намалят значително. В неделя повече слънце ще има в планините. В по-голямата част от страната ще се задържи най-вече облачно, в низините и мъгливо, само че ще стартира стопляне, което ще продължи и в понеделник.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР