Вестник Вашингтон пост публикува последната статия на изчезналия саудитски журналист

...
Вестник Вашингтон пост публикува последната статия на изчезналия саудитски журналист
Коментари Харесай

Последната статия на изчезналия журналист Джамал Хашоги

Вестник " Вашингтон пост " разгласява последната публикация на изчезналия саудитски публицист Джамал Хашоги, в която сътрудникът на изданието приказва за потребността от свободни медии в арабския свят, съобщи организация France Presse. Според Хашоги, който е непрекъснато пребиваващ в Съединени американски щати, тази независимост остро липсва в арабския свят.
" Уви, това състояние евентуално няма да се промени ", написа изчезналият на 2 октомври в саудитското консулство в Истанбул публицист в коментарната публикация, която е била изпратена на " Вашингтон пост " в деня след изгубването му.
" Едно време публицистите имаха вяра, че интернет ще освободи информацията от цензурата и контрола над печатните медии. Обаче държавните управления, чието битие се опира на контрола на информацията, нападателно блокираха интернет. Арабският свят е изправен пред своя версия на Желязната завеса, която е наложена не от външни играчи, а от борещите се за власт национални сили ", написа Хашоги, отбелязва още Нова телевизия.
Критично настроеният към управляващите на Саудитска Арабия публицист дава за образец близкоизточния противник на Рияд - Катар. " Правителството на Катар продължава да поддържа отразяването на интернационалните вести, за разлика от напъните на съседите му, които се стремят да управляват информацията в интерес на остарелия арабски ред ", написа Хашоги за страната, откъдето се излъчва телевизия " Ал Джазира ".
" Вестникът забави публикуването на тази коментарна публикация, тъй като се надявахме, че Джамал ще се върне, с цел да я редактираме дружно с него. Сега обаче би трябвало да приема, че това няма да стане. Това ще е последният му принос. Тази коментарна публикация отлично показва неговата ангажираност и пристрастеност към свободата в арабския свят. Свобода, за която той наподобява е дал живота си ", отбелязва създателят на " Вашингтон пост ", Карен Атиа, в конюнктура на засилващи се съмнения, че Хашоги е бил погубен в саудитското консулство в Истанбул.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР