Вестник USA Today кани американската администрация да отвори очи. Трябва

...
Вестник USA Today кани американската администрация да отвори очи. Трябва
Коментари Харесай

Американската военна империя в чужбина е огромна, скъпа и неефективна

Вестник USA Today кани американската администрация да отвори очи. Трябва ли да има такова голямо военно наличие на Съединени американски щати в чужбина? То разрешава ли да се оправя с новия набор от закани: изменение на климата, пандемии от ужасни заболявания, хакерски атаки? Техният отговор е негативен. Експертите обаче незабавно признават, че Байдън няма да се откаже от тази страшна машина.
Съединените щати се радват на световно военно превъзходство от десетилетия, насърчавайки правилата на демокрацията по целия свят посредством основаването на военни бази в чужбина. Новите световни закани, които се появиха, съставляват друго предизвикателство. Дали военното наличие на американската войска в чужбина ще се оправи с тях, пита създателят на публикация в USA Today под заглавие " Америка най-сетне би трябвало да се научи да си брои парите ".
Съединените щати харчат повече от 700 милиарда $ годишно за въоръжение и бойна подготвеност, повече от идващите 10 страни, взети дружно. Значителна част от отпуснатите средства се изразходват за поддържане на военни контингенти на американската войска в чужбина, в Германия, Южна Корея, Косово и Япония, където се намират най-големите американски военни бази. Освен това доста повече американски военни са разпръснати по света, където " обезпечават напредъка на демокрацията и пазят националната сигурност на Съединени американски щати ".
 Транссексуални още веднъж могат да служат в американската войска Транссексуални още веднъж могат да служат в американската войска
Президентът Джо Байдън анулира през днешния ден възбраната транссексуални хора да постъпват във въоръжените сили на Съединени американски щати, наложена от неговия предшест...
Средствата, отпуснати от Пентагона, се изразходват освен за въоръжение, милиарди долари се изразходват и за поддръжка на инфраструктурата, която обезпечава всекидневието на американските военни.
В края на Втората международна война Съединени американски щати разполагаха с по-малко от 80 задгранични военни бази, множеството от които се намираха на територията на победените съперници на антихитлеристката коалиция - в Германия и Япония. Днес съгласно Пентагона и неговия външен специалист Дейвид Вайн, професор по антропология в Американския университет във Вашингтон, има към 800 бази. Според Министерството на защитата на Съединени американски щати към 220 000 американски военни и цивилни чиновници са ситуирани в над 150 страни.
За съпоставяне, Китай, който е втората по величина стопанска система в света и най-големият съперник на Съединени американски щати, има единствено една публична задгранична военна база в Джибути в Африканския рог. (Лагер Lemonnier, най-голямата американска база в Африка, е единствено на няколко благи.) Вайн съобщи, че Англия, Франция и Русия имат до 60 задгранични бази дружно. Съединени американски щати разполагат с 11 самолетоносача в международния океан, които са присъщ белег за агресия. Китай има два, а Русия единствено един авионосец от времето на Съюз на съветските социалистически републики.
Както означават анализаторите, в случай че по-рано американската " военна машина " можеше умерено да обезпечи преимуществото на Съединени американски щати над целия свят, то с появяването на нови закани ролята на армията към този момент не е толкоз незабавна. Според анализаторите главната опасност в актуалния свят е невоенна по своя темперамент. Те включват: хакерски атаки, дезинформация, изменение на климата и нови болести като COVID-19, както и икономическото владичество на Китай.
В актуалната обстановка поддържането на големи контингенти от американски въоръжени сили в други страни е скъпо, тромаво и архаично, американската военна империя в чужбина е голяма, скъпа и неефективна, изключително откакто към този момент няма световен зложелател на Съединени американски щати - Съветския Съюз, против който са издигнати всички тези бази.
 Съединени американски щати вкарват възбрана за даване на заеми на Русия Съединени американски щати вкарват възбрана за даване на заеми на Русия
Съединените щати вкарват във връзка със глобите по случая Навални възбрана за даване на заеми на Руската федерация от правителс...
" Тази скица е предопределена за свят, в който към момента участва и различен боен хегемон. Пандемиите, климатичните бедствия, изкуственият разсъдък и 5G в този момент са доста по-важни за националната сигурност на Америка, в сравнение с съществуването на 15 бази в Индийския океан ", сподели Трита Парси, съосновател на Института за отговорно ръководство " Куинси ".
Новият президент на Съединени американски щати Джо Байдън разпореди на шефа на Пентагона Лойд Остин да извърши " световно изследване " на американските сили в чужбина, за " да се приведе в сходство с американската външна политика и националните цели ".
Означава ли това, че Белият дом ще вземе решение и ще се откаже от поддържането на големи и несъответствуващи военни контингенти в чужбина, с цел да преразпредели средствата за битка с по-значителни закани? Според създателя, не. Байдън, сходно на своите прародители, би предпочел да похарчи милиарди долари за „ обемистата военна машина “, като в същото време продължава да постанова американската политика посредством мощ.
Още:

Превод със съкращения: Ганчо Каменарски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР