Вестник “Труд започна съвместна рубрика със сдружение “Приятели, помагайте. Всяка

...
Вестник “Труд започна съвместна рубрика със сдружение “Приятели, помагайте. Всяка
Коментари Харесай

Самотна възрастна жена от село Дрен получи дърва и лекарства

 Приятели, помагайте

Вестник “Труд ” стартира взаимна графа със съдружие “Приятели, помагайте ”. Всяка седмица ще представяме вик за помощ, получен от неговите координатори и ще демонстрираме какво е свършено с помощта на доброволци и донори.

Самотна стара жена получи помощ и вяра след следващата самодейност на съдружие “Приятели, помагайте! ”.

78-годишната Седефка Славева остава изцяло сама, откакто през 2016 година губи сестра си. Три години по-рано е умрял брат й. Няма семейство и деца. Жената живее в радомирското село Дрен и разчита само на мизерната пенсия и двете си ръце, които губят силата си с всяка минала година. Като млада мечтаела да стане доктор, само че не я позволили до университета по политически аргументи, макар отличните оценки. Затова приключила полувисш институт и станала здравна сестра. Професията я отвела чак до морето, където работила дълги години.
 06-33cc  06-22bb  06-11aa
Като множеството ни сънародници на нейната възраст, страда от високо кръвно. Сърцето й е крепко, само че от терзание поради тежкото си финансово положение преди месец получава мозъчен инсулт и е призната за няколко дни в болничното заведение в Перник. След седмица на сполучливо възобновяване я изписват и се прибира вкъщи, само че няма пари, с цел да си купува скъпоструващите лекарства, предписани от лекуващия доктор.

От обява във вестника баба Седефка научава за задачата на “Приятели, помагайте! ” и по този начин взема решение да се обърне към платформата на Лео Кадели. Заради консервативното си образование дамата се тормози да проси помощ и в продължение на няколко дни събира кураж, преди да се обади по телефона. Накрая звъни и през сълзи споделя историята си. Няколко пъти споделя “срам ме е ” и “не съм възпитавана по този начин ”.

Споделя, че има потребност от малко дърва, с цел да изкара зимата. Нуждае се също от медикаменти, защото е купила с последните си пари по малко от всички, които са й нужни. Не желае облекла и пари.

Нейната история и апел за помощ са оповестени на страницата на “Приятели, помагайте! ” във фейсбук и намират неотложен отклик – за две денонощия състрадателни българи събират 380 лв.. “В случая не ставаше въпрос за доста пари, само че без значение от сумата хората всякога реагират доста бързо. Винаги спомагат ”, изясни Лео Кадели. Само два дни след първия им диалог той, съпроводен от собствен другар, отива при баба Седефка. Жената ги чака пред аптеката в Радомир, откъдето набират по този начин нужните й лекарства. От локален склад купуват три кубика дърва за огрев и няколко чувала въглища, които са доставени още на идващия ден от търговеца в дома й в Дрен.

Жената благодари и в очите й се появява вяра. За пръв път от доста време. Разказва за опита си на здравна сестра и, че до ден сегашен постоянно оказва помощ на свои съселяни. Дори предлага да стане деятел на “Приятели, помагайте! ”.

“Брат ми умря през 2013 година и остави две деца. Ако беше жив той, нямаше да разреши да изпадна в това състояние ”, споделя на прощаване баба Седефка и съвсем се разплаква още веднъж.

Валерия рисува икони, с цел да събере пари за присъединяване в съревнование във Виена.

Нова задача


Малка художничка събира пари за шампионат по художествена гимнастика в Австрия
 Валерия рисува икони, с цел да събере пари за присъединяване в съревнование във Виена. Валерия рисува икони, с цел да събере пари за присъединяване в съревнование във Виена.
11-годишната Валерия е ученичка в 5-ти клас и живее в Добрич. От една година се занимава с художествена гимнастика, само че към този момент има оценки – пет златни и едно сребърно. Предстои й следващата конкуренция в обичания спорт, този път зад граница – в австрийската столица Виена. За задачата са й нужни пари, които момичето се пробва да събере благодарение на своето занимание – тя основава икони с техника за декориране “декупаж ”.

Така взема решение да запише видеопослание и го изпраща до “Приятели, помагайте! ”, само че не моли за пари, а единствено желае да предложи за обмен някои от своите произведения, които сдружението да разпространява посредством обществените мрежи. Изрично акцентира, че макар сложния живот, родителите й не я лишават от нищо, само че желае да им помогне като сама събере средствата за пътуването. Вече има половината от нужната й сума, само че не й доближават още 300 лв.. “Ние ще би трябвало да съберем 500, с цел да й останат за джобни. Нали въпреки всичко на нашите деца даваме джобни когато ги изпращаме някъде ”, прикани Лео Кадели.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР