Вещи лица заведоха дело срещу МВР за спрени възнаграждения. Нещо

...
Вещи лица заведоха дело срещу МВР за спрени възнаграждения. Нещо
Коментари Харесай

ФРОГОКО: Вещи лица съдят МВР за неплатен труд

Вещи лица заведоха дело против Министерство на вътрешните работи за спрени хонорари. Нещо повече ведомството на Младен Маринов упорства хората, изготвящи експертизи, да връщат пари за свършена работа.
От вътрешното министерство обосновават настояването си с смяна на Наредба 2 за движимостите лица. Според нея, съдът или друга институция, когато поръчва експертиза, заплаща разноските за нея не на специалиста, а на ведомството. Наредбата 2 обаче е в жестоко нарушаване на Наказателно-процесуален кодекс, защото в член 50, алинея 1 категорично се акцентира, че вещото лице получава заплащане за положен труд и направени разноски.

Със заповед на някогашния към този момент вътрешен министър Валентин Радев финансовите звена на Министерство на вътрешните работи съвсем цяла година изпращат счетоводни документи на съдилища, с които прибират възнагражденията на специалистите. До момента новият управленец на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов не се противопоставил на решенията на предшественика си и продължава неговата политика, както и самичък разгласи при стъпването си в служба. В същото време министър председателят Борисов се зарече, че ще усъвършенства работата в Института по криминалистика и ще му се дадат толкоз пари, колкото са нужни. Това изявление той направи във връзка жестокото ликвидиране на тв водещата Виктория Маринова. Ако движимостите лица (на които им се отхвърля възнаграждение) не си бяха свършили добре работата, екзекуторът на младата жена още щеше да се търси.

СФС Министерство на вътрешните работи поддържа ощетените чиновници на Министерство на вътрешните работи и търси техните права в съда. В свое писмо до Сметната палата и до Агенцията за финансов надзор ръководителят на синдиката Валентин Попов показва, че прокурорът от Софийска районна прокуратура Иво Илиев обръща внимание, че правата на движимостите лица са нарушени, защото Министерство на вътрешните работи нарушава член 150 от Наказателно-процесуален кодекс, като лишава хонорарите им.

В друго свое писмо Валентин Попов показва, че ведомството на Младен Маринов упреква своите чиновници, че попълнят данъчни заявления с погрешно наличие, което също става мотив за водене на каузи.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР