Веселин Марешки: Без наука и просвета изчезваме като народВОЛЯ ще

...
Веселин Марешки: Без наука и просвета изчезваме като народВОЛЯ ще
Коментари Харесай

Веселин Марешки: Без наука и просвета изчезваме като народ

Веселин Марешки: Без просвета и култура изчезваме като народ

ВОЛЯ ще внесе законопроект за големи вложения в образованието

 Лидерът на партия ВОЛЯ Веселин Марешки съобщи, че е смутен от рецесията в образованието -факт е че българските възпитаници са най-неграмотните в Европа. „ Политиците не помниха от кое място стартира всичко – от класната стая и ученическия чин. Затова през днешния ден ние държим един неприличен връх - 40 % от учениците ни до 16 година са необразовани, т.е. не могат да четат и пишат! Оставам безапелационен, че тези без главно обучение не би трябвало да гласоподават. Много от необразованите в никакъв случай не са стъпвали в учебно заведение, за какво да имат равно право на глас с тези, които са учили и приключили? “, сподели още Веселин Марешки.

Според водача на ВОЛЯ нашата просветителна система не работи. От учебните заведения не излизат образовани и интелигентни персони, готови за живота. Причините са доста - да вземем за пример България отделя минимум средства за обучение в целия Евросъюз за – 3 %. За информация - Естония изразходва към 17 % от бюджета си за култура.

 „ Надявам се българските институции да осъзнаят размера на тази злополука, на бомбата, която е заложена за бъдещето ни, и да създадат нужното, а не да се пробват да пробутват джендър-идеологията измежду децата, под формата на анкети, които за благополучие партия ВОЛЯ спря. Образованието беше натикано в ъгъла от политици, които мислеха само да се обогатят, само че не и за бъдещето на нацията “, добави още Веселин Марешки. Според него в случай че се резервира настоящето трагично положение на българското учебно заведение, ние сме обречени вечно да си останем снабдител на евтина работна ръка. Той сподели също, че партията му планува да внесе в бъдещия парламент законопроекти за фрапантни ограничения в образованието и науката като възстановяване изискванията на образование и вложения в надарени учени и изявени деца.

„ Преди 30 години 90 % от българите бяха образовани. Можеше да кажем тогава, че сме умна нация. Някога бяхме на първите места в света по просветеност, само че към този момент сме надалеч зад Монголия, Казахстан и Молдова. Без просвета и култура ние просто ще изчезнем като народ от картата на света. В днешния свят науката и нововъведенията са всичко, страната би трябвало да влага големи средства в най-големия ни капитал – децата. Трябва наложително да отделим два-три пъти повече средства за обучение, с цел да имаме още веднъж интелигенти, възпитани и културни деца. Колкото по-бързо нацията ни осъзнае казуса, по-добре за нея. В утрешния ден необразованите могат да стигнат до 50-60 % от подрастващите. Вижте през днешния ден какво става в учебно заведение и ще разберете какво бъдеще ни чака като народ ” – сподели още Веселин Марешки.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР