Версиите за произхода на конфискуваната картина в България, която се

...
Версиите за произхода на конфискуваната картина в България, която се
Коментари Харесай

От подарък за Лорън Бекол до колекцията на Чаушеску: Нови въпроси около картината на Полък в България

Версиите за произхода на иззетата картина в България, която се счита за творба на огромния художник Джаксън Полък, стават от ден на ден.

Потвърждение за достоверността на картината към момента не е обещано дефинитивно. Говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова споделя, че е направена първична експертиза от двама специалисти в Националната художествена изложба - съгласно тях " по техника на осъществяване и художествена специфичност картината дава отговор на присъщите особености на живописта на Джаксън Полък от 1945-1950 година ".

По-късно е изработен и флуоресцентен разбор, който е посочил " сходни пигменти " на тези, употребявани от художника в други негови произведения.

Прокуратурата обаче няма несъмнено доказателство за достоверността. Подобен извод може да се направи с взимане на проба и разбор на свързвателя на бои, само че това " не е допустимо на този стадий ".

Петрова разгласи още, че на гърба на картината е оставено обръщение, което гласи " Посветено на моята доста надарена и скъпа другарка Лорън Бекол. Честит рожден ден! 16 септември 1949 година ". Лорън Бекол е една от най-известните актриси в златните години на Холивуд, родена е на 16 септември 1924 година, като има функции в шест кино лентата преди 1949 година В началото на 49-та тя ряжда първия си наследник от брака с Хъмфри Богарт.

Картината, за която се твърди, че е на Полък, обаче в никакъв случай не е била каталогизирана. Не е обявявана и за търсене. Не е ясно по какъв начин и по кое време тя е влезнала на територията на България.

От прокуратурата ревизират и още една версия - вероятността тя да е била част от персонална сбирка на някогашния румънски деспот Николае Чаушеску с творби на изобразителното изкуство. Предположението за това пристигна първо импровизирано през Българска национална телевизия, чиито източници настояват, че на гърба ѝ има щемпел с надпис на румънски език.

Пред bTV арт консултантът Десислава Зафирова разяснява, че единственото удостоверение за достоверността на картината може да се даде от фондацията " Джаксън Полък ". Към нея обаче към момента не е подадена поръчка.

Зафирова разяснява, че картина на Полък неотдавна " се е въртяла измежду колекционери в България ".

" Спецификата на следствието и събитията по случая допускат и постановат да бъдат употребявани и инструментите на интернационалната правна помощ, с цел да се открият всички условия, свързани с възможното придвижване и пътя на тази картина ", споделя говорителката на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР