Вероятността за разпадане на Руската федерация в обозримо бъдеще е

...
Вероятността за разпадане на Руската федерация в обозримо бъдеще е
Коментари Харесай

RP: Защо тласкането на Русия към разпад би било катастрофа

Вероятността за раздробяване на Руската федерация в обозримо бъдеще е минимална, само че  създаването на нови страни на нейна територия би било изпълнено с произшествия, се споделя в публикация на Responsible Statecraft - учреден през 2019 година във Вашингтон американски мозъчен концерн, който се застъпва за въздържаност във външната политика на Съединени американски щати.

 

" Фокус “ показва превод на материала без редакторска интервенция и с уточнението, че той отразява само гледната точка на създателя.

 

В Европа и Съединени американски щати се появи и последователно се ускорява малко лоби, което се застъпва за разпадането на Руската федерация. Основният му мотив е, че отричайки самото право на Украйна да съществува, Владимир Путин е потвърдил, че съветският империализъм е нелечим и че никой от съседите на Москва в никакъв случай няма да бъде изцяло застрахован от неговата агресия и ревизионизъм.

 

Привържениците на тази позиция вършат аналогии с разпадането на Съветския съюз. Съюз на съветските социалистически републики изглеждаше непрекъсната част от интернационалния политически пейзаж, само че през 1991 година ненадейно се срина като къща от карти. Те настояват, че историята може да се повтори и с Руската федерация - тя заема 60% от територията на Съветския съюз и включва над 190 етнически групи и 21 републики.

 

Такива причини бяха изтъкнати на 31 януари на среща в Брюксел, свикана в Европейския парламент от консервативния блок на Европейските консерватори и реформисти. Те приканиха за основаването на 34 нови страни на територията на Руската федерация. На 14 февруари във Вашингтон, окръг Колумбия, Институтът " Хъдсън “ и Фондация " Джеймстаун “ разискаха " подготовката за разпадането на Руската федерация “. А през декември 2022 година в Швеция бе основан " Форум на свободните нации на Русия “. Неговата стратегия е обрисувана от Януш Бугайски в книгата " Провалената страна: Наръчник за разделянето на Русия “.

 

Поддръжници на концепцията имаше и в Украйна. На 18 октомври 2022 година Върховната рада на Украйна разгласи Чеченската република Ичкерия за " краткотрайно окупирана от Руската федерация “. А през февруари писателят Оксана Забузко разгласява публикация в американския вестник The New York Times, призоваваща за разпадането на Русия.

 

Подобен максималистичен метод към съветския проблем е освен нереалистичен, само че и нездравословен. Да, един съвършен свят би се състоял от стотици дребни швейцарци, живеещи в мир със своите съседи. Но в действителния свят има доста огромни и мощни страни, които пазят ползите си с военна мощ. На планетата има повече от шест хиляди народа, само че в Организация на обединените нации има единствено 193 суверенни страни.

 

Вероятността за раздробяване на Руската федерация в обозримо бъдеще е минимална. Ако в Съюз на съветските социалистически републики руснаците са единствено 51% от популацията, то в Руската федерация те са над 80%. Суверенитетът не наподобява реален вид за нито един от неруските нации, живеещи на голямата територия на Русия. Чеченските войни демонстрираха какво е подготвена да направи Москва, с цел да отблъсне сепаратизма. Никой не желае да повтори това прекарване, даже самите чеченци.

 

Само в шест от 22-те републики с етнически съставен елемент титулярната народност е по-голямата част от популацията. Според преброяването от 2021 година единствено пет народа наброяват над милион души (татари, чеченци, башкири, чуваши и авари). В същото време Татарстан, Башкирия и Чувашия се намират в региона на Средна Волга и са напълно заобиколени от територията на Русия.

 

Ако Руската федерация се разпадне, това ще провокира цяла вълна от локализирани цивилен войни и етническо пречистване - вероятност още по-мрачна, тъй като Русия разполага с хиляди нуклеарни бойни глави. Дори единствено заради тази причина разпадането на Русия не дава отговор на националните ползи на Съединени американски щати.

 

Друг проблем при опитите да се " отървем “ от Русия е мощната съпротива на личните политически елити на страната. Шансовете  наследникът на Путин да успее да откри рационални връзки със съседите в този случай единствено ще намалеят. Неруските националисти към този момент подлагат на критика водачите на съветската съпротива - по-специално Алексей Навални или Михаил Ходорковски - за неспособността им да се опълчват на имперския темперамент на Русия и убеждението, че Северен Кавказ принадлежи на Руската федерация.

 

Ходорковски счита, че е " безконтролно " да се работи за раздробяване на Руската федерация, макар че упорства, че режимът на Путин води до " унищожаването на Русия ". Той продължи: " Разединената Русия ще сътвори още повече проблеми, в сравнение с в сегашната си форма “. В публикация за изданието Politico той твърди, че в случай че колапсът въпреки всичко настъпи, " ще има нова нужда от принудително обединяване на главната територия на Русия и това ще бъде осъществено от идващия съветски деспот.  По този метод в Русия ще влезе в нов тоталитарен цикъл “, заключи той.

 

Несъгласните също се изрекоха на февруарския симпозиум на Института " Хъдсън “. Така президентът на Фонда " Свободна Русия “ Наталия Арно (бурятка) акцентира: " Искаме да " оправим “ Русия, а не да допринесем за разпадането й “, добавяйки, че " единствено емигранти отправят искания за разпадането й “.

 

Този проблем датира от 50-те години на предишния век, от първата Студена война. През 1959 година Конгресът основава Национален комитет за освобождение на етнически групи, живеещи под руска власт. На идната година 16 видни историци разгласяват писмо в " Русское обозрение “ и се оплакват, че по закон Съветският съюз и Русия са равни, тъй че приоритет би трябвало да бъде точно освобождението на съветската нация. Всъщност таман отделянето на Руската федерация от Съюз на съветските социалистически републики под управлението на Борис Елцин докара до разпадането на Съветския съюз през 1991 година

 

Друг минус в метода към преустановяване на съществуването на Русия, е, че той се храни от пропагандната мелница на Путин, че Западът желае да унищожи Русия и затова боевете в Украйна са отбранителни. През септември 2022 година Путин съобщи: " Западните водачи към този момент споделят непосредствено, че през 1991 година са съумели да разцепят Съветския съюз, а в този момент е пристигнало времето за самата Русия, че би трябвало да се разпадне на доста райони, които да водят война един с различен “. На 26 февруари той акцентира, че Западът желае да раздра Русия на части. Помощник-секретарят на Съвета за сигурност и някогашен военачалник от ФСБ Наил Мухитов на собствен ред съобщи: " Основната цел на Запада е унищожаването на Русия “ и цитира книгата на Збигнев Бжежински от 1997 година " Голямата шахматна дъска “, с цел да потвърди своята теза.

 

Тази презентация намира многолюден отзив в съветската общност. Експерти споделят, че " концепцията, че НАТО желае да унищожи или най-малко да отслаби Русия, е близка до до три четвърти от интервюираните в продължение на доста години “.

 

Не е мъчно да се разбере за какво водачите на маргинални етнонационалистически придвижвания в заточение се пробваха да " скочат “ на украинския трен. За тях това е опция да привлекат вниманието и може би даже поддръжката на западните сили.

 

Да, Путин би трябвало да бъде отговорен за потискането на националистическата съпротива в Русия и ограничението на достъпа до обучение на родните езици на националните републики. Но това не значи, че би трябвало да влагаме политически капитал в някакво фантастично бъдеще без Русия.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР