Вероятността Великобритания да напусне ЕС без сделка става все по-голяма,

...
Вероятността Великобритания да напусне ЕС без сделка става все по-голяма,
Коментари Харесай

Brexit без сделка: Как се готвят най-големите в Европа

Вероятността Англия да напусне Европейски Съюз без договорка става все по-голяма, откогато Борис Джонсън пое премиерския пост на Обединеното кралство. Това сигурно ще докара до доста проблеми, някои от които даже непредвидими преди такова овакантяване да стане факт. Ето обаче какво вършат Европейският съюз и някои страните в него, с цел да се приготвят.
Европейска комисия
През април Европейската комисия показа проект при липса договорка. Това обгръща съществени договорености за автомобилните превозвачи, полетите и финансовите услуги.
Комисията повтори, че тези договорености няма да повторят изискванията за участие в Европейски Съюз, и съобщи, че " ще би трябвало неотложно да ползва своите правила и цени на своите граници ", защото Обединеното кралство ще се трансформира в " трета страна без никакви преходни договорености ". В документа обаче не се загатва какво ще се случи с ирландската граница.
Европейска комисия има уеб страница, който съдържа връзки със препоръки към всички страни-членки на Европейски Съюз. Ето систематизирания на ограниченията, подхванати от някои от тях.
Германия
Германското държавно управление има специфичен кабинет по Brexit, управителен от канцлера Ангела Меркел. В него се споделя, че е добре квалифициран за всички възможни обстановки.
Зад кулисите Германия се готви за Brexit без договорка, която включва набиране на 900 спомагателни митнически чиновници. В региона на общественото обезпечаване, данъчните въпроси и финансовите услуги немското държавно управление инициира ново законодателство за основаване на правна сигурност, в случай че няма договорка. Но държавното управление споделя, че най-големият му приоритет е отбраната на ползите на жителите от двете страни на Ламанша.
В случай, че няма договорка, държавното управление ще даде на английските жители, които живеят в Германия, първичен интервал от девет месеца, през който правата им да живеят и работят там няма да се трансформират. Те обаче ще би трябвало да аплайват за позволения за престояване през този интервал.
Няма публични обществено налични прогнози за евентуалното влияние на Brexit без договорка върху немската стопанска система.
Германия към този момент е изложена на риск от криза, откакто последните данни демонстрират, че стопанската система се е свила с 0,1% сред април и юни.
Франция
Френската митническа работа се приготвя за Brexit от известно време и възнамерява да наеме 700 спомагателни чиновници до края на 2020 година
Франция харчи 50 млн. евро за разширение на пристанищната инфраструктура за назначение на спомагателни длъжностни лица и митнически инспекции. Френското държавно управление споделя, че осведомителната система, която ще разреши на камионите елементарно да преминат границата, е подготвена - организират се стратегии за образование на нови чиновници и се засилва осведомителната акция за всички заинтригувани предприятия.
Ако няма договорка, ще са нужни нови гранични инспекционни пунктове, с цел да се ревизират храната, растенията и живите животни. Франция възнамерява спомагателни 300 чиновници за тези инспекции, като 110 от тях към този момент са наети, а 75 са планувани за наемане през септември.
Седем нови гранични пункта бяха утвърдени от Европейската комисия на 11 април 2019 година в подготовка за новите инспекции.
Френското държавно управление акцентира, че въпреки да прави всичко допустимо, с цел да се приготви, не чака търговията да бъде толкоз гладка, както в този момент.
Френският парламент одобри закон през януари, с цел да даде на държавното управление пълномощието да вкарва нови ограничения посредством незабавни постановления, с цел да се оправи с Brexit без договорка. Законът обгръща, наред с други неща, правата на жители на Обединеното кралство, които живеят и работят във Франция.
Допълнителни препоръки за жители и компании са налични на уеб страницата на френското държавно управление.
Ирландия
Ясно е, че Brexit без договорка би породил съществени въпроси за ирландската стопанска система. Изследване, поръчано през 2018 година, сподели, че каквато и да е договорка ще понижи растежа най-малко със 7% до 2030 година в съпоставяне със сюжет, при който Англия остава в Европейски Съюз.
През юни 2019 година държавното управление на Ирландия реши, че Brexit без договорка може да коства 55 000 работни места в Ирландия в границите на две години и още 30 000 в по-дългосрочен проект.
Източник: BBC; Превод: БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР