„Вероятността сегашните ваксини за коронавирус да не действат въобще при

...
„Вероятността сегашните ваксини за коронавирус да не действат въобще при
Коментари Харесай

Кантарджиев: Малко е вероятно ваксините да не действат срещу Омикрон

„ Вероятността сегашните ваксини за ковид да не работят изобщо при разновидността „ Омикрон “ е доста дребна. Може да работят по-слабо “, сподели в " Тази заран " проф. Тодор Кантарджиев във връзка новините за нов стеснителен вид на коронавруса от Южна Африка.

По думите му Европейска комисия е подписала контракт с „ Пфайзер “, че в случай че се появи рискова разновидност на вируса, производителят е подготвен за 100 дни да обезпечи приспособена ваксина.

С приближаването на „ Омикрон “ към България Кантарджиев посъветва хората, които към момента не са се ваксинирали, да го създадат, а тези над 65 години и със слаба имунна система да си слагат и бустерна доза.

„ Омикрон “ беше избран като вид, пораждащ безпокойствие заради няколко аргументи. Първо, дали се популяризира по-бързо от останалите варианти; второ – дали го хващат актуалните тестове; трето – дали е кадърен на имунологично бягство. Мен третата причина най-вече плаши. И четвърто – да не предизвиква по-тежко заболяване “, сподели Кантарджиев.

„ Мерките би трябвало да се затегнат. Трябва да имаме една подготвеност да се изследват повече хора и доста значимо – да се изпращат бързо материали за секвениране на съмнителни хора “, счита професорът.

Кантарджиев споделя тезата, че е допустимо този вид да е зародил при болен от ХИВ/СПИН пациент, който се е заразил с ковид.

„ Ако човек е със ХИВ и приема медикаментите си, кара вируса леко, само че по-продължително време “, изясни той.

Кантарджиев е безапелационен, че когато в болница бъде признат пациент с тежко заболяване от ковид, който твърди, че е имунизиран, би трябвало да се изследват кръвни проби, с цел да се потвърди дали това в действителност е по този начин, или става въпрос за подправена имунизация.

„ По този метод с антителата хванахме преди четири години сътрудници, които не са ваксинирали за морбили. Нека повече нямаме такива сътрудници “, сподели Кантарджиев.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР