Вероятността да бъде разклатено крехкото мнозинство за ратификацията на Преспанското

...
Вероятността да бъде разклатено крехкото мнозинство за ратификацията на Преспанското
Коментари Харесай

Елефтерос типос: Паника в кабинета за Преспанското споразумение

Вероятността да бъде разтърсено нежното болшинство за ратификацията на Преспанското съглашение в гръцкия парламент след изказванията на македонския министър председател Зоран Заев за допустимо преподаване в Гърция на македонски език и за " Егейска Македония " е съществена тематика на днешния гръцки щемпел, съобщи Българска телеграфна агенция.

Партията Потами помрачава вероятностите пред Преспанското съглашение, написа през днешния ден на първа страница " Ефимерида звук синдактон ". Вестникът разяснява изявленията в две неделни издания, че водачът на партията Ставрос Теодоракис е декларирал пред свои близки сътрудници, че " първо ще забележим формалните текстове на конституцията на Бившата югославска република Македония и след това ще определим позицията си ". В по-ранните си изказвания Теодоракис беше споделил, че ще поддържа ратификацията на съглашението в гръцкия парламент и беше главният мотив за увереността на СИРИЗА, че ще успее да прокара документа макар несъгласието на съдружния си сътрудник " Независими гърци ". " Ефимерида звук синдактон " написа още, че през вчерашния ден държавното управление е поискало Теодоракис да обясни действителната позиция на партията си. Според някои изявления центристът Теодоракис търси сплотяване с дясноцентристката Нова народна власт преди идните следващата година избори. Самият водач на Потами през вчерашния ден отхвърли съмненията, че търси място в листата на Нова народна власт.

" Паника в кабинета за Преспанското съглашение ", е заглавието в " Елефтерос типос ", който написа, че след войната с лявоцентристкото Движение за смяна, държавното управление е отворило нов фронт и с Потами.

" Катимерини " написа, че след последните изказвания на македонския министър председател Зоран Заев, които загатват за съществуването на " македонско " малцинство в Гърция, " аритметиката на Ципрас " е почнала да се обръща. Освен 145-те гласа, с които разполага СИРИЗА, държавното управление разчиташе на още 8 гласа от разнообразни групи, с цел да реализира болшинство от 153 гласа - с два повече от безспорното болшинство от 151 гласа. Сред осемте бяха четирима от шестте депутати на Потами, водачът на Демократичната левица Танасис Теохаропулос, както и трима самостоятелни депутати. В момента обаче от Потами сигурен наподобява единствено Спирос Данелис. Освен Теодоракис, още двама депутати от Потами стартират да показват съмнения, като единият упорства да бъде подписан спомагателен протокол към Преспанското съглашение, който да обясни " сивите зони " в него - нещо, което държавното управление не преглежда като опция. Теохаропулос пък декларира, че ще поддържа съглашението единствено в случай че незабавно по-късно бъде разхлабен Народното събрание и бъдат планувани предварителни избори. Според вестника министър председателят Алексис Ципрас има сигурни единствено 150 гласа - 145 от СИРИЗА, Спирос Данелис от Потами, евентуално Катерина Папакоста, която неотдавна влезе в държавното управление, още един самостоятелен народен представител и двама от Независими гърци. Според държавното управление ратификацията може да стане и с нормално болшинство от 150 гласа, само че съгласно " Катимерини " това ще бъде огромен удар по престижа на съглашението и на самия министър председател.

" Филелефтерос " разяснява, че " няма болшинство в Народното събрание " и че " рухва шантажът на кабинета ". Според вестника в този момент, когато са станали ясни отрицателните последствия на съглашението Ципрас - Заев за страната, рухва безчестната коалиция, с която държавното управление се опитвало да проникне в демократичната съпротива.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР