Вероятно всяка жена би потвърдила отегчението си от мъжките оплаквания,

...
Вероятно всяка жена би потвърдила отегчението си от мъжките оплаквания,
Коментари Харесай

Грипът наистина може да е по-тежък при мъжете


Вероятно всяка жена би удостоверила отегчението си от мъжките недоволства, когато става дума за грип и простуда. В обществените мрежи даже се срещат вицове като „ Само една раждала жена може да разбере какво изпитва мъж с 37 градуса температура “. Според някои учени обаче, представителите на мощния пол в действителност са по-уязвими против неприятните признаци.

Така да вземем за пример новa публикация в сп. BMJ показва, че мъжете могат да изпитват по-лоши признаци от дамите и изследва вероятните пояснения за това. "На първо място считам, че мъжете имат по-слаб имунен отговор, когато става въпрос за общи вирусни респираторни инфекции и грип", споделя доктор Кайл Сю, помощник по фамилна медицина в Нюфаундленд. "Това се потвърждава с обстоятелството, че те имат по-лоши признаци, продължаващи по-дълго, като има по-голяма опция да бъдат приети в болница и е по-вероятно да починат от съответните усложнения".

На базата на лабораторни опити с мишки, създателят твърди, че тестостеронът може да потисне имунния отговор към грипа, до момента в който някои женски полови хормони могат да го покачат. Нещо повече, женският организъм преди менопаузата демонстрира още по-висок имунен отговор. Проучването също по този начин отбелязва, че в Съединени американски щати мъжете имат по-висок % смъртни случаи, свързани с грип, спрямо дамите. Според лекаря, на мъжете им би трябвало и два пъти повече време, с цел да се възстановят от такива болести.

"Тъй като по-малко от половината от популацията на света е мъжко, вярването, че мъжките признаци са "преувеличени" без строги научни доказателства, може да има съществени последствия, в това число незадоволително даване на грижи", написа Сю. Той признава, че изследванията не са взели поради други разлики сред мъжете и дамите, като да вземем за пример нездравословни привички и склонността да се потърси доктор при влошане на здравето.

"Трябва да има повече проучвания, по-качествени, които да управляват други фактори сред двата пола, преди изрично да кажем, че тази разлика в имунитета съществува", сподели той пред „ Гардиън “. "Дали дамите са по-гъвкави в това отношение или нямат толкоз тежки признаци? Не можем да сме сигурни, само че мисля, че можем да поразсъждаваме над това “.

Не всеки приема причините на доктор Сю, в това число Питър Барлоу, доцент по имунология в Единбургския университет. Той споделя: "Има забележителен брой фактори, които могат да допринесат за сериозността на грипната зараза. Както загатва създателят на публикацията, понастоящем е невероятно да се каже дали има характерни за пола разлики в податливостта към грипния вирус или в прогресирането на инфекцията". /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР