Вероятно вече сте запознати със симпатичната история на 345-хилядна Исландия.

...
Вероятно вече сте запознати със симпатичната история на 345-хилядна Исландия.
Коментари Харесай

Просто един филмов директор

Вероятно към този момент сте осведомени със симпатичната история на 345-хилядна Исландия. Страната с население колкото Ковънтри или Хонолулу, победи Англия на Евро 2016, а тази година дебютира на международно състезание по футбол.

А през вчерашния ден препъна Меси и Аржентина още на старта на международното състезание в Русия.
Аржентина взе единствено точка на Исландия, Меси изпусна дузпа (ГАЛЕРИЯ) Храбрите "викинги " сервираха изненада и на Мондиал 2018
Доскоро треньорът на " викингите " Хеймир Халгримсон бе просто ортодонт. Левият защитник Биркир Сайварсон работи в цех за пакетиране на сол и си взима отпуск, с цел да взе участие на Мондиал 2018. Бойният привет на исландските почитатели пък добива от ден на ден почитатели по целия свят.
Снимка: Reuters
Но от всички любопитни и ексцентрични истории в отбора на " викингите ", тази на Ханес Халдорсон е най-чудновата. Вратарят се трансформира в огромния воин против " гаучосите ", спасявайки дузпа на Лионел Меси и отразявайки още няколко рискови удара на останалите звезди на Аржентина.

През 2014 година Исландия е на косъм от първото си международно състезание. Баражът с Хърватия попарва очакванията на северната страна, а стражът е единственият футболист, който към момента играе в родината. Местното състезание е полупрофесионално, което значи, че играчите би трябвало да изкарват прехраната си с " същинска " работа.

За Ханес това значи да прави кино като почасов кино шеф и редактор. Най-големият му шлагер е основаването на песента на Исландия за Евровизия 2012.

След провалянето с 0:2 в Загреб, вратарят мисли, че кариерата му в националния тим е завършила. Не има вяра, че Исландия в миналото още веднъж ще бъде толкоз покрай класиране на първия си огромен конгрес. Ларс Лагербак освобождава треньорския пост за Хеймир Халгримсон, а останалото е история: Евро 2016, успеха над Англия, класирането за Русия 2018 и избавената дузпа на Меси...
Снимка: Reuters
Исландия е богата страна, само че родния завършек на Ханес - Брейдхолт, не е. Баща му също е вратар, само че се отхвърля от спорта на 19 години. Затова окуража сина си да не стопира... да се бори.

На шест младият Халдорсон попада в школата на най-големия локален тим - КР. Специалистите му плануват положително бъдеще, само че осем години по-късно вади рамото си при каране на сноуборд. Изпитва болежка при всяка поява на подготовка. В идващите пет години, пет пъти пробва да се завърне на терена.

През това време момчетата на неговата възраст играят във всички юношески гарнитури. На 19, той няма нито един мач за националния тим.

Така попада в областта на филмовата промишленост. И се влюбва: " Прекарвах времето си в правенето на късометражни филми. Когато станах на 20 татко ми ме подтикна да се върна към футбола ", споделя вратарят.

Решава да се опитва още веднъж в кварталния тим. " Лейкнир " Рейкявик се намира в третото равнище на Исландия и той би трябвало да спори за вратарското място с различен състезател. Времето обаче съответствува със завършването му на лицей и той отпътува на почивка в Съединени американски щати, където 2 седмици натъртва на алкохола.

Треньорът на третодивизионния отбор оставя Ханес на аварийна пейка. Два кръга преди края, " Лейкнир " е водач в класирането. Титулярният пазач е изпъден в предпоследния кръг и на 5 септември 2004 година Халдорсон дебютира в формален мач. Двубой, който ще изкачи спечелилия в по-високото равнище.

Вратарят има вяра, че е пристигнал неговият миг. Но вместо да помогне на отбора си, той го закопава с ужасяваща неточност, споменът за която ще го преследва до края на живота му.

Така Ханес се завръща към филмите. Започва да гради име, а при търсенето на подобаваща локация за едно видео наранява съществено лявата си ръка. Решава още веднъж да спре с футбола, само че татко му го убеждава да опитва още един път. И тогава животът му прави внезапен завой...

Няма метод да се завърне в " Лейкнир " и по тази причина звъни на всеки тим, предлагайки услугите си. Намира единствения треньор, който към момента не е чул за фрапантната му неточност. Твърдо решен да не повтаря изявата си от предишното, той прави мощен сезон в третодивизионния " Афтурендинг " и минава в огромния " Стярнан ". Печели по 200 $ на месец - първите пари, които изкарва като футболист.

Представянето му продължава във възходяща линия и скоро се причислява към КР и става вратар на най-хубавия тим в Исландия.

През 2011 година получава и първата си повиквателна за националния тим.

Седем години и един ден след трагичния си дебют за " Лейкнир ", Ханес застава под рамката на " викингите " и не позволява гол. Северняците побеждават Кипър с 1:0 в подготовка за Евро 2012.

През 2016-а, при първата си поява на огромен конгрес Исландия стига до тъждество 1:1 с бъдещия първенец Португалия. Следва 1/8-финал с Англия и отпадане на 1/4-финалите от домакина Франция.
Снимка: Reuters
Забележителното показване на 29-годишния Халдорсон му печели трансфер в Норвегия, а послед и в датския " Ранерс ".

Преди старта на квалификациите за Мондиал 2018 той окача на стената си картина с логото на Русия 2018, с цел да бъде първото нещо, което вижда рано заран.

Мисията е изпълнена. Исландия най-сетне е на международно състезание. И освен, че се показва добре против суперфаворита Аржентина, само че и измъква тъждество 1:1.
Снимка: Reuters
14 години след най-голямата неточност в живота си Ханес Халдорсон избавя дузпа на Лионел Меси и за часове се трансформира в най-търсеното исландско име в интернет. Какво го чака отсега нататък, можем единствено да гадаем. А кой знае, един ден може да забележим и филм, въодушевен от историята на Ханес Халдорсон.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР