Вероятно сте забелязвали как иначе здравото ви зайче бърчи нос,

...
Вероятно сте забелязвали как иначе здравото ви зайче бърчи нос,
Коментари Харесай

Защо зайчето ми не яде сено

Вероятно сте забелязвали по какъв начин другояче здравото ви зайче бърчи нос, когато му сервирате сено. Възможна причина за това е прекомерното количество пелети в менюто му.

Свикналото с висококалоричната гранулирана храна зайче постоянно ще я избира пред което и да е сено. Тези пелети се състоят най-вече от въглехидрати – също по този начин вкусни за пухчетата, както и за нас, само че не съдържат изключително влакнини.

Съществува предписание от 1/4 чаша пелети на всеки 2 кг телесно тегло. При израстването и лактацията (млекоотделяне за изхранване на малките) е допустимо нарушение на това предписание заради нараснали енергийни потребности. За всеки случай поискайте съвет от ветеринарния си доктор, в случай че животинчето ви е в една от тези обстановки.

Възрастните зайци получават всички нужни хранителни субстанции от висококачествено сено (с тимотейка) и пелетите са непотребни. Сеното би трябвало да съставлява храната с максимален размер. Колкото и да поема от тревната маса животното, възможностите за затлъстяване са дребни.

Тимотейката е основното растение, от което се прави сено, само че се среща и такова от овес, ежова главица, метлица, което има същите позитивни качества за едно възрастно зайче.

Можете да закупите готово приготвено сено в пакети от зоомагазина. Сеното е оптималната алтернатива, стига да е прясно и да не е стояло на рафта отдавна (проверете етикета за справка).

Стига животното да не има дентален или храносмилателен проблем, няма особена причина отвън глезене с пелети, която да го кара да отвръща глава на сеното.

В случай че подозирате за прикрит проблем, направете надзорен обзор при ветеринаря. И двата казуса са постоянно срещани. За да възвърнете апетита му към сено, редуцирайте пелетите и предложете значителни количества от изсъхналата тревна маса.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР