Вероятно сте забелязали нещо странно при последните модели телефони, таблети

...
Вероятно сте забелязали нещо странно при последните модели телефони, таблети
Коментари Харесай

USB-C стандарта обяснен – нека да извлечем максимума!

Вероятно сте забелязали нещо необичайно при последните модели телефони, таблети и преносими компютри – добре познатите правоъгълни Type-A USB портове към този момент ги няма, сменени от осезаемо по-малки продълговати конектори. Добре пристигнали в USB-C ерата.

Макар iPhone-ите и iPad-ите да се придържат към Lightning конекторите на Apple, USB-C към този момент е неразделна част от настоящите джаджи. Дори последните модели MacBook идват с USB-C порт.



Прочетете още: Идва ли краят на мишката и клавиатурата?



Какво е USB-C?
USB Type-C или в резюме USB-C, е релативно нов вид конектор за транспорт на данни от и към компютърни устройства. Тъй като USB-C щепсела е съразмерен, няма значение по какъв начин се включва, което отстранява досадното напасване на вярната страна при всички предходни USB портове. Само това е задоволително да го трансформира в шлагер, само че USB-C се свързва и с няколко нови мощни технологии, в това число USB 3.1, Thunderbolt 3, както и USB Power Delivery.

Повечето USB-C портове са направени по стандарта за трансфер на данни открит с USB 3.1. Второто потомство протоколи на USB 3.1 теоритично може да доближи скорости до 10Gbps – два пъти повече по отношение на USB 3.0 и първото потомство USB 3.1. Как да знаете дали купувате/имате първо или второ потомство USB 3.1 ли? На спецификациите на устройството би трябвало да написа " USB 3.1 Rev 2 ", " USB 3.1 Gen 2 ", " SuperSpeed USB 10Gbps " или " SuperSpeed+ ".

Освен това, на доста преносими компютри и десктоп машини, USB-C спецификацията също поддържа Thunderbolt 3 технологията за трансфер на данни на Intel. Това е значимо, защото USB-C порт снабден с Thunderbolt 3, може да доближи научен предел от 40Gbps. Това е четири пъти по-бързо от USB 3.1 и над 3 хиляди пъти по-бързо от първите USB портове, които доближиха най-много 12Mbps.

Ползите от USB-C
С нарасналите скорости за трансфер идва и способността за видео по същата връзка. USB-C Alternate Mode (или просто " Alt Mode " ) разрешава адаптерите да извеждат видео от същия USB-C порт към HDMI, DisplayPort, VGA и другите видове видео конектори на екрани, тв приемници и проектори.

Нещо повече, USB-C поддържа USB Power Delivery (USB PD) спецификацията. USB 2.0 дава едвам 2.5 вата мощ, което е задоволително, с цел да се зареди постепенно един смарт телефон. USB 3.1 отдава 15 вата, което го прави подобаващ и за зареждане на таблети. Но USB PD отдава 100 вата мощ! Това отваря капацитет за лаптоп-базирани проектори въз основата на USB-C, за образец.

С всичко това поради, ще би трябвало да извършите някои промени и да закупите някои аксесоари, с цел да се възползвате от цялостния капацитет на новият порт. В идващите редове (както и във втората част на материала), ще се опитаме оптимално да улесним прехода като ви покажем на какво е кадърен USB-C и какво ще ви е належащо, с цел да работи.

Но бъдете деликатни, тъй като не всички USB-C устройства поддържат последните USB-C спецификации. За образец, съвсем всяка USB-C флашка поддържа по-ранният USB 3.1 Rev 1 протокол; доста от таблетите и смарт телефоните не поддържат Alt Mode видео; в ранните дни сме на усвояването на USB Power Delivery и сега могат да се намерят доста малко устройства, които да отиват оттатък 40 вата. С други думи, ще би трябвало да четете спецификациите на джаджите и периферията деликатно, с цел да знаете какво тъкмо купувате.




Направете си USB-C комплект за пътешестване
Добрите вести са, че USB-C портовете могат да се употребяват при по-старите аксесоари, които разчитат на USB 2, 3.0 и 3.1. Лошите вести са, че ще ви трябват верните адаптери и кабели. Можете да си извършите личен комплект за пътешестване основан на USB-C, който да включва шест кабела и адаптера за всевъзможни потребности. Ето какво предлагаме:

Вземете данните със себе си
USB-C флашките към момента не са всеобщи, само че могат да се намерят задоволително модели на пазара. Хубавото е, че само би трябвало да вкарате флашката и тя да проработи. Проблемът е, че множеството USB-C флашки към момента разчитат на остарелият USB 3.1 Rev 1 стандарт. На процедура, това значи, че въпреки да са стъпка напред по отношение на старите флашки, цялостният им капацитет не оползотворен от сегашния USB-C протокол.

Тези микро устройства идват във всякаква форма и размери, само че едно от обичаните ни е SanDisk Ultra Dual Drive, защото имат алтернатива за 256GB, плюс лесна опция за превключване сред USB-C порт и Type-A USB 3.0, както и налична цена от 200 лева за най-големия потенциал. Минуса е, че употребява USB 3.1 Rev 1 и доближава оптималната скорост от 150Mbps.

Друг метод е инвестицията в портативно SSD, като Samsung Portable SSD T5. Капацитета стартира от 250GB и стига до 2TB с цени сред 240 лева и 1400 лева Но тук знаете защо плащате – освен, че устройството разчита на настоящата спецификация USB 3.1 Rev 2 (със скорост до 4.3Gbps), само че и физически е осезаемо по-малко от множеството външни сторидж решения.

Ако желаете да минете " по-тънко ", можете сами да си извършите портативно SSD, което поддържа USB-C със Satechi Aluminum Type-C HDD/SSD Enclosure (с цена към 60 лв). Разбира се, ще ви би трябвало на разположение и SSD канибализирано от преносим компютър или районен съд. SSD-то свържете със SATA конектора на Satechi кутийката и използвайте USB-C мъжко-към-мъжко кабел, който да включите към компютър.

Следва продължение...
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР