Вероятно си мислите, че Илон Мъск е най-голямата звезда в ...

Вероятно си мислите, че Илон Мъск е най-голямата звезда в

Туитващия генерал, който предложи 100 крави за ръката на Джорджа Мелони

Вероятно си мислите, че Илон Мъск е най-голямата звезда в Twitter, с най-странните изявления. Най-вероятно грешите, така като най-богатият човек несъмнено си има конкуренция в лицето на един неделикатен военачалник от далечна страна.

Ако някой в миналото е чувал за Уганда, то това е било обвързвано най-много когато се загатват думите " тирания ", " война ", " деца бойци " и " Иди Амин ". Сега към тях се причислява и Twitter поради активността в обществената мрежа на ексцентричния военачалник Мухузи Кайнеругаба. 

Той несъмнено не е кой и да е в африканската страна. Генералът, чието първо име на суахили значи " отмъстител ", е наследник на президента Йовери Мусевени (държавен глава към този момент 36 години), и де факто е вторият най-влиятелен човек в Уганда.

Това значи, че всеки негов туит може да въздейства върху живота на жителите в 47-милионната страна, както и в останалите страни в целия район на Източна Африка.  

Особено когато показа пред своите над 650 000 почитатели, че армията на Уганда може за две седмици да стигне до столицата на прилежаща Кения, предизвиквайки интернационален скандал и апели профилът му да бъде заличен от Twitter.

Отговорът му е елементарен и явен.

" Аз съм възрастен и НИКОЙ не може да ми не разреши нищо! ", написа той през октомври. След това пък споделя на кенийците да се " успокоят ".

" Никога не бих пребил кенийската войска, тъй като татко ми ми сподели в никакъв случай да не го пробвам! ", споделя Мухузи.

I would never beat up the Kenyan army because my father told me never to attempt it! So our people in Kenya should relax!
— Muhoozi Kainerugaba (@mkainerugaba)
Все отново той пробва други неща, в това число и непристойно предложение към новия министър председател на Италия Джорджа Мелони, питайки своите почитатели какъв брой крави би трябвало да даде за нейната ръка.

" Знам, че европейците подаряват цветя на девойките, които харесват. Никога не съм го разбирал. В нашата просвета подаряваш крава на момиче, което харесваш ", стимулира той своето предложение и в различен пост написа, че би дал " 100 крави на момента ".

Тази явна декларация на обвързаност по-късно е последвана от нещо, което наподобява като опасност.

" Ако римляните отхвърлят нашите крави, това значи, че би трябвало да превземем Рим. Ще ни трябват няколко дни, с цел да го създадем ", написа " туитващият военачалник ".

Очевидно изявленията на Мухузи не харесват на неговия татко, който единствено няколко дни по-късно афишира, че отстранява сина си от поста главнокомандващ на сухопътните сили на Уганда, само че в това време го покачва и в военачалник с четири звезди.

В изказването си Йовери Мусевени се опита да успокои напрежението към странното предложение за брак и разкритикува Мухузи за интервенция " във вътрешните работи на приятелски страни ". Той все отново оправдава покачването на сина си с претекста, че има " други позитивни приноси " и го дефинира като " буен панафриканист ".

I would give her 100 Nkore cows immediately! For being fearless and true!!
— Muhoozi Kainerugaba (@mkainerugaba)
За доста хора странното държание на 48-годишния военачалник в действителност е напълно разумно и целеустремено като част от негова необикновена тактика, която да го разпространява измежду младите в Уганда и да приготви почвата в даден миг да замести татко си.

" Това семейство управлява Уганда. Майка му е в държавното управление, а той е принцът, който чака да наследи татко си ", счита професор Питър Кагванджа от основания в Кения Институт за африканска политика.

" Мухузи предизвика, а по-късно татко му урежда да отиде и да се извини. По този метод той бива представян на африканските водачи ".

Тази тактика е демонстрирана, когато генералът разбуни духовете в Етиопия, демонстрирайки мощна поддръжка за Египет в миг, когато Кайро и Адис Абеба са в изострен спор по повод на разпределението на водните запаси в района.

Тогава Мухузи предизвести, че " в случай че някой мисли да води война с Египет, би трябвало да знае, че ще би трябвало да се бие и с Уганда. " След това поддържа " непобедимия дух " на тиграйските бунтовници, вплетени в кървясъл спор с федералната войска на Етиопия, и написа, че " тези, които изнасилват нашите тиграйски сестри и убиват нашите братя, би трябвало да бъдат осъдени! "

Далеч от това да го трансфорат в перона нон грата в Етиопия, туитовете му отварят пътя да посети страната по-рано тази година, с цел да се срещне с премиера Абий Ахмед. Там Мухузи нарече министър-председателя " собствен брат ", а двете страни бързо възстановиха връзките си.

My late grandfather Mzee Amos used to tell us that the first Banyankore came from Egypt. When I was there for a course (for 6 months) I never had a problem with any Egyptian. If anybody thinks of fighting Egypt, he should know he will be fighting Uganda as well.
— Muhoozi Kainerugaba (@mkainerugaba)
В една от последните си интензивности в Twitter генералът написа, че ще наследи татко си като президент, в случай че обявата му получи задоволително лайкове

" Добре, дано тези, които желаят да бъда президент след татко ми, споделят и харесат. Ако ме убедите, ще го направя ", написа той, а пък преди този момент в различен пост споделя, че в действителност въобще не желае да бъде държавен глава, така като към този момент се е трансформирал в " водач на своето потомство ", което е " най-голямата чест " съгласно него.

Президентските избори и въпросът кой ще наследи 78-годишния Мусевени са гореща тематика в Уганда отдавна насам. Следващите избори са през 2026 година, а последните бяха първоначално на предходната година и станаха обект на интернационалните рецензии поради евентуални изборни излъга в изгода на настоящия държавен глава.

Основният му конкурент бе музикантът Боби Уайн, който даже бе вкаран в ареста по време на акцията си, до момента в който в самото навечерие на вота, държавното управление на Мусевени блокира достъпа до Фейсбук и Twitter, откъдето рапърът-политик отправяше посланията си най-много към младите гласоподаватели.

Очаква се точно той да има още веднъж съществена роля и на идващите избори като водеща опозиционна фигура.

Със своята интензивност в обществените мрежи Мухузи се пробва да стане известен измежду младите и да се показа като опция както на остарялото потомство, олицетворено от татко му, по този начин и на Уайн, който постоянно назовава иронично " Малкия Боби ".

Дотогава обаче има още доста време. Както и доста занимателни изявления от " Туитващия военачалник. "

---
Присъединете се към групатa Webcafe.bg във Фейсбук за свежи истории през целия ден:

Източник: webcafe.bgКОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg