Вероятно ще се стигне до затваряне на руското посолство у

...
Вероятно ще се стигне до затваряне на руското посолство у
Коментари Харесай

Христо Грозев: Има доказателства, че за кремълска пропаганда е плащано по 500 лева на сайтове

Вероятно ще се стигне до затваряне на съветското посолство у нас. Това разяснява основният редактор на Bellingcat Христо Грозев, медията, която стои зад разкриването на самоличността на сътрудниците на съветските служби, които се пробваха да убият Алексей Навални. По думите на Грозев, в случай че Москва е споделила " А “, ще каже и " Б “.

Кремъл не обича да наподобява слаб и след изгонването на дипломатите и поръчката на съветския дипломат, че ще приказва за затваряне на задачата у нас, това е доста евентуално да се случи, добави проверяващият публицист пред bTV.

Решението на България да изгони 70 съветски дипломати е изненадващо и добре е откликнало у американските ни сътрудници, които не са били оповестени за него авансово, сподели още Грозев, представен от novini.bg.

По думите му както НАТО, по този начин и другите ни сътрудници чакат по-твърда позиция на България по отношение на Русия.

" Много страни в Европа от дълго време считат, че наличието на стотици съветски така наречен дипломати, е доста необичайно и доста рисково. Те от дълго време търсят благоприятни условия да открият съответни данни за шпионаж на огромна част от тези дипломати и откриват такива данни и изгонват по-малки партиди от 5, 6 до 10 души. Холандия го прави доста постоянно да вземем за пример, само че България на практика наподобява, че години наред е събирала данни “, разяснява още проверяващият публицист.

Според него тази крачка на България е знак за Кремъл, че не може да се чака България да бъде техен сътрудник.

Той разяснява и че надали градинари и готвачи са били скрито " джеймсбондове “, само че изгонването им е във връзка със поръчката, че не може да има такава несъразмерно наличие на съветски представители в посолството.

Според Грозев би трябвало да са към 40-50 души.

Той разясни, че е хубаво и за изнесените данни за предоставяне на пари на обществени персони, откакто службите афишират, че им се е плащало по 4000 лева, с цел да приказват в интерес на Русия.

" Това, което ние сме следили през годините, е, че както в България, по този начин и в други източноевропейски страни, има чиновници, които се занимават с насърчаване на сътрудници на въздействие, чиновници в посолството, които по време на персонални беседи и вечери с инфлуенсъри им предават пликчета с пари, тъй че доста е евентуално да е този вид активност, която е видян от тайните служби. Много се надявам те да са събрали доказателства, тъй като Холандия да вземем за пример в последните години разгласява видеоматериали или фотоматериали, с цел да не бъдат голословни. Така че доста се надявам България да може най-малко няколко образеца да покаже, с цел да може обществото въпреки всичко да забележим какво са правили те “, добави Грозев.

Журналистът загатна и следствието, обвързвано със уеб сайтове и медии, получавали материалите си непосредствено от Москва.

" Това, което мога да кажа, е, че имаме съответни доказателства за това, че материали, които поддържат кремълската позиция по избрани злободневни тематики по време на войната, са плащани с дребни суми от порядъка на до 500 лева за материал, с цел да се появят в даден уебсайт. Например в един съответен случай, който мога да ви дам, това е македонски, по този начин наименуван академик коментатор, анализатор, който пуска подготвени материали на български медии и заплаща, само че тези материали и ние сме ги наблюдавали, че в действителност излизат от специфичните служби в Кремъл “, изясни Грозев.

Той добави, че към този момент става дума за маргинални уеб сайтове, само че се ревизират и по-големи, като за тях към този момент няма съответни доказателства.

Грозев разяснява и Алексей Навални, като разясни, че има възможност да бъде изместен някъде в Сибир, а вярата е в поръчките за замяна на пандизчии сред Съединени американски щати и Русия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР