Вероятно с варианта Омикрон ще се сложи край на пандемията.

...
Вероятно с варианта Омикрон ще се сложи край на пандемията.
Коментари Харесай

Кунчев счита, че краят на пандемията се вижда съвесем скоро

Вероятно с разновидността Омикрон ще се постави завършек на пандемията. Това сподели в " Денят стартира " по Българска национална телевизия основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Според него обаче Омикрон може да привикне към нашия организъм и да стане заболяване, с което ще се срещаме всяка година. Надяваме се, че след летния сезон той ще влезе в едно русло, в което дали ще се заразиш не е толкоз значимо, добави той.

Доцентът посочи, че към този момент доближаваме групов имунитет по отношение на разновидностите или вариантите, които сме срещали. " Хора, които са боледували от Делта разновидността, се заразяват и с Омикрон. Имунитетът постоянно е по отношение на съответен вариант, а не по принцип ", изясни той.

" Епидемиолозите и хората, представящи Министерството на здравеопазването, не са едни неприятни чичковци, дето желаят да пречат на образованието на децата. В екипа, в който работя, има четири дами. Те имат и деца и внуци. Вълнуват се доста от това какви ограничения ще наложим ", сподели здравният контрольор.

" Ако разпространяването е такова, каквото виждаме сега в Бургас, в София-област, Благоевград, Перник, то по натурален път, когато 20-30 % ти отпаднат от учениците и от родителите, образователният развой се проваля. Вижда се това тук-там ", добави той.

" Епидемиолозите имат цялостната независимост да го обсъдят на съвещанията на регионални щабове и да се вземе най-правилното решение. Няма смисъл да чакаме 30% от децата да не са в клас, с цел да предприемем ограничения ", разяснява специалистът.

Кунчев предвижда, че най-вероятно в областите Благоевград, Бургас, София-област, Перник ще се наложи онлайн образование.

" Приемаме дребни деца с тежка форма на болестта. В огромните академични лечебни заведения имаме такива случаи, макари и да са малко ", предизвести той.

Слюнчените проби, които се употребяват за учениците, не са най-чувствителните, само че са най-леките за приложение и са най-подходящи за скрининг, какъвто се търси в учебните заведения, съобщи специалистът.

" Това, което се случваше преди 2-3 седмици в Западна Европа, към този момент залива източната част. Ако погледнете картата на континента, ще видите, че към момента България и Румъния са в най-светлите краски, само че следва и ние да понесем следствията от болестта ", добави той.

" Средната заболеваемост в Европа е над 2000 на 100 000 население, а при нас в най-засегнатите области е към 1000-1200. Тепърва през идващите седмици ще продължи повишаването в броя на случаите, предвижда доцент Кунчев.

Той заяви, че евентуално у нас ще се употребяват и имунизациите " Новавакс ".

" Много хора се чудят за какво в новия проект сме дали акцентиране на заеманите интензивни кревати. Първо, отчитаме другата характерност на Омикрон , който би следвало да минава по-леко и да се заемат по-малко интензивни кревати. У нас обаче, огромен брой от популацията са неимунизирани, поради което ще има повече тежки случаи ", посочи доцентът.

" Сами виждате, че всеки ден не по-малко от 90% в интензивните отделения са неимунизирани, тъй че ние имаме един термин - горивен материал за епидемията. Има какво да изгори в една бъдеща болест ", добави той.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР