Вероятно прави впечатление, че в родното медийно и информационно пространство ...

Вероятно прави впечатление, че в родното медийно и информационно пространство

Логика на българските медии

Вероятно прави усещане, че в родното медийно и осведомително пространство съществуват две взаимоизключващи се хипотези: 1) единствените абсолютно правилни и възможни възгледи са либерално-атлантическите; 2) българите (уж) непрекъснато са обработвани от проруски медийни проксита, „ 4000-хилядници “, лобисти, сътрудници на Държавна сигурност (все едно една немалка част от тях не се подвизава в първите редици на русофобските и антикомунистическите кръгове в България).

Трябва да се признае – пропагандният логаритъм е умислен добре. Този кръгообразен мотив, прочут на латински като petitioprincipii, е характерен образец за логическа илюзия. С други думи, когато дежурният медиен дресьор изяснява на българите, че са изложени на злокобната заплаха от съветска агитация, той си дава картбланш да кани „ специалисти “ с съответна идеологическа устременост. Ако по някаква случайност някой непокорен фен или слушател не е склонен с експертната преценка на следващия представител на несъмнено Неправителствени организации или „ самостоятелен публицист “ от добре известните неолиберални официози, той към този момент е в плен на съветската агитация и би трябвало да бъде „ екзорсиран “ и върнат към истината.

Представителите на Дневник, Капитал, Дойче Веле и други аванпостове на „ правдата “ и „ истината “ към този момент грижливо предизвестяват хората да не имат вяра на разкритията на кабинета „ Донев “ във връзка с безславно завършилата коалиция. Така да вземем за пример, усърдно ни се изяснява от всички вероятни книжни, електронни и радиотелевизионни трибуни, че всевъзможни опити за преговаряне с „ Газпром “ са равнозначни на финансиране на „ войната на Путин в Украйна “. Докато газът, който използва България, отново е съветски – единствено че по-скъп с 20 евро, тъй като не се купува непосредствено от Газпром, както откри КЕВР.

Изобщо всяко едно действие на Франкенщайн-коалицията и всички бравурни приказки за достиженията на предходното ръководство доста напомняха остарелия анекдот, в който в един колхоз щели да прожектират филм и написали на входа на столовата, че „ филмът е шведски и полов и се споделя „ Баба дала на боеца! “, а след това се оказало, че филмът бил руски и обществен и се казвал „ Балада за боеца “ “. Преди по-малко от 48 часа министърът на енергетиката Христов разгласи, че извънредно евтините седем танкера с азерски газ, които Кирил Петков сякаш беше договорил, в действителност нито са седем, нито са евтини. През месец май, откакто се върна от посещаване в отвъдокеанската метрополия, някогашният министър председател се похвали, че два танкера с американски LNG към този момент пътуват към България и се чака да дойдат на 8 и 23 юни. Вероятно би трябвало да предположим, че Левиатан, Посейдон, Нептун или друго митологично създание на директно послушание на Путин и „ Газпром “ е пресякло пътя на танкерите.

Всички тези обстоятелства и данни обаче би трябвало да бъдат съответно „ сложени в подтекст “ от виновните фактчекъри, а след това да бъдат също толкоз съответно опровергани и клеймосани като съветска агитация или „ длъжностен завой към Москва “, както се изрази вездесъщият „ Капитал “.

Разбира се, образецът с бившето държавно управление е единствено и само това – образец. По всяка една тематика се възпроизвежда същият модел на кръгово псевдосъждение – аз споделям истината; затова, в случай че не си склонен с мен, ти защитаваш лъжата. Впрочем, популисткият способ в политиката работи доста сходно. Например: аз съм антикомунист; в случай че ти не си склонен с мен, си болшевик (и, несъмнено, аз дефинирам какво е комунизъм). Парадоксално е, че такава методология използват изтъкнати блюстители на демократичния ред и съперници на популизма, само че това е следващото удостоверение за идейната им неплатежоспособност. Софистиката през днешния ден е облечена в облеклата на експертността, която шества по медиите, с цел да ни изяснява какъв брой превъзходни са новите облекла на царя. А царят е гол.

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com

Източник: pogled.info


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg