Веригите предлагали пазар на паркинга за родните фермери Търговските вериги

...
Веригите предлагали пазар на паркинга за родните фермери Търговските вериги
Коментари Харесай

Веригите предлагали пазар на паркинга за родните фермери

Веригите предложили пазар на паркинга за родните фермери

Търговските вериги оферират български производители да могат да продават стоките си на паркингите на огромните супермаркети, оповестиха от Министерството на земеделието, храните и горите.

Предложението от Сдружението за съвременна търговия и представителите на комерсиалните вериги е единствено ден откакто от Сдружението излязоха с стопански и юридически причини против концепцията в комерсиалните вериги да има избран % за български артикули.

Днешното предложение е направено по време на видеоконферентен диалог със земеделския министър Десислава Танева по самодейност от Сдружението за съвременна търговия.

Предоставяне на част от паркингите пред комерсиалните вериги за дребните производители може да бъде краткосрочно и единствено за магазините, които имат паркинг. Срокът за реализиране на тези пазари да бъде привързан с изключителното състояние в страната, са предложили представителите на търговците.

,, Няма да отстъпим от настояването си в комерсиалните вериги да участва българско локално произвеждане. Действията на Министерството са ориентирани в поддръжка на българското произвеждане, на дребните и локални производители и опазване на поминъка им ", съобщи министър Танева.

Мотивите й са, че локалната българска продукция е по-свежа, по-прясна и по-позната, тя е част от локалния обичай и просвета. Потребителите би трябвало да имат право на достъп до локалното произвеждане, а техен е изборът какво ще предпочетат.

Предложението на комерсиалните вериги ще бъде изпратено до браншовите организации в бранш " Земеделие " за мнение, което се чака до петък, когато дефинитивно ще се оформи плановото предложение за поддръжка на локално произвеждане .

По искане на Сдружението за съвременна търговия бе основана работна група с специалисти от земеделското министерство с ръководител шефът на дирекция " Политики по агрохранителната верига ".

От Сдружението за съвременна търговия /СМТ/ оповестиха, че на следващия ден по самодейност на министъра на стопанската система Емил Караниколов ще има среща с представители на браншови организации на български производители и на комерсиалните вериги.

По техни данни към края на 2019 година, повече от 67% от асортимента в главните хранителни категории в четири от водещите ритейлъри (индустрия на търговия на дребно) са от български артикули. Този дял е най-голям при месните артикули - 76%, следван от хляба със 73%, млечните артикули с 64% и плодове и зеленчуци с 57%.

Допълнителна изгода за производителите е опцията да развият бизнеса си и да излязат на интернационалните пазари, пишат от сдружението.

Важно е да се има поради, че в България оперират извънредно доста производители на хранителни артикули с разнообразни географска локация , мащаб, вложения и надлежно потенциал на произвеждане, сертифицираност за качеството на създаваните артикули и така нататък Предложените все още ограничения биха оказали друг, в доста случаи отрицателен, резултат върху техния бизнес и доста от тях към този момент заявиха мненията си по тази тематика.

Като национално виновни компании членовете на СМТ постоянно са подготвени за градивен разговор с институциите, в който да се намерят работещи решения за поддръжка на българските производители.

Докато министър Танева и представители на огромните търговски вериги разискват опцията български хранителни артикули да бъдат продавани в комерсиалните вериги, които работят в България производители в Ямболско към този момент изхвърлят продукцията си, тъй като няма кой да пристигна при тях и да я закупи. С над 20 дни е закъсняла продажбата на зеленчуков разсад в Ямболско, заяви БНР.

" Ако се продължи по този метод, всички ще бъдем на нула с разсадите. А, ние като не можем да ги продадем, не можем да купим семена, с цел да заложим след това за подготвена продукция ", сподели Мария Балтова от село Дражево.

Заради противоепидемичните ограничения не се позволяват хората от селата да купуват разсад. Нас ни пускат, тъй като ние си имаме документи за производители. Никой не ни стопира, идваме на работа, само че като не могат да дойдат хората ".

Преди две седмици превозвачите в Ямбол стопираха придвижването на автобусните линии поради липса на пасажери.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР