Венелина Григорова, БтвВладимир Пелов – човекът, който няма какво да губи.

...
Венелина Григорова, БтвВладимир Пелов – човекът, който няма какво да губи.
Коментари Харесай

Бтв: Владимир Пелов – човекът, който няма какво да губи

Венелина Григорова, Бтв

Владимир Пелов  – индивидът, който няма какво да губи. Осъден на 32 години затвор за обир в златарско ателие, похищение и опит за ликвидиране на служители на реда. 

45-годишен е, когато самичък завърта рулетката на гибелта, а топчето стопира на черно.

Той е водачът. До него е  Радослав Колев . Рецидивист. На 26 години. Точно толкоз трябваше да лежи в пандиза за ликвидиране.

 



Снимка: bTV



 

3 април, 15:50 ч.  

Двамата се трансформират в едни от най-бързите бегълци от пандиза. Пътят към свободата лишава тъкмо... минути. Напускат една от най-строго охраняваните здания триумфално, през парадния вход. Бягството им повдига доста въпроси. Следват 2 оставки, по насила. А двамата бегълци потеглят към края. Нищо в дейностите им не е инцидентно. Резултат е на солидна подготовка. И е мотив за размисъл и преоценка. 



„ Автомобилът, с който се отдръпват и който е зарязан в Толстой, е благосъстоятелност на разположение, което го препродава, без контракти. Пуска публикация в уебсайт за продажба на коли, идва лице с качулка на главата. Брои 650 лв., взима автомобила и си потегля. Няма контракти, няма нищо ”, казва  Тихомир Тодоров , шеф бранш на оперативно обслужване на местата за отнемане от независимост.

Покупката на колата е направена през март. Уговорката става по телефона. Номерът се води на името на скитник. И ръцете на полицията са вързани. 
„ Още в деня на бягството по свидетелски показания в автомобила е бил разсипан червен пипер ”, споделя Тодоров.  

Това се прави, с цел да не могат проверяващите за извлекат мирисови следи.

Кой паркира комфортно колата пред пандиза още не е потвърдено. Ясно е обаче накъде се насочват бегълците. Заради една инцидентна среща. Високо в гората над Своге. Там, където не можеш да стигнеш, в случай че не знаеш къде тъкмо отиваш или в случай че не си тръгнал за див чесън.

6 април, по обяд

Село Ябланица. Барака в селото пастирите употребяват, с цел да пренощуват при добитъка в планината. Но не и преди 1 май. Две момчета потеглят на разходка за див чесън. Подготвяли пролетна салата. Когато стигат до колибата, единият вижда, че коминът пуши. И взема решение да огледа вътре. 



Снимка: bTV

Момчетата се прибират на тичешком. Полицията е известена незабавно. Два часа след позвъняването идват оперативните служащи. Сигналът е оценен като сериозен.

Тежко въоръжените служители на реда ревизират колибата в ранните часове на 7 април. Три часа след срещата очи в очи в колибата обаче видеокамери по пътя засичат бял джип, който се насочва към мястото. Установено е, че колата е благосъстоятелност на млад мъж от Ботевград, който признава, че е от близкия кръг на Владимир Пелов и неговия наследник. Момчето е арестувано за 24 часа. И освободено. А Колев и Пелов още веднъж потъват.

„ По оперативни данни доста добре е познавал тази планина. Докато не е бил в местата за отнемане от независимост постоянно си е правил преходи и му е прочут региона. Както и другата страна на планината ”, споделят от полицията.

12 април, към 21 ч.

Булевард „ България ” в Ботевград. На вратата на апартамент в блок 12 се звъни. Отваря собственичката на жилището Веселка Петкова. И посреща бегълците в дома си. Според сина ѝ принудително.

„ Забранено ни е да споделяме каквото ида е. Забранено ни е, разбирате ли? И в случай че не се махнете ще станат доста огромни проблеми за нас, апелирам ви се ”, казва  Веселка Петкова .

Тя е брачна половинка на  Мико Петков , непосредствен другар на Пелов, вкаран зад решетките поради двойно ликвидиране. Самоубива се в следствения арест през 2010 година По оперативна информация Веселка и Пелов имат връзка, почнала като другарство и прераснала в интимна през 2014 г, когато Пелов е под домакински арест. Веселка живее в жилището си дружно с 13-годишната си щерка. Синът ѝ живее настрана, само че и той научава за най-търсените посетители.

„ Може би седмица и 2-3 дни откакто избяга той от пандиза. Тогава се случи това с мен и приятелката ми. Отидохме у дома и той ме заплаши. Каза, че в случай че не си мълча, ще ни простреля. И в случай че не е той, ще е някой различен. Не знам по какъв начин вие бихте реагирали в тази обстановка, в случай че заплашват сестра ви и майка ви в случай, че сестра ми е на 13 години ”, разказва  Стоян Петков .



Пелов и Колев остават в жилището 40 дни. Излизат единствено нощем. Живеят в една стая. И даже се заключват. Имат телефон. За да не вършат усещане, на Стоян е подредено да посещава жилището всяка събота, сред 2 и 3 следобяд.

„ При всяко излизане за извършване на покупки купувах огромно количество храна и алкохол. Даваха ми много пари за покупки. При всяко излизане ми споделяше, че ме наблюдават непрекъснато. Ако кажа нещо, сестра ми и майка ми ще бъдат застрашени. Не от него, в случай че него го заловен или почине, само че от други хора ”, споделя още Петков.

Бегълците се свързват с Веселка през „ Facebook ”. От преднамерено основан профил. Тя задава въпрос на новоприетия си другар, той дава верния отговор и по този начин дамата се твърди, че приказва с Пелов. През всичките седмици Веселка и децата ѝ се срещат и на открито. Но никой от тях не стига до полицията.

Разследващите споделят, че са проверявали и всички близки до Пелов и Колев, споделят, че са правили и наблюдаване. И по този начин до разстрела.  

„ Повече помощ от обществото, повече храброст в обществото да ни потърсят. Примерно синът на госпожата, в случай че е имал по-голяма храброст, да ни потърси и да ни каже – лицата са в дома на майка ми, може би щяхме да ги заловим живи, жив ”, разяснява Илко Илиев от отдел „ Издирване ” на Главна дирекция „ Национална полиция ”.

„ Очевидно е, че грешката би трябвало да се търси най-много в Министерство на вътрешните работи. Хората, които са изпълнявали всички оперативно-издирвателни мероприятия, които е трябвало да бъдат извършени, с цел да се стигне до залавянето на двамата души, преди да се стигне до някаква разпра. Най-нормално е да се чака, че хора, които са престъпно проявени, ще се забъркат в нови престъпни прояви ”, счита психологът  Росен Йорданов .

16 май

Писмо, с адресант Владимир Пелов е изпратено до медиите, само че адресирано до президента и омбудсмана. В няколко страници създателят твърди, че е наклеветен.



Снимка: bTV

„ Да, негов почерк е. Да, и негов метод на изявление. Предполагам е желал да покаже всичко, което е мислел. Той е решил, че в този момент е най-точният миг, тъй като в този момент всички слушат него ”, сподели тогава Владимир Стефанов, синът на беглеца.



Снимка: bTV

„ Очевидно е, че неговата нарцистичност беше на доста високо равнище. Суетата му беше предизвикана от цялото това внимание. Този човек явно е имал нужда от някаква обществена изява. Това подхранва самооценката му. Усещането, че манипулираш и влияеш на близките е извънреден тласък ”, споделя Росен Йорданов. 

В края на май

Издирваните посетители напущат жилището на Веселка Петкова. Излизат дружно, къде отиват не споделят, само че оставят сак. По-късно полицията открива в него огромно количество тротилови пресовки, както и граната. 

Получен е нов сигнал за местонахождението на бегълците от правораздаването. Село Осиковска лакавица. Там фамилията на Пелов има наследствена къща.
Хора, близки до следствието, описват, че на мястото служителите на реда се натъкват на подготвителна площадка. В изоставената къща намират следи от пукотевица.

Ден преди разстрела Пелов се връща в Ботевград. Отново в дома на Веселка. Но самичък. Носи и подарък за щерка ѝ. Часовникът на Радослав Колев.

5 юни, по здрач  

Беглецът излиза от жилището за финален път. Облечен е спортно. С шапка и качулка. Носи и топка.

Минути след 11 ч. вечерта Пелов и  Марио Панчев  са очи в очи. За финален път. Кой пръв стреля и дали патроните са летели по едно и също време, проверяващите споделят, че експертизата ще потвърди. Дали Марио е извикан на мястото или срещата е инцидентна също е въпрос без явен отговор. Ясен е резултатът. Пелов е прострелян 4 пъти. Три пъти в крайници и смъртоносно в главата. Марио е ранен 2 пъти в корема и умира в болница дни по-късно.



„ Искал е да въздаде неговата правдивост, с цената на всичко. Може би е възнамерявал и последния си ден и час… 
Не съм сигурен кой е стрелял пръв. Полицията споделиха, че брат ми е направил опит да убие Марио и той е реагирал да се отбрани. Не съм уверен в тази версия. Един човек, когато простреля различен човек 2 пъти в корема. В отговор Марио какво прави. Прострелва брат ми 2 пъти в краката. И най-после в главата. Това разумно ли е? В момента, в който те прострелят или бягаш, или стреляш да убиеш другия, а не в краката му ”, споделя С тефан Пелов , брат на Владимир Пелов.

 



 

Какви са аргументите за войната?  

Марио Панчев – Набожния. В досието си е записал обир, отнемане, бягство от казармата. Повече от 15 години преди да го убие Марио е един от най-близките другари на Пелов.

Марио Панчев обаче се оказва и един от сведетелите по делото на Пелов за убийството на Сарафа през 2001 година Това поставя завършек на другарството им.

Дали Пелов е имал и различен, по-личен претекст да стреля по Марио към този момент не е изрично потвърдено, само че не е изключено. Доказано е обаче, че три седмици преди разстрелът Марио Панчев е заловен в колата си на автомагистралата с нелегално оръжие под седалката. И е признал, че се опасява.

„ Ако брат ми не беше съумял да избяга от пандиза. И в случай че Марио Панчев, заловен на автомагистралата, което даже и полицията не отхвърля,  с нелегално оръжие, с изтрити номера. И преди този момент е имал по този начин, активност която е била осведомена в полицията. Дори да не е бил наказан, просто да беше арестуван, до момента в който брат ми е на независимост и го заловен или се предаде  месец, два, три там какъв брой. Нямаше да има стрелби в Ботевград и двама простреляни млади мъже ”, счита братът на Владимир Пелов.

Резултатът от една подценена война – враговете отмъстиха един на различен. А кръвта на улицата трябваше да бъде отмита с кръв в системата. Двама началници от регионалната дирекция на полицията в София поеха удара поради „ невидимите ”.

А за тези, които сполучливо „ преодоляха ” случая Пелов, остава отговорността да не позволен войната да продължи идващото потомство.

„ Опасно е сега да се трансферира враждата и омразата в идващото потомство. Искам да кажа групата на Марио в ромската махала и групата на брат ми, действително има такава група. Брат ми има наследник, той има другари, те имат другари ”, предизвестява Стефан Пелов.

Радослав Колев още се търси. А в идващите месеци димът ще се разсее. И ще стартира да се вижда. И в предишното, и в бъдещето. Но през днешния ден раните са пресни.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР