Велизар ЕНЧЕВПремиерът на Република Северна Македония призова България да спазва

...
Велизар ЕНЧЕВПремиерът на Република Северна Македония призова България да спазва
Коментари Харесай

Без прецедент

Велизар ЕНЧЕВ
Премиерът на Република Северна Македония прикани България да съблюдава решенията на Европейския съд по правата на индивида, съгласно които България погазвала правата на македонците в Пиринския край. Димитър Ковачевски упорства да предприемем незабавни работят и признаем всички права на самоопределилите се като македонци български жители...
Този ултиматум към България е без казус както в практиката на Европейския съюз, по този начин и в двустранните връзки сред цивилизовани страни. За първи път страна-кандидат за еврочленство ултимативно слага претенции към страната, която към този момент е вдигнала ветото за договаряния, без кандидатката да е изпълнила нито едно от поставените й условия.
Евроатлантиците в 47-но Народно заседание отстъпиха под натиска на френския президент и подвигнаха ветото върху еврочленството на районен съд Македония, без Скопие да е вписало българите в македонската конституция, без да е ревизирало учебниците по история и география, присвояващи българското културно-историческо завещание, без да е прекратило хроничната антибългарска акция.
Ситуацията е неповторима за интернационалните връзки и позорна за нас. Затова, откакто на 24 юни 2022 година 170 депутати даваха френски гаранции за капитулантството си пред Скопие, в този момент те би трябвало да си посипят главата с пепел и понесат политическата отговорност за този акт на национална измяна.
Ако сме естествена и суверенна страна, служебният външен министър, между другото - той към момента е и дипломат в Париж, е задължен да извърши следното: да изпрати нота до френското външно министерство и изиска незабавна намеса пред македонистите в Скопие, откакто Еманюел Макрон е поръчител на евроспоразумението ни с районен съд Македония.
След този невиждан акт на вербална експанзия президентът Радев би трябвало да изтегли за съвещания в София българския дипломат в Скопие, а българските историци да изоставен българо-македонската комисия, която с бездействието си в действителност легитимира похищението към българската история.
Не реагираме ли съответно на претенциите за " македонско малцинство ", на следващия ден Ковачевски ще предяви и териториални искания към Пиринския край. И тогава ли ще мълчим, каквото оглушително безмълвие чуваме към този момент 48 часа?> фейсбук
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР